Vreemde ´´radiolamp´´ (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.02.2008, 09:45 (5942 dagen geleden) @ Ad Blommestein

Het "probleem" van de oplaadbare batterijen in oude radio's is veel minder groot dan je zou kunnen denken. Dat komt omdat de spanning die op de batterij is vermeld niet de gemiddelde spanning is, maar de spanning van een nieuwe batterij.

Bij de moderne oplaadbare batterijen (NiCd en NiMH) is dit voor 3 cellen 3,6 volt. Een dergelijke batterij die vrijwel leeg is geeft altijd nog een spanning af van 3,4 volt.

Voor de kool-zink batterij uit de jaren '50 geldt dat deze nieuw een spanning afgeeft van 4,5 volt, maar dit zakt snel in en bijna leeg komt er nog maar 3 volt uit. Dat is trouwens de reden dat er in een zaklantaarn geen gloeilampje van 4,5 volt, maar eentje van 3,6 volt zit.

Het gloeilampje in de Ingelen radio stabiliseert de stroom door de gloeidraden van de 2 radiobuizen, en moet dus ook bij gebruik van een oplaadbare batterij blijven zitten.

De oplaadbare cellen met opdruk 1,5 volt kunnen slechts beperkt worden opgeladen, ongeveer 20 maal. Het voordeel is de hogere capaciteit t.o.v. de "echte" oplaadbare cel.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum