Hoe vervang je een kabel uit een Italiaan van 1947?? (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 14.02.2008, 10:25 (5940 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Installatiedraad zoals dat in je huis naar de wandcontactdozen loopt (althans, dat versta ik onder installatiedraad) is veel te dik om in een radio te gebruiken. Het is absoluut niet flexibel en door de dikke kern slecht te solderen. Zou ik dus niet nemen.

Gebruik liever gewoon montagedraad, dat is in divese kleuren te koop in de electronica winkel. Als je een beetje geluk hebt ook in de wat afwijkende kleuren.

Wat ik soms ook nog wel gebruik als ik een kleurtje nodig heb is draad van een oude computervoeding. Daar steekt altijd een flinke bos met zeer veel kleuren uit. Voordat ik zo'n voeding weggooi, knip ik de bos draad meestal af.

Houd je het 'probleem' over dat het nieuwe draad soms niet helemaal de kleur is van het oude, of dat het een maatje te dun is.

De kleur zou je kunnen aanpassen door de mantel van de nieuwe draad bewust te verkleuren, of in ieder geval even met een doekje met aceton/thinner er over te wrijven. Dat maakt het vaak dof. Kun je het daarna nog wat vies maken, verf, etc houdt beter op het doffe, ruwe snoer.

Als het te dun is, is het uiteraard wat lastiger. Als installatiedraad qua kleur en dikte goed in de buurt komt, dan zou je dikke kern uit de mantel kunnen trekken (lukt voor wat kortere stukken goed als je het eerst recht maakt), en er dan dun blank montagedraad in stopt.

Verder zou ik persoonlijk bij een zelfbouw toestel niet zozeer om een iets andere kleur een probleem maken. Kans is groot dat iemand die zo'n zelfde radio in elkaar gezet heeft er ook een ander soort draad voor gebruikt heeft (tenzij het draad bij de kit gezeten heeft, maar dan nog).

Dit rubber draad zoals in jouw radio staat er om bekend om na jaren problemen te kunnen geven. Ik heb twee radio's waar het knetterhard geworden is, eentje waar de ene draad goed is, en de andere knetterhard, en een andere waar het gewoon nog vrijwel allemaal goed flexibel is.

In mijn Aetherkruiser AK401 (op mijn website) kun je zien wat ik vervangen heb. Eigenlijk alleen de stukken die enigszins flexibel dienen te zijn, dus vanaf netschakelaar naar het chassis en naar de lampjes/luidspreker. De bedrading (ook al was die knetterhard geworden) onder het chassis heb ik laten zitten.
De nieuwe bedrading is iets dunner en wat feller van kleur dan de oude, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet echt storend.
Vaak genoeg heb ik in andere toestellen wit PVC tweelingsnoer naar de luidspreker moeten vervangen, soms nog met kroonsteentjes halverwege 'verlengd', dat is wel echt lelijk.

In de tips en truuks staat overigens ook het e.e.a. over dit fenomeen.

Groeten,

Matthias Meijer


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum