NVHR website (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.05.2024, 13:35 (16 dagen geleden) @ soundman2

Ik denk dat de auteursrechten waar men bang voor is, de recente en vaak onduidelijke of niet vastgelegde rechten zijn die zijn ontstaan bij het bewerken van het originele materiaal.

Op medische apparatuur en Apple na heb ik nog nooit gehoord van fabrikanten die achter de oorspronkelijke auteursrechten van oudere schema's aangaan. De meeste fabrikanten beschouwen schema's als 'abandonware', en bovendien vervallen auteursrechten ook na een bepaald aantal jaar waardoor er niets meer is om achteraan te gaan. Die periode is als ik het goed heb 50 jaar, dus schema's tot 1974 gaan sowieso niet voor problemen zorgen. Daar zullen jouw schema's dus ook onder vallen.

En tenslotte bestaan verreweg de meeste fabrikanten niet meer. Dus zelfs als de periode nog niet voorbij is, is er geen of geen geïnteresseerde rechtsopvolger die er nog wat mee doet.

Kortom, het gaat er kennelijk om dat er zonder problemen scans kunnen worden gehost die niet zijn ingestuurd door degene die ze gemaakt heeft terwijl die daar misschien geen toestemming voor heeft gegeven.

In theorie is dat problematisch. In de praktijk valt het meestal ook wel mee aangezien je ervan uit kunt gaan dat iets dat op het internet staat ook overal zal opduiken, maar mensen kunnen wel dingen gaan eisen. Als ik een bewerking instuur onder de meest gebruikte creative commons license, dan moet mijn naam en een verwijzing naar de licentie altijd ingesloten of bijgesloten zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum