Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal (Techniek Radio/TV)

door Jan van weeterloo, 03.02.2008, 17:35 (5951 dagen geleden)

Na alle goede raad ben ik vandaag maar eens aan de slag gegaan met de philips B5X74A en, weer wat wijzer geworden van alle tips, met goede moed maar aan de slag. Een andere radio gebruikt als lampentester voor de ECH81, EF85 en de EABC80. Allen werkten dus een donker vermoeden dat het niet in de buizen zou zitten werd bevestigd. Serviceluikje aan de onderkant opengemaakt, het touwtje waar ik op geattendeerd was werkt perfect. Ik schrok echter wel een beetje want zelfs met mijn ongeoefende ogen (of ik moet het goed mis hebben) is er behoorlijk aan gesleuteld. Ik trof in een plastic buisje (beetje lijkend op aquarium slang) een metalen glimmend apparaatje als ik me niet vergis een weerstand?? met het opschrift BY 100 en de tekens ->]- (maar dan aan elkaar). De foto laat het ding zien nadat ik de plastic slang had weggeschoven.
[image]
Er zit een kabeltje aan dat aan de ene kant vast zit aan een trafo, aan de andere kant aan een paneeltje wat m.i correspondeert met het antennegedelte of aarde. Dit kabeltje loopt dwars over het gehele bodemdeel heen. Verder vond ik schuin onder de trafo een glazen zekering, vrij dik, dikker dan de zekeringen die je normaal aantreft in een radio. Bovendien was hij ook weer ingesoldeerd en zat niet in een zekeringklem maar in een plastic buisje als eerder beschreven. Zie ook de foto
[image]
In het rode cirkeltje de zekering. Verder zijn er diverse originele draadjes die duidelijk wel er in horen weg of losgeknipt, kortom, ik vrees dat ik het lek boven heb maar of ik daar nu blij mee moet zijn??? :-( Iemand een idee wat er is gebeurd met deze radio? De FM doet het prima, de buizen zijn allemaal oké maar ondanks dat geen andere banden die werken......

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Peter Lameijn, 03.02.2008, 18:08 (5951 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

De grote zekering hoort daar te zitten. Zie tekening (Z2 midden boven op tekening, een 6x30mm glaszekering voor de gloeidraden):

[image]

De BY100 is een gelijkrichtdiode. Is de gelijkrichtbuis EZ80 soms verwijderd?

Peter.

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Pieter Vos @, 03.02.2008, 18:11 (5951 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan


Het "vreemde" ding "BY100" is een silicium gelijkrichtdiode. Het is duidelijk dat er gerommeld is aan je radio. Wat er precies mis is kan ik onmogelijk via het forum beoordelen. Wat belangrijk is, is dat je een schema van je radio in handen krijgt. Dan kan je pas goed zien wat er wel en wat er niet in je radio thuishoort en voor het foutzoeken.

Ik heb al even gekeken of er een schema van je radio beschikbaar is. Helaas is er geen schema van de B5X74A bekend bij "Radiotechniek en Restauratie" (met schematheek, Albert Zwaagstra) (Zie op dit forum onder "service en info" en dan bij "links";) Wel staan daar schema's van de B5X73A en B5X75A. Wellicht is het hetzelfde chassis. Misschien is ergens anders wel een schema van de B5X75A, vraag er meer specifiek naar op dit forum

mvg. Pieter Vos

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Peter Lameijn, 03.02.2008, 18:16 (5951 dagen geleden) @ Pieter Vos

B5X74a schema is hetzelfde als B5X62a...

componenten opstelling

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.02.2008, 18:19 (5951 dagen geleden) @ Peter Lameijn

Hierbij een deel van de componenten opstelling:

[image]

En de rest:

[image]

Mail me maar voor de rest van het doc.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Francesco, 03.02.2008, 21:34 (5951 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

het ding zit vol teerknollen, deze geven 100 % ellende.
Dat zijn die zwarte ronde dingen met schuine koppen, dit zijn condensatoren, en zijn na al die jaren vrijwel allemaal zo lek als een zeef.
Heet worden, pruttelen, doorslaan, lekken, ontploffen...ze doen het allemaal!

Eerst die eens vervangen, daarna de radio terug origineel maken (o.a. gelijkrichter, deze is blijkbaar vervangen door diode BY100).
Als de teerknollen zijn vervangen, is de kans groot dat de radio dan goed speelt!
Zie verder Tips & Trucs afdeling van dit Forum.

Succes ermee!

Groeten,

Francesco

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door ruud, 04.02.2008, 15:50 (5950 dagen geleden) @ Francesco

Ach, daar zijn ze weer, de teerknollen.

De radio doet het goed op FM, kortom, geen teerknol aan de hand.
Probleem is geen ontvangst LMK, meestal een probleem met bandschakelaars.

ruud

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Francesco, 06.02.2008, 12:00 (5948 dagen geleden) @ ruud

Hallo Ruud,

dacht ik ook eens met mijn imposante Körting Stereo Dynamic radio.
Vol ERO's maar achja, het ding speelde heerlijk, zowel op FM als AM banden.
Tot ik hem eens een dag aanzette, en het duurde toch wel lang eer er geluid uit kwam...
Toen kwam er rook uit, in plaats van geluid!
Een FM-spoel uitgefikt, en staat nu al jaren in de garage te wachten op nieuwe condensatoren.
En die FM spoel herwikkelen zal een leuke klus worden, zeker zonder documentatie!

Dus teerknollen of ERO's, eruit met die zooi, want het kan je nog zuur opbreken!

Groeten,

Francesco

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Jan van weeterloo, 04.02.2008, 10:43 (5950 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Wel wel :-P Ik geloof dat er genoeg te doen is aan deze radio :FIR: Maar ik denk niet dat ik dit nu allemaal al kan, helaas. Ik denk dus dat ik dit apparaat even moet wegzetten tot ik aan de cursus radio herstellen begin, is hier in Ede (van de NVHR). Ik heb inmiddels het schema gedownload, daar kom ik echter als betrekkelijke leek niet uit. Zelfs de originele Philips gebruiksaanwijzing was op dit forum te vinden, inderdaad moet ik dan wel kijken naar de B5X62A, die is, ook volgens Philips met uitzondering van kast en schaal geheel gelijk aan de B5X74A. Bedankt voor alle goede raad, ik durf het echter nu niet aan om de teerknollen en de gelijkrichter te gaan vervangen. Ik ben er van overtuigd dat ik een keer een radio moet verknallen om er van te leren maar dat doe ik dan liever niet met deze prachtige Philips met zijn schitterende geluid:MUS:
Ik beloof jullie zodra ik er weer mee aan de gang ga komt er een restauratie rapport. Ik kan nu al melden dat het onbrekende achterschot in aantocht is en de eerste stap is dus gezet:OK: Nu nog leren om hem te repareren zodat ik de schaallampjes werkende krijg (zonder alle ingewikkelde touwtjes te slopen), de teerknollen er uit, de gelijkrichter er in, de spanning op 245 (na ontvangst van de achterwand is dit simpel en zichtbaar) en eens onderzoeken waar al die losse draadjes bij dat vierkante glimmende Siemens blikje aan de onderkant van het chasis toch van zijn..... en ja, dat heeft even tijd nodig. Eerst maar eens op zoek naar en slopertje dat ik kan verknallen :NO: voor ik dit edele apparaat onder handen neem, iemand nog wat in de aanbieding (in de buurt van Ede)???
Groeten en nogmaals bedankt:OK: :OK: :OK: , Jan
(intussen gewoon genietend van het geluid van de perfect werkende Blaupunkt 2605 Verona!)

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Jan Bus @, Amersfoort, 04.02.2008, 13:04 (5950 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hoi Jan,

In je vorige artikel schreef je dat dit toestel op FM een uitstekende ontvangst heeft met goede geluidskwaliteit. Dus weinig reden om aan te nemen dat er iets mis is met je teerdotten. De fout zit dan vermoedelijk in de AM-mengtrap, of AM-MF-versterker. Daar zitten geen teerknol condensators in. Mijn advies is om nu niet klakkeloos alle teerdotten te gaan vervangen. Hier schiet je in eerste instantie niets mee op. Hooguit voorkom je op lange termijn problemen. Aangezien de Mf-trap gecombineerd is voor AM en FM, zal hierin ook weinig mis zijn, afgezien dan van de afregeling. Blijft over de mengtrap rond de ECH81 met zijn druktoetsschakelaar en spoelen.

Groet, Jan.

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Peter Lameijn, 04.02.2008, 13:46 (5950 dagen geleden) @ Jan Bus

Ik heb al vaak meegemaakt dat de 10n condensator aan pin 1 van de ECH81 (gedeeltelijk) sluiting had. De spanning is dan maar zo'n 15 volt, terwijl het 60...70 volt moet zijn.
Dit is simpel te testen door 'm even los te knippen en kijken of het dan wel werkt. (Doet 't tijdelijk ook zonder)

M.vr.gr.
Peter.

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Jan Bus @, Amersfoort, 04.02.2008, 17:28 (5950 dagen geleden) @ Peter Lameijn

Dat is hier niet het geval, want de ECH81 werkt goed, wanneer hij als MF-versterker voor FM wordt gebruikt. Bovendien gebruikt Philips op deze plaats meestal een keramische condensator, geen teerdot.

Gr. Jan.

Vreemde eend? (vervolg op toen deed hij het... niet helemaal

door Peter Lameijn, 04.02.2008, 17:42 (5950 dagen geleden) @ Jan Bus

Ik weet dat het een keramische condensator is, en toch is 'ie regelmatig kapot. (Van de 25 plano's die ik heb nagezien was hij bij 4 defect.)
Persoonlijk heb vaker kapotte keramische buiscondensatoren gezien als teerdotten. Ik weet dat ze vaak uit voorzorg worden vervangen, maar vaak is het niet echt nodig. De 2n2 teerdot op de uitgangstrafo's vervang ik wel altijd. Niet omdat ze kapot zijn (want dat is ook zeldzaam), maar omdat ze de uitgangstrafo om zeep helpen als ze kapot gaan...

M.vr.gr.
Peter.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum