Middengolfzender gepeild (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.01.2018, 11:54 (102 dagen geleden)

Recent heb ik twee lezingen gegeven op het Zaanse RadioCafe over Raamantennes.
Om de richtwerking van raamantennes te demonstreren, heb ik met mijn TelRaam de middengolfzender Groot Nieuws Radio op 1008kHz gepeild vanuit Zeist. Tijdens de eerste lezing (28 nov) heb ik ook een peiling getrokken vanuit Zaandam. Voor zo'n peiling moet je de antenne draaien tot minimumgeluid, dan wijst de as van je spoel naar de zender.

[image]

Goed nieuws voor wie dit ook wil proberen: als je een luidspreker en een kompas tegelijk gebruikt, werkt je luidspreker nog prima! De gemeten richtingen (21 graden vanuit Zeist en 96 graden vanuit Zaandam) kun je uitzetten op de kaart, die er dan ongeveer zo uit komt te zien:

[image]

Tijd voor veldwerk! Om de resultaten op de tweede lezing te laten zien, ben ik afgelopen zaterdag op mijn fiets geklommen om een ritje naar Flevoland te maken. Uiteraard met het gepeilde kruispunt in de routeplanner.
Onderweg kwam ik nog langs diverse andere antennes trouwens. Bij Eemnes is er bv een Grondstation van SigInt waarmee buitenlandse stations worden of werden beluisterd, grappig om te zien. Circa 5km voor mijn peilpunt stond er al een hoge mast middenin een weiland; wie weet wat dit is of doet? Het is vlakbij de kruising van de Vogelweg met de A27. Ik dacht misschien een reserve-antenne.

[image]

Even verderop langs de Vogelweg vond ik het Middengolfstation Flevoland. Deze installatie bestaat al bijna 40 jaar, het park is in 1980 geopend door Neelie Smit-Kroes, maar ik was er nog nooit geweest. Kan mij nog wel herinneren dat er indertijd over de opening en het nieuwe zendpark gesproken werd. Het was een vervanging voor het "verouderde" station bij Lopik.

[image]

Verrassend weinig activiteit trouwens op zo'n locatie die toch een vrij belangrijke nationale functie jarenlang heeft vervuld! De publieke programma's van Hilversum 1 en 2, later NPO1 NPO2 en NPO5 zijn hier uitgestraald op 747 en 1008kHz. De 747 is gesloten en de 1008 draagt nu GNR maar het bordje bij de ingang is niet eens vervangen of aangepast!

Mijn peilkruispunt lag overigens op ongeveer 1,5km van de zender. Gezien de afstand van ongeveer 30 a 40 km tot mijn peillocaties niet al te indrukwekkend, maar goed ik ben ook geen professioneel peiler! Mocht je binnenkort schipbreuk lijden op de Noordzee dan kun je je alsnog beter door de kustwacht laten peilen dan door mij!
Aan de zijkant van het gebouwtje kun je duidelijk de dikke golfgeleiders zien zitten die in staat zijn 2x600kW naar de mast over te brengen.

[image]

Voor antenneliefhebbers is er trouwens een paar kilometer zuidelijker nog iets meer te zien, namelijk het Kortegolfstation. Van hieruit werd de Wereldomroep uitgezonden met zenders van 500kW, die je met deze ingewikkelde antennes heel goed kon bundelen en richten. Het Kortegolfstation kun je momenteel niet peilen omdat het niet in bedrijf is. Het is door Defensie gekocht die de masten wil vervangen en er dan internationale verbindingen met uitgezonden troepen mee wil onderhouden.

[image]

Zou ik de handigheid van Internet ooit willen demonstreren, dan zijn er natuurlijk nog wel andere manieren om achter de QTH van een zender te komen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum