Middengolfzender gepeild (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.01.2018, 20:51 (98 dagen geleden) @ Onno
Bewerkt door gerard, 12.01.2018, 21:09

Het kompas werkt binnenshuis uiterst onbetrouwbaar. Ik merk dat als ik mijn kompas over de vloer verschuif, de naald binnen een meter afstand wel tien of twintig graden kan verdraaien! Dat ik uiteindelijk een peiling op anderhalve kilometer had mag meer geluk dan wijsheid heten. Het komt overeen met een afwijking van ongeveer twee graden bij beide peilingen. In een boek uit 1932 wat ik voor mijn lezing had geraadpleegd was sprake van een nauwkeurigheid van 0,3 graad.
Ondertussen pak ik de peilingen hier thuis geheel kompasloos en iets uitgekookter aan. Onder het motto: wat constant is, hoef je niet te meten! Mijn huis staat vrij stevig, heeft met name vrij weinig neiging om te draaien. Je kunt dus 1 keer precies de richting bepalen van je zijmuur, dit bv door een detailkaart van je huis op Google Maps op te zoeken. Dan kun je een kompasroos teknen op een stuk karton of boordplaat, waarbij de gemeten richting van je huis parallel is aan de rand van de plaat. Dan kun je deze plaat op elke plek in je huis neerleggen tegen een muur of drempel aan en je hebt perfect de richtingen!
Een bezoeker van de lezing wist me te melden dat de peilmedewerkers op schepen ook niet met kompassen werkten! Er werd namelijk gepeild ten opzichte van de richting van het schip. Zo'n relatieve peiling kun je natuurlijk absoluut maken door die te verrekenen met de orientatie van het schip en die kun je aflezen op een groot kompas op de brug. Dat heeft natuurlijk alle correctietruuks die al door Maurice zijn genoemd.
Op de foto van TelRaam kun je zien dat deze op een kruisonderstel staat. Bij het draaien kun je dan zien aan welke lijn van je roos hij parallel loopt. Uiteraard zijn er allerlei constructionele aanvullingen denkbaar om dit nauwkeuriger te maken. Maar als ik nu piraatjes beluister op de 180m band, schrijf ik meteen hun richting erbij in veelvouden van 5 graden. Kan ik ze de volgende keer makkelijker identificeren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum