Middengolfzender gepeild (Algemeen)

door ruudtx @, 13.01.2018, 18:43 (98 dagen geleden) @ gerard

Die belgen blijven grappig.
Het zend station heet officieel Wavre Overijse, omdat het door de Frans en Ned taligen gedeeld wordt. In Overijse is echter niets te vinden. Omdat het onaanvaardbaar was dat het gedeelde station volledig in Wallonië lag, werd een stuk grond aangekocht in Overijse, zodat het station ook een Vlaamse naam kon krijgen.

Ik ben omstreeks 2000 zonder afspraak binnen geweest in Wavre. We werden hartelijk ontvangen door de Vlaamse medewerkers. Die gaven ons een rondleiding en vertelden dat alles links Frans was en alles rechts Vlaams. De 540 kHz zender was toen nog in de lucht (VRT Radio 2) en die werd, als was het wonder op dezelfde mast uitgezonden als de 621 van de RTBF. Mast is 250 meter hoog, dus alles is halve golflengte werk.
De 621 zender was een behoorlijke oude Thomcast buizen zender van 300 kW. die op half vermogen stond. Geen idee wat het nu is.
Het programma wisselt tusen La Une en Viva Cite. Die laatste wordt ook uitgzonden op 1125 kHz, in de Ardennen, want dat is lastig gebied voor FM.

Op het zelfde terrein staan ook de TV masten, waarvan er 1 ooit tijdens een zware storm naar beneden is gekomen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum