Loop afstemkoord B5X63A (Techniek Radio/TV)

door pvanos @, Opbrakel - België, 13.01.2018, 07:49 (103 dagen geleden)

[image]
Volgens de servicedocu van de B5X63A zou het textielkoord 'H' voor de FM dienen te lopen van de achterste kant van de trommel, naar beneden toe, over het onderste grote geleidingswiel, en zo langs de onderkant omhoog drie maal in wijzerzin rond de afstemaspoelie, opnieuw naar onder, via het achterste metalen minigeleidingswieltje verder naar links langs de onderkant tot het spiraalveertje.

Echter, op bijgaande foto van mijn B5X63A blijkt dat niet zo te zijn: hier loopt het koord 'H' juist van de trommel omhoog naar het bovenste geleidingswiel, vandaar via de afstemaspoelie, verder naar beneden, via het achterste metalen minigeleidingswieltje, naar links, en zo verder langs de onderkant tot het spiraalveertje.

Bovendien ligt het vlak van het onderste geleidingswiel ruim een centimeter voor het midden van de trommel (waarvan zelfs het achterste deel voor textielkoord 'H' te gebruiken is!

Kan iemand me advies geven ? Of een detailfoto eventueel ?
Alvast bedankt
Paul

Loop afstemkoord B5X63A

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 13.01.2018, 09:27 (103 dagen geleden) @ pvanos

Er hoort nog een geleidingswiel te zitten onder het onderste geleidingswiel in jouw foto, in lijn met de mini geleidingswieltjes. Onderstaande foto (geleend van de buren/ Henk van het Kruis) geeft een beeld van de juiste snaarloop ter plaatse:
[image]
De huidige uitvoering is in ieder geval verre van origineel, het feitelijke traject voor de afstemwijzer (de stalen snaar 'G'), hangt nu los in het chassis.

--
MVG,

Elwin de Jong

Loop afstemkoord B5X63A

door pvanos @, Opbrakel - België, 13.01.2018, 16:59 (102 dagen geleden) @ TIPO4

Bedankt voor de foto Elwin!
Die kan ik in overeenstemming brengen met het diagram.
Mijn foto was wel met doorgebroken textielkoord, vandaar dat natuurlijk het metalen koord nogal slap overal rond hing.
Ik ga alleszins opnieuw het originele traject volgen.

Paul

Loop afstemkoord B5X63A

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 13.01.2018, 10:08 (103 dagen geleden) @ pvanos

Hier een copy uit de bibliotheek.

[image]

--
F.K.Bakker

Loop afstemkoord B5X63A

door Theo van Herwijnen @, 13.01.2018, 17:32 (102 dagen geleden) @ pvanos

Ik heb op dit moment ook een B5x63A op de operatietafel liggen. Misschien helpen deze foto's.
Wil je er meer hebben dan hoor ik het graag.
[image]
[image]

Loop afstemkoord B5X63A

door pvanos @, Opbrakel - België, 14.01.2018, 10:26 (102 dagen geleden) @ Theo van Herwijnen

Bedankt, Theo.
Nu u hem toch open heeft liggen: is er enige slip waarneembaar tussen het (ondertussen wschl verharde) rubber rolletje en de respectieve metalen drukrollen ?
Verder vroeg ik me af hoe ik de glasplaat er veilig af zou kunnen krijgen ? Deze lijkt bevestigd overheen twee centrale rubberbussen met een randje... Gewoon randje naar binnen wrikken ?

Paul

Loop afstemkoord B5X63A

door Theo van Herwijnen @, 14.01.2018, 11:10 (102 dagen geleden) @ pvanos

Er was inderdaad eerst een slip tussen het metalen rolletje van de middengolf naald. Nadat ik het mechanisme met contactspray gereinigd heb en zoveel mogelijk tussen de lagers is er nu geen slip meer. Dit rolletje wordt door een mechanisme met veertjes strak getrokken. De veertjes zijn blijkbaar nog sterk genoeg.

Het rolletje van de FM naald heeft nooit geslipt, dat wordt door het koort en veer bovenop het chassis strak genoeg aangetrokken.

De glasplaat zit inderdaad aan de voorzijde met rubber ringen vast. Aan de achterzijde met 4 conische rubberen door druk punten. Ik heb even gekeken en zou het vanaf de voorzijde proberen, gaat bij mij al vrij makkelijk. Wel zou ik het rubber invetten en niet te veel met een metalen schroevendraaier gaan wrikken. Glas kan afbreken of scheuren.

Loop afstemkoord B5X63A

door pvanos @, Opbrakel - België, 16.01.2018, 22:42 (99 dagen geleden) @ Theo van Herwijnen

Theo,
Nog een paar detailvraagjes:
1) Ik heb het koord H op exact 707 mm gemaakt (buitenkant lussen), maar ik heb de indruk dat het schema niet erg klopt. Ik kom namelijk nooit aan 6 toeren rond het afstemwiel, maar eerder 4 (zoals op uw foto ten andere).
2) Vertrekken de lussen van metaalsnaar G en koord H allebei in dezelfde richting, van aan het nokje binnenin het afstemwiel ? Metaalsnaar G buigt eenmaal buiten het afstemwiel om, teneinde in wijzerzin verder te lopen naar boven.
3) Wat is de dikte van het afstemkoord H bij u ? Ik heb eentje gebruikt van 0,5 mm ("NG8";) maar dat slipt met 3 windingen (zoals per schema) rond de afstemaspoelie behoorlijk door, en het spiraalveertje staat ook niet genoeg gespannen.
Dus vermoed ik dat er zeker, zoals op uw foto, 4 windingen rond de afstemas zullen nodig zijn, voor betere grip omheen de afstempoelie en om het spiraalveertje meer op te spannen.
Bovendien vrees ik sterk dat 0,5 mm te dun is voor koord H, of te glad...
4) Tenslotte, hoe het FM afstemnaaldje op de exacte plaats te krijgen ? Waar moet het staan met de varco helemaal dichtgedraaid (of helemaal open) ?

Loop afstemkoord B5X63A

door Theo van Herwijnen @, 17.01.2018, 16:32 (98 dagen geleden) @ pvanos

Het afstemkoord bij mijn B5x63a is ook 0.5 mm. Bij geheel dichtgedraaide varco staat de FM naald links op de afstemschaal bij UKG op 100. Bij geheel opengedraaide staat de naald geheel rechts, nog voorbij 87.5.
Op de andere vragen hoop ik spoedig antwoord te geven.

Loop afstemkoord B5X63A

door Theo van Herwijnen @, 17.01.2018, 16:48 (98 dagen geleden) @ pvanos

metaalsnaar G en koord H gaan allebei de richting vanaf het afstemwiel. Ik kan het moeilijk zien omdat de glazen afstemschaal er voor zit en er weinig licht is. Met daglicht kan ik een filmpje maken en je toesturen.

Loop afstemkoord B5X63A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 17.01.2018, 20:09 (98 dagen geleden) @ pvanos

Beste Paul,

Ik kan je maar een tip geven om het jezelf een stuk gemakkelijk ter maken: Verwijder de glasplaat, het verstrooi scherm en de hieronder in de rode cirkel aangegeven beugel met vliegwiel:

[image]

Het lijkt misschien veel meer extra werk, maar je kan zoveel gemakkelijk bij alle wieltjes en assen waar het schaalkoord overheen loopt.......

Bovendien kun je de rubber rolletjes schoonmaken (met een beetje spiritus of zo) en de geleidewielen voorzien van een heeeeeel klein beetje olie (ik gebruik hiervoor een injectie spuit met naald, dan is het goed te doseren)

Glasplaat verwijderen is simpel; gewoon de rubber tule door de plaat drukken terwijl je deze ligt naar voren trekt.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

Loop afstemkoord B5X63A

door pvanos @, Opbrakel - België, 17.01.2018, 22:53 (98 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Inmiddels had ik de glasplaat er al af gehaald. Daartoe heb ik wel de aansluitdraden van beide toonregelpotmeters moeten lossolderen. Ik heb de randen van de rubbers met mijn duimnagels rondom naar binnen gedrukt, om zo de hele rubber doorheen het gat in de glasplaat naar acher te wrikken.

De tip van Leo om ook nog de plaat met het vliegwiel los te schroeven (slechts 2 schroefjes) was goud waard :OK: !
Het is nu veel gemakkelijker om de afstemkoord aan te leggen, en bovendien kan de rubber rol nu zeer goed gereinigd worden ! Ik heb daartoe isopropylalcohol gebruikt.

Afstemkoord H van lus tot lus gemeten op 707 mm gebracht. Daartoe kan het nodig zijn het knoopje aan een uiteinde paar maal te herleggen. Ik zette een potloodstreepje als merkteken op de plaats waar ik net aan 707 mm kwam, en dan lusje bijtrekken.

UITGANGSPUNT: Op de trommel dienen aan de bovenzijde steeds 4 windingen zichtbaar te zijn ! Met de varco helemaal open (=minimum capaciteit) zijn dat --aan de bovenzijde gezien--
3 windingen koord en 1 winding metaalsnoer.

Werkwijze
Zet de trommel zo dat de varco helemaal open staat.

(A) Eerst de koord H vanaf het nokje binnen in de trommel in TEGENWIJZERZIN naar de gleuf in de rand en zo naar buiten. Dan langs de buitenrand van de trommel 2 plus 2/3 toeren in TEGENWIJZERZIN aanbrengen en dan naar geleidingswiel rechtsbeneden, verder naar links tot achterste kleine koperen poelie, naar boven tot poelie FM-afstemrol. Hierrond van achter naar voor VIER (geen drie) toeren in TEGENWIJZERZIN, dan weer naar beneden via voorste kleine koperen poelie, verder langs onder naar links tot spiraalveertje.

(B) Nu metaalsnaar vanaf het nokje binnen in de trommel in TEGENWIJZERZIN naar de gleuf in de rand en zo naar buiten. Langs de buitenrand van de trommel nu echter 1 plus 1/3 toer in WIJZERZIN aanleggen en dan naar het allerbovenste geleidingswiel. Vanaf daar weer schuin naar beneden tot het middelste geleidingswiel. Dan helemaal naar links tot groot geleidingswiel uiterst links. Daaroverheen en nu langs onder naar rechts toe tot spiraalveertje.

De dikte van het koord H zal origineel vermoedelijk 0,9 mm zijn. Dat was de dikte van het AM koord. Het nieuwe koord dat ik heb gebruikt was slechts 0,5 mm dik. Maar met de beschreven wijze van aanleggen is de spanning precies goed, en trad geen slip op.

(Nota: aanvankelijk had ik, zoals op plan aangegeven, slechts 3 toeren rond poelie FM-afstemrol gelegd, maar dan was de veerspanning zo slap, dat het koord nauwelijks spant, en slip optreedt bij afstemmen)

Indien tenslotte iemand nog een tip heeft voor de plaatsbepaling van de naald op de metaalsnaar ?

Loop afstemkoord B5X63A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 18.01.2018, 07:28 (98 dagen geleden) @ pvanos

Indien tenslotte iemand nog een tip heeft voor de plaatsbepaling van de naald op de metaalsnaar ?

Op de glasplaat staan vaak merktekens in de vorm van een driehoekje. Afhankelijk van de plaats van het merkteken moet de snaar helemaal naar links, of helemaal naar rechts gedraaid zijn. Plaats dan de wijzer op het merkteken.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

Loop afstemkoord B5X63A

door pvanos @, Opbrakel - België, 20.01.2018, 18:31 (95 dagen geleden) @ pvanos

Ik heb de afstand gemeten van de binnenrand van het linkergat in de glasplaat tot het eerste driehoekje op de schaal. Deze kwam op 63mm.
Dan heb ik, met de afstemming helemaal uiterst links gedraaid, de naaldaanwijzer geplaatst zoals getoond op foto.

[image]

Aanvankelijk durft de naald wel eens omhoog weg te draaien, maar dat kan verholpen worden door de naald rondom de metalen snaar een keertje helemaal rond te draaien. Daarbij moet de metalen snaar iets naar voor getrokken worden om ruimte voor de naald te maken, maar dat kon zonder probleem.

De rubbers die door de gaten van de glasplaat moeten, best vooraf even heel licht met siliconenvet instrijken. Vooral de schuine rand vooraan.
Ondertussen is de radio weer volledig gemonteerd.

Tenslotte nog een foto van de rechterzijkant met vliegwiel eraf:
[image]

Loop afstemkoord B5X63A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 20.01.2018, 20:03 (95 dagen geleden) @ pvanos

Netjes gedaan Paul,

Mocht je nog eens tegen zo'n probleem aanlopen:

- Rubbers insmeren met talkpoeder: dit geeft op den duur zeker geen problemen met de opdruk van de schaal
- De toon potmeters lossolderen hoeft niet; gewoon losmaken van de glasplaat (moer verwijderen en potmeter uitnemen) Soms plakken ze aan de rubber die ertussen zit maar dat gaat gemakkelijk los.

Nu maar genieten van de radio!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum