Scheidingstrafo (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 15.04.2017, 17:32 (312 dagen geleden) @ Norbertos
Bewerkt door soundman2, 15.04.2017, 18:24

Soundman2,mijn radio's verbruiken geen 100W.hoe verklaar je dan de omgekeerde aansluiting?
Inkom 234V en uitgang 216V ook zonder belasting.
norbert


Klopt toch. Belast jouw transformator eens nominaal. Wat hou je dan over?
Stel uitgaande van een verlies in een bepaalde trafo, wordt de secundaire op 5% meer berekend. Dus 220 in, 231 uit. Transformatieverhouding onbelast 1:1,05 Draai je dat om, dan is het 220 in en ca 209 volt uit.
Let wel het is voor elke andere trafo weer wat verschillend, afhankelijk van de constructie en de verwachte verliezen.
Jouw opmerking "ook zonder belasting" daar moet ik uit concluderen, dat de spanning onder belasting niet daalt. Kennelijk heb jij dan de enige ideale transformator op deze aardbol.


In mijn bijdrage is een woord niet compleet. Er moet staan "inwendige weerstand"
Naarmate de trafo kleiner is, wordt er ook dunnere draad genomen, terwijl het aantal windingen per volt ook nog eens toe neemt. Het koperdraad heeft dan een behoorlijke weerstand.
Bij transformatoren wordt vaak gerekend met een verlies van 10%.
In jouw geval, zou er zomaar 10% van de uitgangsspanning moeten worden afgetrokken bij nominale belasting. Bij de "correcte" aansluiting komt er volgens de meting 245 volt uit. Zou je de trafo nominaal belasten, dan kan daar zomaar 10% vanaf gaan, in dit geval 24 volt, waarmee de uitgang dan 220 volt zou geven. Die 10% is een beetje afhankelijk van de trafo.
Heb je ooit wel eens gemeten aan de kleine voedingstrafootjes, die ingegoten dingen van een paar watt? Meet bij een trafo voor 12 volt eens de spanning. Die zou onbelast zomaar rond de 20 volt kunnen liggen. Belast je het trafootje nominaal, dan komt er mooi 12 volt uit.
Belast een niet te zware scheidingstrafo eens met een apparaat waar gelijkrichters in zitten en zie hoe de toppen van de sinus instorten. Het gevolg is soms dat de gelijkgerichte voedingsspanning te laag is.
Zelf heb ik onder de werkbank een scheidingstrafo staan met een vermogen van 2 kilowatt.
Laatst heb ik er nog een professionele verkocht op het forum van 700 watt. De onbelaste spanning loopt dan echt minder op.
Het wordt vaak vergeten, dat transformatoren een behoorlijke inwendige weerstand kunnen hebben. Koperverliezen door de weerstand van de draad en magnetische verliezen.

Edit:
Ik heb zojuist nog even aan mijn eigen trafo de RMS waarde gemeten.
Vin 226 Volt, Vout 238 Volt onbelast.
Met een lamp erbij van 50 watt zakt ook bij mijn trafo de spanning al 0,5 volt.Zou je de spanningsvariatie door belasting willen voorkomen, dan kan dat met een zgn stabilizer.
Ik heb een exemplaar staan van 800VA en die houdt de uitgangsspanning binnen twee procent constant, toch nog 4,4 Volt. Maar ook deze speciale trafo's kunnen soms last hebben van rare belastingen.

Bij het nog eens doorlezen van de thread zie ik dat je de weerstand van de wikkelingen hebt gemeten. 26 en 21 Ohm. Die twee mag je in serie met de belasting denken. Bij een belasting van 100 Watt loopt er met de natte vinger gemeten een halve ampère. Dat houdt in dat de uitgangsspanning dan al zakt met ca 24 volt, nog afgezien van de magnetische verliezen. Bij een radio van met een opname van 60 Watt, loopt er ca 0,26A. De spanningsval bedraagt dan zo al 0,26x 47= 12 volt. Van je 245 schiet er dan nog 233 volt over.
Pas je jouw verkeerd aansluiten toe, dan werkt de radio nog maar op 216-12=204 volt.
Alle berekeningen zijn globaal met afrondingen. Maar 204 is echt te laag hoor.


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum