MG storing uit Ziggo kast (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2017, 09:26 (309 dagen geleden) @ jard neuteboom

In een grijs verleden hebben we in opdracht van de gemeentebedrijven nog wel nieuwe kabels gelegd voor het CAI systeem in aanbouw. Dat was in de jaren 70. Ik weet nog wel dat de CAI kabel bij voorkeur al in de meterkast binnengevoerd werd. De coaxkabel werd daar standaard verbonden met het aardsysteem van de woning. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is dat nog steeds het geval. Het lijkt dus vreemd dat er dan toch nog spanning op staat.
Aangezien de apparatuur die op het kabelnetwerk wordt aangesloten heel vaak van het dubbelgeïsoleerde type is zou het zomaar kunnen dat er bij een niet geaard systeem 110 volt op de kabel staat. Veel apparatuur is voorzien van netfilters en de Y-condensatoren zorgen ervoor dat er op het chassis een spanning staat. De stroom door de Y condensatoren is heel klein en daardoor ongevaarlijk voor de mens. Echter komen er steeds meer apparaten bij, zoals meer TV-toestellen, digitale ontvangers etc. Op zeker moment is de kleine stoom echt niet meer te verwaarlozen en kan dus problemen geven.
Er zijn voor coax wel wat oplossingen, zoals mantelstroomfilters, die ook een aardscheiding in zich hebben.
Dan is er nog een ander fenomeen. Veel verdeelkasten van de CAI worden gevoed via de aanvoerkabel, de coax dus. Daar staat dan een wisselspanning op. Die wisselspanning wordt uitgekoppeld, maar door aansluitfouten of defecten , zou die ook best op huisaansluitingen terecht kunnen komen.
Het verschijnsel dat een lampje brandt op een aarde en de coax lijkt me niet helemaal correct.


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum