R209/2/B ontvanger (Algemeen)

door S.Leunissen @, regio Kerkrade, 19.06.2017, 10:01 (247 dagen geleden) @ Jarne

Ik heb deze ontvanger ook. 2 jaar gelden overgenomen en gerepareerd voor wat betreft de 220V wissel voedingsspanning schakeling. De 24 volt gelijkspanningvoeding is nog steeds niet goed. Moet nog gerepareerd worden mits een passende vervangende triller is gevonden. (ik vermoed dat daar de hoofdzaak zit). Achter de trafo is alles goed denk ik.

Bij mijn exemplaar mist de originele mounting met strap. Zoek ik ook nog steeds

De koptelefoon die erbij hoort te zitten is zeldzaam tenminste als je hem met flexokabel vind. Het wordt aanbevolen de koptelefoon altijd ingestoken te houden. Konform handleiding. De speaker van dit toestel valt mij zwaar tegen. Erg blikkerig en gauw vervorming. Ook na verbetering. van de speaker rubbers. Luisteren met de koptelefoon is lastig daar deze nauwelijks passend te maken is. En vanwege bladveer sterk klemt met harde bakelieten schalen.

Het toestel is op 12 24 gelijkspanning en 115 en 220 te voeden. Hiervoor dienen verschillende voedingskabels gebruikt te worden. Dus let hierop. Omschakelen van de voedingsspanning bij gelijke voedingskabel maakt het toestel defect. Vaak is de kabel weg maar je komt ze tegen met Plessey plug 6 way female De configuratie van de 6 busjes in de plug bepaalt de keuze van de voedingsspanning.

Toestel is gevoelig. Tot max 20 Mhz bereik over diverse banden. Minpunten zijn de triller en schakeling die vaak kapot is waardoor de bij 12 en 24 gelijkspanning er meer rammelt of bromt. bij mijn ontvanger werkt de schakeling op 24 Volt niet alleen maar brom en geen ontvangst Terwijl op 220 Volt wisselspanning hij perfect werkt na vervanging van de voedingselco van 2x30 microfarad. Door het trillen kunnen de mica isolatieplaatjes in diverse buizen los gaan zitten. De buizen kunnen niet al te best tegen de mechanische trillingen.

Verder is dit een zeer compact gebouwd toestel wat kwa voeding om ergens bij te kunnen moeilijk is.


Antenne aansluiting kan met een kabelschoen of getwist draadje op de aerial aansluiting wire of rod naargelang voorkeur. Verder indien open let op de modules die je eruit kunt trekken deze moeten genummerd zijn en ook het lieft ook op dezelfdeplek teruggestoken ondanks het feit dat ze identiek lijken.

Ontvangt AM CW en FM.
Dit laatste is een mogelijkheid bij ontwerp gemaakt maar ik heb hier nooit iets mee kunnen doen. BFO voor CW en single sideband toepasbaar. Kortegolf tuning mogelijk (is instellen antenne op ingestelde ontvangstfrequentie) De afstemknop heeft een los of vast aandraaibare rem. Hiermee kun je de afstemknop dus vastzetten.

Verder is er nog een aarde aansluiting. Het toestel is bedoeld als veldontvanger op een leger jeep.

Verder is deze ontvanger absoluut een erg leuk ontvangertje.

--
groet Sander
[image]


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum