Is de EH81 speciaal ontwikkeld voor fazedemodulatie ? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 20.07.2017, 18:41 (215 dagen geleden) @ Ron Kremer

De redundantie in de extra zijbanden, die ontstaat door een hoge modulatie-index, is vooral bedoeld om het gehele gemoduleerde audio gebied met voldoende lage vervorming aan de ontvangerzijde te kunnen reproduceren.

Je verwart hier oorzaak en gevolg. Breedband FM (met een hoge modulatie-index) maakt het juist extra lastig om een vervormingsarme geluidsreproduktie te bereiken. Niet alleen stelt dit hogere eisen aan de bandbreedte van de ontvanger, maar de eisen die worden gesteld aan de lineariteit van de detector zijn eveneens hoger.

Smalle-band FM stelt minder hoge eisen aan de ontvanger, maar is gevoeliger voor storingen. Met name is dit het geval voor de onderlinge beïnvloeding van FM-zenders die qua golflengte dan veel dichter bij elkaar zitten.

Wanneer je omroep-FM vergelijkt met omroep-AM zie je grofweg dat de kwaliteitsverschillen hiertussen voor een groot deel te maken hebben met het verschil in bandbreedte. Dat is een historische keuze, men koos eind jaren '40 voor een storingsarme ontvangst en men koos dus voor breedband FM. Een keuze voor smalle-band FM was ook mogelijk geweest, met een bandbreedte van b.v. 30 kHz kan je hiermee audiosignalen tot 15 KHz uitzenden en ontvangen. Maar niet met dezelfde ongevoeligheid voor storingen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum