Is de EH81 speciaal ontwikkeld voor fazedemodulatie ? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 21.07.2017, 12:40 (213 dagen geleden) @ PieterH

Maar het is nu hopelijk ook duidelijk dat een deel van het signaal afknippen om te demoduleren niet werkt en ernstige vervorming geeft

Hallo Pieter,

je richt je tot "jullie", wat mij altijd nieuwsgierig maakt.

Wanneer ik het heb over smalle-band FM bedoel ik uiteraard niet dat je de bandbreedte pas gaat inperken in de ontvanger. Je moet de bandbreedte begrenzen voordat het radiosignaal wordt verzonden, dus nog voordat dit signaal de zendmast heeft bereikt. Men gebruikte hiervoor meestal een formule uit 1922, de formule van Carlson:
FM bandbreedte = 2(Δf + fm)

Dat een breedbandige FM-detector wat lastiger is om te realiseren met de beschikbare techniek van eind jaren '40 lijkt mij nog steeds een feit. Waarom zou Philips anders hiervoor een heel nieuw buistype (de EQ40 enneode) hebben ontwikkeld?

Je kan je wel afvragen of men toen niet beter af was geweest door meteen maar te starten met een ratio detector. In 1948 was deze techniek gewoon beschikbaar, zowel theoretisch als praktisch. Sylvania gebruikte hiervoor twee 1N34 diode's, Amroh gebruikte een EB34 en het hele verhaal kon je zelfs al lezen in het blad "Radio Bulletin". En het ontwikkelen van een EB41 buisje zal toch niet zo vreselijk moeilijk zijn geweest.

Maar misschien oordeel ik hier 70 jaar na dato net iets te gemakkelijk over, en verzamelde Philips gewoon een paar patenten.

Waarom denk jij dat Philips dit op deze manier deed?

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum