Hoe buizen met geforceerde luchtkoeling testen? (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 09.08.2017, 18:56 (194 dagen geleden)

Wanneer buizen zoals de QEL1-150 en QEL2-275 of vergelijkbare equivalenten zoals de 4X150A moeten getest worden, dient een oplossing voor het koelen van deze buizen te worden gevonden.

Ziehier mijn oplossing, speciaal voor mijn eigen buizen-testbed uitgewerkt:

Deze bestaat uit een adapter-unit met passende buisvoet en bijhorende chimney.

De adapter bavat naast een geschikte buishouder, ook een ventilator om de koellucht via de zijkant van de adapter in te blazen. Zodoende wordt ook de buissokkel gekoeld. Als ventilator dient hier een CPU-fan. Verder is de nodige electronica voor temperatuurbewaking ingebouwd.

Als chimney fungeert een oude huls van een Philips kopspiegellamp-armatuur, die hiervoor op hoogte is aangepast. Deze heeft net de juiste binnendiameter om vrij nauwsluitend om de koelribstructuur van de buis te passen. De binnenzijde van de als chimney fungerende huls is met een siliconen mat geïsoleerd, zodat geen sluiting naar het anodekoelblok van de buis onder test kan ontstaan. Naast de anode-aansluiting door middel van een veer, bevat deze ook nog een NTC voor stuuring van de temperatuurbewaking.
Wanneer de temperatuur in de luchtafvoer boven de 120┬░ stijgt, worden alle spanningen naar de buis onderbroken; enkel de ventilatorkoeling blijft draaien. Tevens wordt de groene led gedoofd.
De chimney wordt met een zelf gemaakte bajonet-vergrendeling op de adapter geklikt. Enkel als deze correct vastgeklikt zit schakelt de schermrooster en anodevoeding in en licht de rode led op.
Met de schakelaar kan nakoeling worden ingeschakeld. Hiermee kan de buis binnen de 3 minuten tot kamertemperatuur worden afgekoeld voor ze uit de adapter wordt verwijdert.

Enkele afbeeldingen van de adapter.
[image]
[image]


Mvg,

Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum