Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 09.09.2017, 23:03 (161 dagen geleden)
Bewerkt door Eleen, 09.09.2017, 23:14

Graag jullie mening over het volgende:

Ik heb van iemand buizen overgenomen, aangeboden met duidelijke vermelding "NIEUW". Het betreft buizen met een anodedissipatie van 40 W. en meer met moderne indirect verhitte oxide-kathode's. Bij het testen van de buizen bleek 80% ruim beneden specifictie's (lees: vrijwel volledig uitgeput) te meten of zelfs defect. De buizen vertoonden duidelijk sporen van jarenlang gebruik (vastgebakken stofpartikkels, verkleurde pennen en toppennen, deels geoxideerd waardoor zichtbare aftekening tot waar pennen door houders ingeklemd hebben gezeten, enzoverder) en zijn mijn inziens niet als nieuw te bestempelen.

Toen ik de verkoper hier op wees en duidelijk maakte dat ik not amused was, kreeg ik te horen dat de buizen volgens hem wel nieuw zijn, en langere tijd onder spanning moeten blijven om dan hun emissie terug krijgen???

Nu is me wel bekend dat bij buizen die langdurig onder cutoff conditie werken, hun emissievermogen verminderd, indien de kathode hier niet op voorzien is.

Ook de werking van buizen met een Lemmens kathode die gedurende een zekere tijd met hogere gloeispanning oververhit dient te worden om een reactivatieproces te doorlopen is me bekend.

Echter dat nieuwe ongebruikte buizen die langdurig zijn opgeslagen geweest, een soortement van ontwaakperiode door moeten is voor mij nieuw en klinkt me nogal ongeloofwaardig. Eens de kathode tijdens het afpomp-proces is ge├Ąctiveerd en daarna ingebrand bij de fabricage, zijn de buizen toch onmiddelijk gereed voor gebruik, onafhankelijk of deze nu kort of langdurig opgeslagen is geweest?

Graag jullie mening en advies.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum