Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen (Techniek Overig)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 10.09.2017, 12:41 (162 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door John Hupse, 10.09.2017, 13:14

maar in geval van Eleen is haar vast wel duidelijk dat de buizen oud zijn

Ik neem, net als jij, aan dat zowel de verkoper als de koper in dit geval beide weten dat de omschrijving van de spullen niet deugt. Onze aanname verzwakt uiteraard de positie van de koper, in dit geval kan je immers zeggen dat de koper wijzer had moeten zijn en deze spullen niet had moeten kopen. Dit maakt de discussie over "Nieuw" en "NOS" tevens actueel en zinvol, in tegenstelling tot wat Rolald hierover zegt. Hij redeneert immers dat de omschrijving van de verkoper niet uitmaakt, en noemt dit zelfs een "eindeloze discussie". Zolang iemand als Eleen hier nog intrapt is het uiteraard zinnig om dit juist wel te bespreken.

Juridisch gezien moet je er echter van uitgaan dat hetgeen de verkoper specificeert getoetst wordt aan de werkelijke situatie. Dit bepaalt immers of het gaat om misleiding of niet. Wat "Nieuw" betekent ligt vast, denk b.v. aan "Nieuwe haring". De forumbetekenis hiervan is zeer verwarrend, maar juridisch niet doorslaggevend. Internetforums zijn immers plekken waarvan bekend is dat men het niet zo nauw neemt met de waarheid. Wanneer er echter een overeenkomst uit voortvloeit kan zo'n omschrijving wel degelijk juridisch worden getoetst en kan er dus sprake zijn van misleiding. Zie b.v. het door mij aangedragen forumvoorbeeld, dat is hier een schoolvoorbeeld van.

Wanneer het van te voren ook bij de koper al bekend is dat de omschrijving niet deugt kan er geen sprake zijn van oplichting. Er kan echter wel sprake zijn van misleiding, tenzij de verkoper alsnog toegeeft en de koop ontbindt. Het is echter verstandig om de juridische discussie op de juiste plek te voeren, dus niet op een forum.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum