P buizen in een radio (Techniek Radio/TV)

door Eleen @, Deurne (BE), 10.09.2017, 14:38 (162 dagen geleden) @ Paul de Goede
Bewerkt door Eleen, 10.09.2017, 14:52

Zo bij eerste gedachte klinkt dit best plausiebel en uitvoerbaar;

Er zijn wel enkele bedenkingen die je in overweging moet nemen:

Een zuivere serieketen van de gloeidraden, met bijhorende serieweerstand aangesloten op de netspanning brengt wel mee dat de netscheiding in het gedrang komt. Om aan de maximum gloeidraad-kathode spanning te voldoen, ben je practisch verplicht om het chassis van je toestel mee aan het net te hangen, met alle gevolgen vandien.

Je kan natuurlijk de gloeispanning voor je P buizen van een extra trafo betrekken, waardoor de netscheiding intact blijft. Dit geeft tevens de mogelijkheid om met een lagere spanning de gloeikring te voeden waarbij parrallelschakeling van meerdere kleine serieketens mogelijk wordt. Voordeel is dan de kleinere kans op brom-inductie.

Ga je toch met een serieketen werken, hou dan de buizen die het gevoeligst voor brom-inductie zijn, zo dicht mogelijk aan de massa-kant van de keten.

Bijvoorbeeld: Massakant > PABC80 > PCC85 > ECH81 > EF85 > PL82 > voorschakelweerstand > evnetuele gelijkrichter (PY82) > netkant.
Zorg voor de nodige ontkoppeling C's bij de ECH81 en EF85, zodat geen HF koppeling via de gloeidraadverbinding ontstaat.

Gloeilampjes blijven op de 6,3 V. wikkeling van de nettrafo.


Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum