P buizen in een radio (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 10.09.2017, 15:13 (162 dagen geleden) @ Paul de Goede

Het wordt langzaam ingewikkelder om goede nieuwe buizen voor een radiotoestel te kopen.

wanneer ik kijk naar het aanbod op de bekende radiobeurzen merk ik dat veel buizen al heel lang, ruim 30 jaar, niet meer nieuw verkrijgbaar zijn. Goede tweedehands buizen zijn echter nog steeds prima verkrijgbaar, ook types die op het internet als "lastig" worden aangemerkt. Dit geldt overigens precies zo voor P-buizen, die worden eveneens al vele jaren niet meer gemaakt, een enkel type daargelaten.

Een technisch antwoord op je vraag is dat het met enige moeite goed mogelijk is om P-buizen toe te passen in een toestel waar nu E-buizen in zitten. Bij vrijwel alle toestellen heb je daar wel een andere gloeispanning voor nodig dan de 6,3 volt die nu beschikbaar is. In de praktijk kan je dat realiseren met b.v. een extra gloeistroomtrafo. De gloeistroomwikkeling van de nettrafo overwikkelen kan natuurlijk ook.

Zorg wel altijd voor netscheiding, ook voor het gloeicircuit. Een oude reparatietruc is om de isolatie tussen de gloeidraad en de kathode van de buizen hiervoor te gebruiken, maar deze truc is letterlijk levensgevaarlijk. Bovendien kunnen de meeste buizen hier niet tegen, maar dit terzijde. Gebruik dus nooit de primaire wikkeling van de nettrafo om de gloeidraden te voeden, zelfs niet wanneer men dat hier aanraadt.

De ombouw van U-buizen naar P-buizen is meestal eenvoudiger, je kunt hier b.v. de methode met een seriecondensator gebruiken. Deze condensator vervangt dan de ballastweerstand in het gloeicircuit.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum