P buizen in een radio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 10.09.2017, 18:31 (162 dagen geleden) @ John Hupse
Bewerkt door soundman2, 10.09.2017, 18:58

Welke maarregelen bedoel je?
Ik schreef laatst iets over een Saba Sabine, waarvan de PU aansluiting zonder enige bescherming aan het lichtnet hangt, Inderdaad doen fabrikanten zoiets gelukkig niet meer .
Een gelukje is, dat veel elektrische huisinstallaties voorzien zijn van een aardlekschakelaar, waardoor het gevaar voor elektrocutie een stuk kleiner is.
Voorwaarde is dan wel dat de aardlekschakelaar frequent op de goede werking wordt getest, zoals aangegeven op de ALS.
Overigens heb ik ook in een ALS geen grenzeloos vertrouwen.

Hoewel ik de ombouw met de gloeidraden van P-buizen direct op het lichtnet niet aanraad, is het wellicht wat overdreven om meteen van een levensgevaarlijke situatie te spreken. Buizenradio's zijn zeker als ze niet ingekast zijn, potentieel levensgevaarlijk. Dat blijft.
Het gevaar van het gebruik van P-buizen moet zeker niet gebagatelliseerd worden, doorslag kan altijd optreden. Evenwel is in de praktijk gebleken dat dat maar zelden gebeurt. De kans dat er dus netspanning op het chassis komt, is niet onmogelijk, maar niet veel groter dan lichtnetcondensatoren naar het chassis, transformatoren waarvan de isolatie niet meer 100% is en dergelijke.
Persoonlijk zou ik er niet aan beginnen, omdat er vrijwel altijd aan de juiste buizen te komen is. In een uitzonderlijk geval, met kennis van zaken, kan ik me een dergelijke oplossing wel voorstellen. Een extra gloeistroom trafo lost het probleem op, maar dan krijg je weer hele volksstammen over je heen, omdat dat de originaliteit aantast.
Ik denk dat dit een oeverloze discussie gaat worden.
Nogmaals, de door mij aangegeven methode is een oplossing. Dat hij beslist niet de voorkeur verdient, is 100% waar.


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum