P buizen in een radio (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 10.09.2017, 21:06 (162 dagen geleden) @ Paul de Goede

zo had ik het ook opgevat, Paul. Zo'n ombouw is zeker lonend wanneer je er iets van wilt leren.

Een gloeispanning omlaag brengen gaat vrij simpel met een serieweerstand, op die manier kan je b.v. een PC92 of een PM84 op 6,3 volt laten werken.

Een aantal bekende radiobuizen verbruikt van nature al 300 mA, dit zijn b.v. de ECH81, de EBF80, de EBF89, de EF80 etc, die hoef je dus niet te vervangen.

Voor buizen die een hogere gloeispanning nodig hebben, zoals de PCC85 en de PL84 (of zoiets) moet je iets extra's doen. Dan gaat het of om een gloeistroomtrafo (b.v. 220 naar 24 volt), of je gebruikt een spanningsverdubbelaar. In het laatste geval moet je rekening houden met de maximale rimpelstroom van de elco's die je toepast, deze moeten minimaal ruim een half ampere kunnen verdragen. Een spanningsstabilisator is in dit geval niet direct nodig.

Een 24 volts gloeistroomtrafo kan je nog in serie zetten met de 6,3 volt, dan verkrijg je een gloeispanning van zo'n 33 volt. Dat is voldoende voor een PL84, plus een PABC80 plus een PCC85. Op die manier kan je ook andere buizenbezettingen transformeren naar 300 mA, de berekeningen doe je vooraf en zijn niet al te lastig.

Een leerzame andere optie is het gebruik van een moderne laptopvoeding voor dit doel. Zo'n voeding is tegenwoordig vrij goedkoop, en levert b.v. een gelijkspanning van 19,5 volt bij een aantal amperes. Kost vaak niet meer dan 15 euro, maar kan wel storen op je radio ontvangst. Dus zeer geschikt voor het experiment.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum