Wie kent deze condensator? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.09.2017, 08:54 (161 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door John Hupse, 12.09.2017, 09:08

Ik kom deze condensatoren tegen in een spoel van een radio.deze is 200 pf 2% tolerantie.. wat is de betrouwbaarheid van deze condensatoren?kunnen deze door gewone ceramische condensators vervangen worden?

Deze Duitse precisiecondensatoren gaan normaal gesproken niet stuk, behalve wanneer je ze ruw uitsoldeert. Meestal breekt daardoor een van de aansluitlippen af, wat in dit geval ook is gebeurd.

Zoals de tolerantieklasse al aangeeft kan je deze condensator niet zo maar vervangen door een gewone keramische condensator.
Wat je het beste kunt doen is het onderdeel (voorzichtig) opnieuw monteren op de plek waar je het bent tegengekomen. Je geeft helaas niet aan waarom je het onderdeel hebt verwijderd, ik kan je daarom geen specifieker advies meegeven.

Wanneer je het onderdeel ergens van verdenkt kan je het beste eerst met een ohmmeter nagaan of het misschien is kortgesloten. Dit kan gebeuren wanneer je de messing omhulling op een ongelukkige manier gaat doorsolderen, of wanneer er soldeerresten op de naad terecht zijn gekomen.

Wanneer je het onderdeel binnenin een bandfilterbus bent tegengekomen is de kans op een spontane beschadiging eigenlijk nihil. Wanneer je het wilt reinigen moet je het niet met een schroevendraaier o.i.d. bekrassen, maar gewoon een schoon doekje met wat spiritus hiervoor gebruiken.

Wanneer je iets zou willen weten over het repareren van radiotoestellen staat het je vrij om een goede reparatiecursus te volgen. Op die manier kun je leren om allerlei volledig overbodige handelingen te vermijden, en kan je je concentreren op een effectieve herstelling van zo'n toestel.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum