Zijn deze buizen gelijk? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.09.2017, 12:22 (161 dagen geleden) @ Marcel Goedemans

Het vreemde is dat de radio duidelijk een "Océanic 50 (présentation 1)" is.

ja, het is duidelijk een Océanic 50. Maar wanneer je zou zeggen dat het duidelijk om het model 49 gaat zou ik het zomaar geloven. Gelukkig staat er geen typenummer op, zodat we altijd nog kunnen zeggen dat het gaat om een typeloos toestel.

Nu zijn dit modellen die door Océanic een aantal jaren achtereen zijn gemaakt, in elk geval in de periode 1951 tot en met 1955. Niet alleen met verschillende kasten, maar ook met verschillende chassis. In Frankrijk was het bij dit soort toestellen vaak zo dat je zo'n radio kon kopen met 7-pens miniatuurbuizen, met octal buizen etc. Meestal gaat het om een standaard chassis, met schema's etc. was men daar niet echt bezig.

Dit verhaal geldt in gelijke mate voor het model 49. Dus daar ook verschillende kasten en verschillende buizenbezettingen. Waarschijnlijk is dit de reden dat deze fabrikant zich soms ook het inslaan van een typenummer maar bespaarde, het voegt immers maar weinig toe en hoe bepaal je welk nummer er nu weer van toepassing is. Men bouwde liever leuke radio's, en realiseerde zich niet dat de verzamelaars van dit soort toestellen te zijner tijd veel beklemmende onzekerheden zouden gaan ondervinden door deze praktijken ;-) Denk hierbij ook aan de fabel van Jean de La Fontaine over de krekel en de mier.

De buis is hoogstwaarschijnlijk een 6AV6, dat is een 7-pens detectorbuis. Het zou in principe ook een 12AV6 kunnen zijn, maar wanneer er een normale nettrafo in jouw toestel zit is dan het een 6AV6.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum