welke/hoe pick up aan te sluiten (Gezocht)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.10.2017, 10:02 (129 dagen geleden) @ Oldtimer
Bewerkt door John Hupse, 13.10.2017, 10:19

Bedoel je dat je de RIAA correctie op de grammofoonplaat zonder problemen kunt corrigeren met de toonregeling van de radio?

het citaat dat je hier presenteert veronderstelt dat er voor 1959 geen sprake was van een opnamecorrectie. Dat klopt niet, men gebruikte altijd al een opnamecorrectie bij het opnemen van grammofoonplaten. Hierdoor deugt de conclusie ook niet.

De RIAA correctie is uit 1954, en is een merkonafhankelijke ("gestandaardiseerde" ) correctie. Het probleem hierbij is, zoals bij elke standaard, dat er natuurlijk zowel voor als na de invoering van deze RIAA correctie grammofoonplaten zijn gemaakt met een iets andere correctiecurve. Er bestond vanaf 1949 trouwens nog een andere merkonafhankelijke standaard op dit gebied, de NAB correctie.

Wanneer je platen afspeelt met een opnamecorrectie die afwijkt van de huidige RIAA standaard kan je het verschil zonder problemen corrigeren met de toonregeling van de versterker. Je kunt dit al afleiden uit het onderstaande plaatje, in het boekje dat René aanhaalt wordt een en ander nog wat beter onderbouwd, ook voor de Europese standaarden.

[image]

Om een pick-up aan te kunnen sluiten op een radiotoestel hoef je dit allemaal niet direct te weten. Je dient wel steeds gebruik te maken van de juiste pick-up, dus een met een 78-t naald voor het afspelen van 78-t platen. Voor 33 en 45-toeren platen gebruik je een micro naald, en voor stereo platen gebruik je uitsluitend een element geschikt voor stereo platen. In het algemeen gesproken kan je een mono plaat eveneens afspelen met een stereo element, hoewel er een paar uitzonderingen op deze regel zijn.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum