Weer een Radio kunnen redden (Algemeen)

door Roger @, Stein, 09.11.2017, 10:21 (104 dagen geleden)

Afgelopen week had ik een Greatz Sinfonia 4R Binnengekregen met de mededeling de trafo zou defect zijn.
Toen ik de achterwand eraf haalde lag de hele trafo los in de radio draden doorgeknipt etc.en twee buizen hadden glasbreuk.
Zo op het oog was niks te zien dat de trafo het warm had gehad oid. dus werd het meten geblazen. De trafo los aan de variac gehangen en rustig de spanning omhoog regelen en idd secondair geen spanning zowel geen gloei of hoogspanning, het schema had ik al reeds voor handen. Na goed op het schema kijken kwam ik erachter dat in de spanningcarrousel een zekering was verwerkt dit had ik bij vorige radio,s nooit eerder gezien.
Nadat ik deze had vervangen en jawel hoor de spanningen waren er weer. Dus op internet foto,s opgezocht hoe het geheel weer inelkaar gezet moest worden ,en de bedrading via het schema weer terug aangesloten. Daarna werd het tijd om het toestel in het geheel op te starten na ook de twee defecte buizen te hebben vervangen. dat ging uiteraard niet goed een weerstand in de voeding begon langzaam rood te worden dus de spanning weer snel terug geregeld en het betreffende probleem circuit na meten. Daar kwam ik uit op een lekke condensator naar massa deze vervangen en de radio weer opnieuw rustig opgestart dit ging nu goed. Maar het bleef akelig stil ook via de pu ingang geen brom. Dus dat werd verder zoeken daar kwam ik weer 2 defecte buizen tegen een eabc 80 en een 2e ef89 (gloeidraad breuk) en jawel na deze te hebben vervangen is er weer vollop geluid op alle banden en via pu ingang. Het oog de em34 en de schaallampjes moet ik nog vervangen. Ik vraag me wel af hoe het kan dat er 5 vd 7 buizen stuk waren ik zie niet zo 1,2,3 val schade aan het toestel.

Maar kortom de trafo was niet defect maar een c naar massa was de oorzaak van alle ellende, Dus wie de radio voor mij heeft nagekeken zal er zeker geen verstand van hebben gehad. het was voor mij ook even zoeken naar die zekering in het begin. Aldoende leert men weer bij.:-D
Uiteraard is het toestel nog niet helemaal klaar!!!

hieronder alvast wat foto,s van het toestel.


[image]


[image]


Groetjes Roger


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum