Philipsradiolamp E444N (Gezocht)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 11.11.2017, 10:32 (102 dagen geleden) @ John Hupse
Bewerkt door John Hupse, 11.11.2017, 11:01

Vergelijk nu eens jouw buisvoet met deze plaatjes, wat valt je dan op?

wat opvalt is dat de buisvoet een B7 voet is. Dit betekent dat alleen een buis met een B7-huls hier in past, dus in dit geval een Mullard SD4.

Wanneer deze voet origineel is dan was het gehele toestel oorspronkelijk uitgerust met Mullard buizen.

Hieronder zie je een foto van een dergelijk Philips toestel uitgerust met Philips buizen. Zoals je ziet is ook hier de voet van de detectorbuis bevestigd met boutjes en dus niet met holnieten. Men deed dat zo om het mogelijk te maken dat deze buisvoet eenvoudiger kon worden verwisseld wanneer een toestel geschikt moest worden gemaakt voor Mullard buizen (of omgekeerd, wanneer een toestel met Mullard buizen geschikt moest worden gemaakt voor Philips buizen).

Het is begrijpelijk dat hierdoor verwarring kan ontstaan bij verzamelaars, maar aan de andere kant geeft dit ook een inkijkje in de Philips marketing. Philips versterkte hiermee opzettelijk de indruk dat Mullard buizen "anders" en "meer-Brits" zouden zijn vergeleken met andere Philips buizen. Een misvatting die tot op de dag van heden voortduurt, maar die wel handig inhaakt op het onderbuikgevoel van veel bewoners van het Britse Rijk.

De buis die je zoekt ziet er dus zo uit:

[image]

[image]
foto Pieter de Kock

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum