Philipsradiolamp E444N (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 11.11.2017, 18:18 (100 dagen geleden) @ Kees Koren
Bewerkt door soundman2, 11.11.2017, 18:24

Hedt zou zomaar kunnen dat Philips het zekere voor het onzekere heeft genomen, toen men er achter kwam dat de origineel bedoelde buis niet voldeed. Op het laatste moment kon de geschroefde voet dan geplaatst worden of vervangen door een voet voor een verbeterde buis. Ook in het veld zou dat een oplossing zijn als de toestellen alsnog omhebouwd dienden te worden.
Niet perfecte buizen zijn niet alleen door Philips geproduceerd.
Telefunken had een menghexode RENS1224 ontwikkeld. Evenwel moest de buis anders gebruikt worden om onder het amerikaanse pentagrid mengsysteem uit te komen, dat gepatenteerd was en dus geld zou kosten Voor Telefunken.
Het principe van telefunken werkte veel minder goed en veel radiofabrikanten hebben de buis niet gebruikt voor hun toestellen. Het was heel onzeker wat de kosten zouden zijn om de toestellen bij een fiasco om te zetten naar een betere buis.
Telefunken heeft de RENS1224 maar zeek kort in de handel gebracht en kwam binnen enkele maanden met een geheel nieuwe buis, de ACH1.
Op RMORG staat een artikel over de perikelen van de eerste mengbuizen.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_rens1224.html
Je kunt je afvragen waarom bij gebrek aan een dubbelbuis, niet een extra buis werd gebruikt als oscillator. Waarschijnlijk was dat prijstechnisch niet haalbaar. Toch werd soms de kwaliteit van een toestel afgemeten aan het aantal lampen.


Berichten in deze thread:

 

powered by my little forum