Even voorstellen, en een vraag. (Algemeen)

door Henk 359 @, Friesland, 19.04.2017, 12:59 (308 dagen geleden)

Mijn naam is is Henk, 62 jaar, en als liefhebber van oude techniek lees ik regelmatig mee op diverse
radio fora. Wanneer ik er tijd voor heb ben ik bezig met electronica en soms met buizenradio's. Op het moment ben ik bezig met een Philips BX758A. Op zich is er niets spannends mee aan de hand, een paar lekkende teercondensators en de discriminator staat naast de middenfreqentie. Ik vroeg mij af voor welk land dit toestel ooit bestemd was. Het is practisch gelijk aan de bekende BX653A, maar zonder LG, en met een extra KG bereik van 40 tot 90 meter. Ook de FM loopt door tot 108 Mhz, wat in 1956 toch niet gebruikelijk was in Europa. Er is op het internet niet veel over dit toestel te vinden. Op de bekende site's kun je een deel van een Portugese service doc. downloaden, en voor de rest weinig nuttige info. Een FM band tot 108 Mhz was in de vijftiger jaren dacht ik alleen in de U.S.A. in gebruik. Bij dit toestel staan de gewone Noord Europese stations op de namenschaal.
Heeft iemand meer info of een idee ?

Met vriendelijke groet,

Henk.

Even voorstellen, en een vraag.

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.04.2017, 13:38 (308 dagen geleden) @ Henk 359

Op www.radiomuseum.org staat de BX758A zoals je hier beschrijft.

Pieter Kralt

Even voorstellen, en een vraag.

door Maarten Bakker @, Delft, 19.04.2017, 16:57 (308 dagen geleden) @ Henk 359

Ik denk aan een algemeen exportmodel/tropenmodel, werd ook nog wel eens "Overzees" genoemd. Die duiken ook wel vaak in Portugal op zoals op radiomuseum.org aan de documentatie te zien is.

Wat je zou kunnen doen als je het toestel toch uitelkaar hebt liggen of als hij uitelkaar moet, is eens op de rand van de schaal kijken (meestal het stuk dat achter het masker van de kast valt, maar er staat ook nog wel eens wat achter de diverse draai- en drukknoppen). Vaak staat daar een toesteltype, een beschrijving van de bestemming (soms 1 of 2 letters, soms een woord) en een codenummer. Als je toch bezig bent vind ik alle 3 die aanduidingen zelf ook wel interessant om te weten.

powered by my little forum