Weer een Radio kunnen redden (Algemeen)

door Roger @, Stein, 09.11.2017, 10:21 (104 dagen geleden)

Afgelopen week had ik een Greatz Sinfonia 4R Binnengekregen met de mededeling de trafo zou defect zijn.
Toen ik de achterwand eraf haalde lag de hele trafo los in de radio draden doorgeknipt etc.en twee buizen hadden glasbreuk.
Zo op het oog was niks te zien dat de trafo het warm had gehad oid. dus werd het meten geblazen. De trafo los aan de variac gehangen en rustig de spanning omhoog regelen en idd secondair geen spanning zowel geen gloei of hoogspanning, het schema had ik al reeds voor handen. Na goed op het schema kijken kwam ik erachter dat in de spanningcarrousel een zekering was verwerkt dit had ik bij vorige radio,s nooit eerder gezien.
Nadat ik deze had vervangen en jawel hoor de spanningen waren er weer. Dus op internet foto,s opgezocht hoe het geheel weer inelkaar gezet moest worden ,en de bedrading via het schema weer terug aangesloten. Daarna werd het tijd om het toestel in het geheel op te starten na ook de twee defecte buizen te hebben vervangen. dat ging uiteraard niet goed een weerstand in de voeding begon langzaam rood te worden dus de spanning weer snel terug geregeld en het betreffende probleem circuit na meten. Daar kwam ik uit op een lekke condensator naar massa deze vervangen en de radio weer opnieuw rustig opgestart dit ging nu goed. Maar het bleef akelig stil ook via de pu ingang geen brom. Dus dat werd verder zoeken daar kwam ik weer 2 defecte buizen tegen een eabc 80 en een 2e ef89 (gloeidraad breuk) en jawel na deze te hebben vervangen is er weer vollop geluid op alle banden en via pu ingang. Het oog de em34 en de schaallampjes moet ik nog vervangen. Ik vraag me wel af hoe het kan dat er 5 vd 7 buizen stuk waren ik zie niet zo 1,2,3 val schade aan het toestel.

Maar kortom de trafo was niet defect maar een c naar massa was de oorzaak van alle ellende, Dus wie de radio voor mij heeft nagekeken zal er zeker geen verstand van hebben gehad. het was voor mij ook even zoeken naar die zekering in het begin. Aldoende leert men weer bij.:-D
Uiteraard is het toestel nog niet helemaal klaar!!!

hieronder alvast wat foto,s van het toestel.


[image]


[image]


Groetjes Roger

Weer een Radio kunnen redden

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 09.11.2017, 10:40 (104 dagen geleden) @ Roger

Dus wie de radio voor mij heeft nagekeken zal er zeker geen verstand van hebben gehad

Het verstand is in principe meestal nog wel aanwezig. Maar men begint tegenwoordig bij voorkeur met het vervangen van een of ander willekeurig onderdeel, in dit geval dus een nettransformator. Onder het motto: weg met die ouwe troep. Zie de vrijwel ontelbare forumbijdragen op dit gebied.

Wanneer de normale reparatieaanpak wordt gevolgd kan zoiets zich natuurlijk nooit voordoen.

Goed om te horen dat jij het beter aanpakt!

--
http://www.hupse.eu/radio

Weer een Radio kunnen redden

door soundman2 @, Wouw, 09.11.2017, 11:21 (104 dagen geleden) @ John Hupse
Bewerkt door soundman2, 09.11.2017, 11:54

Wanneer de normale reparatieaanpak wordt gevolgd kan zoiets zich natuurlijk nooit voordoen.

John, je weet toch dat je met vervangen direct kunt beginnen en dat je voor metingen, allerlei apparatuur uit de kast moet halen, het stof eraf blazen etc. Last but not least moet je ook nog weten hoe iets werkt!
Nog niet zo lang geleden was er ook een discussie, dat je eerst beter alle onderdelen kunt vervangen, het moet toch gebeuren anders blijf je repareren.........

Let op, u wordt doorgesluisd naar een forum met onderdelen zonder buizentechniek:-D
http://www.philipsradios.nl/forum/index.php?mode=thread&id=39484

Weer een Radio kunnen redden

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 09.11.2017, 13:29 (104 dagen geleden) @ soundman2

Och, telkens opnieuw hetzelfde.....
Nog een klein adviesje voor Roger, maar naar ik hoop overbodig:
Alleen de koppelcondensator van EABC naar EL nog even kontroleren.
Spanning over de kathodeweerstand van de eindbuis meten,
Die spanning moet gelijk blijven als je G1 aan aarde verbindt
Anders is die koppelcondensator lek
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Weer een Radio kunnen redden

door Roger @, Stein, 09.11.2017, 13:45 (104 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Nico bedankt voor je tip ik zal dit nog even nalopen :OK:

Weer een Radio kunnen redden

door MarcelvdG @, 09.11.2017, 20:47 (103 dagen geleden) @ Roger

Top dat je 'm aan de praat gekregen hebt!

Weer een Radio kunnen redden

door Gradus @, Hart van Friesland, 11.11.2017, 17:42 (101 dagen geleden) @ soundman2

Nog niet zo lang geleden was er ook een discussie, dat je eerst beter alle onderdelen kunt vervangen, het moet toch gebeuren anders blijf je repareren.........

Let op, u wordt doorgesluisd naar een forum met onderdelen zonder buizentechniek:-D
http://www.philipsradios.nl/forum/index.php?mode=thread&id=39484

Beste "soundman", je begint in deze volledig misplaatste bijdrage met een citaat dat ik in de bijdragen van Henk en Jack niet kan terugvinden . Vervolgens schrijf je ipv een duidelijke vraag te beantwoorden hele verhalen over reparaties aan niet Revox gerateerde apparatuur . Ook komt er nog een totaal nergens opslaande reactie nav. het woord recappen .Wat denk je hiermee op dit forum nu eigenlijk te bereiken ?
Na bestudering van oudere bijdragen van jouw hand kan ik, buiten het feit dat je blijkbaar aan een bril toe bent, alleen maar constateren dat je een voorspelbare en obsessieve drang hebt om alles wat niet binnen je beperkte denkraam past zonder enige vorm van onderbouwing als onmogelijk af te serveren, een duidelijk geval van het gebrek van voortschrijdend inzicht .
Je schrijft ook nog dat repareren een vak is dat jij beheerst . Jezelf op de borst kloppen geeft mij een vieze smaak in de mond . Doet m'n ex collega's en mij denken aan Bokito.......
We moeten het er eerst maar op houden dat reparaties aan meer dan 30 jaar oude Revox recorders een vak apart is wat jij dus blijkbaar niet beheerst .
Ik ga er op het transistor forum nog wel iets genuanceerder op in .

Gegroet , Gerard

powered by my little forum