Testen van Elco's met oscilloscoop (Techniek Radio/TV)
Hallo,
Een tijdje geleden las ik ergens een artikel over het nameten van Elco's met een oscilloscoop.
Als je een mooi cirkelvormig beeld kreeg was de elco OK, had je een soort ellips, dan was de elco defect. Op de Y-as werd de spanning weergegeven en op de X-as de stroom door de elco.
Natuurlijk zit die functie niet op alle oscilloscopen, daarom stelde ik me de vraag of er een schakeling bestaat waarmee je die meting met een stanaard oscilloscoop toch kan uitvoeren.
Vaak worden elco's met de multimeter getest maar de waarde van de capaciteit is niet altijd representatief voor het goed werken ervan.
Voor niet-Elco's heb je de condensator lektesters (op het forum te vinden) die hun job wel goed doen.
Maar een elco is voor mij meestal een mysterie.
Iemand ervaring hiermee ?
grtz,
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Ronald Okkinga , Geleen, 10.08.2011, 08:41 (4855 dagen geleden) @ David
Hallo,
Misschien heb je hier wat aan. Het werkt feilloos.
http://www.vego.nl/atlas/esr70/esr70.htm
Groet,
Ronald
Testen van Elco's met oscilloscoop
door David , België, 11.08.2011, 05:23 (4854 dagen geleden) @ Ronald Okkinga
Dag Ronald bedankt voor de tip.
Is het overwegen waard.
mvg,
Testen van Elco's met oscilloscoop
door kris , Gent België, 10.08.2011, 13:05 (4855 dagen geleden) @ David
Bewerkt door kris, 10.08.2011, 13:13
dag David,
de methode met de oscilloscoop die je beschrijft maakt met behulp van een kleine schakeling (in het eenvoudigste geval één weerstand) een Lissajous figuur op de scoop buis. Best spectaculair om te zien, maar niet echt handig omdat je voor iedere waarde van de condensator de hulpschakeling anders moet instellen, of je moet een fotografisch geheugen hebben voor de ellipsvorm die gevormd wordt door iedere waarde...
Bij electroytische condensatoren is na de waarde van de C ook de "verlieshoek "van belang (tangens phi) dit verlies kan worden voorgesteld als een serie of parrallel weerstand. Praktijk wijst uit dat vooral de serieweerstand toeneemt bij hoge ouderdom, daarom bestaan er ESR meters, die alleen deze eigenschap onderzoeken. Echter, bij buizenradio's is de ESR niet zo belangrijk aangezien dI/dT vrij beperkt blijft( uitgezonderd LOT tv, voor moderne schakelelingen, bvb schakelvoedingen is ESR wel de belangrijkste eigenschap)
Daarom is een capaciteitsmeter met aanduiding van de verlieshoek (ook wel eens D genoemd) de beste keuze. Deze meters geven je de effectieve capaciteit die overblijft + de verlieshoek. Als deze laatse onder de 0,1 blijft zit je goed.
Je kan natuurlijk ook op zoek gaan naar een echte RLC meetbrug (marconi, philips, heathkit, hameg,HP, GRC,... maakten welgekende bruggen) De oudere zijn manueel te bedienen = knopjes draaien tot de brug in evenwicht is, maar er zijn ook automatische bruggen die binnen de seconde in evenwicht zijn en C en D tonen.
Er zijn in het verleden ook analoge universeelmeters geweest met een C meetfunctie die via een omweg toch rekening hielden met de verlieshoek. Hansen (een merk dat al lang niet meer bestaat) was daar ongelooflijk goed in.
Er bestaan ook een zak goedkope C-metertjes die geen rekening houden met de verlieshoek (al dan niet ingebouwd in een universeelmeter), die zijn goed voor het nameten van ceramische C's waar de opdruk van verloren is, maar geven een totaal verkeerd idee van de capaciteit/kwaliteit van een oude electrolyt.
groeten
Kris
Testen van Elco's met oscilloscoop
door David , België, 11.08.2011, 05:27 (4854 dagen geleden) @ kris
bedankt voor de nuttige tips Kris
Testen van Elco's met oscilloscoop
door andre veys , B-9052Gent, 10.08.2011, 13:45 (4855 dagen geleden) @ David
David,die Atlas pockettesters zijn top-heb er 1 voor transistoren met dezelfde graad van tevredenheid....Elco's test ik met een Heathkit voeding(systematisch de gelijkspanning opvoeren tot verzadiging).De mA -meter hoort bij een goede elco in elk geval op het einde van de spanningschaal naar quasi 0-5mA te evolueren-naargelang de werkspanning.Werkt dit niet,gaat ie er onmiddellijk uit.Soms wordt de zaak ondertussen warm en dit zegt op zich al genoeg. DRé
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Onno , 10.08.2011, 18:13 (4855 dagen geleden) @ David
Het testen van ESR met een scoop en een blokgenerator is eerder aan de orde geweest:
http://www.nfor.nl/archief/index.php?mode=entry&id=70081
--
Vriendelijke groeten,
Onno
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Eduard , 12.08.2011, 12:40 (4853 dagen geleden) @ Onno
dag Onno,
Een ESR meter staat al lang op mijn verlanglijstje. Na het lezen van uw artikel houd ik mijn portemonaie dicht. Met een ic of een paar transistoren is een blokgolf van 10 KHz maken een fluitje van een cent. Met een transzorb en enkele diodes moet het lukken de generator te beschermen tegen geladen elco's. Een oscilloscoop staat altijd standby in de hobbyruimte. Groot voordeel van uw methode is het visuele. Je ziet duidelijk wat er aan de hand is.
Als ik u ooit tegenkom trakteer ik. Daar is ruim budget voor gezien het prijsverschil tussen een fabrieks esr meter en uw oplossing.
Vriendelijke groeten,
Eduard
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Dirk , Stadskanaal, 10.08.2011, 18:44 (4855 dagen geleden) @ David
Hallo David,
In het grijze verleden heeft hiervan ooit iets in het blad Elektuur gestaan, jaren`60/70 meen ik mij te herinneren. Mocht je belangstelling hebben, dan heb ik het nog wel in PDF beschikbaar.
groet Dirk.
Testen van Elco's met oscilloscoop
door David , België, 11.08.2011, 05:31 (4854 dagen geleden) @ Dirk
Dag Dirk,
Interesseert me zeker als het niet teveel moeite voor je is.
mvg,
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Dirk , Stadskanaal, 11.08.2011, 14:21 (4854 dagen geleden) @ David
Dag Dirk,
Interesseert me zeker als het niet teveel moeite voor je is.
mvg,
Hallo David,
Een kleine moeite toch? ik heb het ding nog jaren gebruikt voor mijn GM5650 scoopje.
groeten Dirk.
Testen van Elco's met oscilloscoop
door doeve , Borgercompagnie, 11.08.2011, 05:41 (4854 dagen geleden) @ Dirk
Bewerkt door doeve, 11.08.2011, 05:50
Dirk
Indertijd heeft het merk HUNTRON een apparaat op de markt gebracht met deze fuctie. Als je zoekt op huntron tracker vindt je daar wel meer over.
Zelf gebruik ik een transistor analiser van Philips en heb die iets veranderd waardoor de stroom/spanning karakteristiek niet alleen positief of negatief (PNP of NPN) maar als wissel-stroom/spanning weergegeven wordt. Als je de vormen die als circel of elips onstaan leert herkennen kun je er veel aan hebben. BV een schuine elips duid op een weerstand is serie met de C (dus hoge ESR waarde).
Een slechte verbinding in een kabel laat zich ook duidelijk weergeven.
Henk
--
HJD
Testen van Elco's met oscilloscoop
door Dirk , Stadskanaal, 11.08.2011, 19:13 (4854 dagen geleden) @ doeve
Hallo Henk,
Voor mij een welbekend apparaat, heb deze na bezoek aan een elektronicabeurs destijds op mijn afdeling geïntroduceerd en is daarna door iedereen veel en vaak gebruikt. Je moet er inderdaad wel mee leren werken maar als je dat eenmaal onder de knie hebt is het een handig instrument. Mocht deze na mijn pre-pensioen dan ook meenemen en gebruik hem dan ook heel vaak voor even een snelle diagnose.
[/img]
groet Dirk
electrolyten
door kris , Gent België, 11.08.2011, 22:29 (4854 dagen geleden) @ Dirk
@ David,
om even terug te komen op je vraag van het begin betreffende meten van elektrolyten (en dit met betrekking tot buizenontvangers)
het mag duidelijk zijn, er zijn drie belangrijke parameters;
1)de waarde van de capaciteit, te meten met een capaciteitsmeter
2) de verlieshoek (ook D of power factor genoemd) te meten met een betere capaciteismeter. Aangezien de verlieshoek voor het grootste deel uit esr bestaat is Onno's methode heel goed bruikbaar voor oscilloscoopweergave.
3) De lekstroom bij werkspanning (theoretisch gezien de andere bijdrage aan de verlieshoek) Andre's bijdrage hierover is duidelijk.
vooral dit laatste kan je niet doen met een moderne tester die bedoeld zijn voor lage spanningen, gebruikelijk in moderne elektronica.
Af en toe kom je oude testers tegen die 1,2 en 3 meten in één toestel (bvb de Heathkit IT-11, gebruik die dan wel niet op moderne componenten, de brugspanning is vrij hoog))
In het lijstje van de meetbruggen uit mijn vorige post vergat ik nog een hele beroemde; de Wayne Kerr ratio transformer bridge. Wayne Kerr bestaat nog steeds!
en dan nog iets over de Huntron curve tracer, annex component analyser.
20 jaar geleden vrij populair omdat die firma een goede vertegenwoordiger had voor België en Nederland. Het toestelletje is goed voor het onderzoeken van halfgeleiders, omdat dit zeer typische curves oplevert, maar voor het beoordelen van bvb electrolyten ben je aangewezen op een vergelijkende test, ttz je hebt een tweede exemplaar nodig in goede staat om te zien of je tot dezelfde ellips komt , en dan nog...
Kortom, oscilloscooptracers spreken tot de verbeelding omdat het zulke leuke plaatjes oplevert (toverlantaarneffekt) maar de praktische bruikbaarheid is beperkt. Anders waren ze niet van het toneel verdwenen.
O ja, als afsluiter nog even vermelden dat Hameg ooit een scoopvoorzetunit had met dezelfde eigenschappen als de Huntron, voor 1/30 van de prijs, de referentie ontsnapt me even op dit late uur.
groeten
Kris
electrolyten
door David , België, 12.08.2011, 05:07 (4853 dagen geleden) @ kris
Hoi Kris,
Bedankt voor de info.
Die heatkit lijkt me idd wel een handig apparaat.
Zulke apparaten zullen wel schaars zijn
Wie weet ooit ergens op een beurs ?
mvg,