Testen van Elco's met oscilloscoop (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 10.08.2011, 13:05 (4855 dagen geleden) @ David
Bewerkt door kris, 10.08.2011, 13:13

dag David,
de methode met de oscilloscoop die je beschrijft maakt met behulp van een kleine schakeling (in het eenvoudigste geval één weerstand) een Lissajous figuur op de scoop buis. Best spectaculair om te zien, maar niet echt handig omdat je voor iedere waarde van de condensator de hulpschakeling anders moet instellen, of je moet een fotografisch geheugen hebben voor de ellipsvorm die gevormd wordt door iedere waarde...
Bij electroytische condensatoren is na de waarde van de C ook de "verlieshoek "van belang (tangens phi) dit verlies kan worden voorgesteld als een serie of parrallel weerstand. Praktijk wijst uit dat vooral de serieweerstand toeneemt bij hoge ouderdom, daarom bestaan er ESR meters, die alleen deze eigenschap onderzoeken. Echter, bij buizenradio's is de ESR niet zo belangrijk aangezien dI/dT vrij beperkt blijft( uitgezonderd LOT tv, voor moderne schakelelingen, bvb schakelvoedingen is ESR wel de belangrijkste eigenschap)
Daarom is een capaciteitsmeter met aanduiding van de verlieshoek (ook wel eens D genoemd) de beste keuze. Deze meters geven je de effectieve capaciteit die overblijft + de verlieshoek. Als deze laatse onder de 0,1 blijft zit je goed.
Je kan natuurlijk ook op zoek gaan naar een echte RLC meetbrug (marconi, philips, heathkit, hameg,HP, GRC,... maakten welgekende bruggen) De oudere zijn manueel te bedienen = knopjes draaien tot de brug in evenwicht is, maar er zijn ook automatische bruggen die binnen de seconde in evenwicht zijn en C en D tonen.

Er zijn in het verleden ook analoge universeelmeters geweest met een C meetfunctie die via een omweg toch rekening hielden met de verlieshoek. Hansen (een merk dat al lang niet meer bestaat) was daar ongelooflijk goed in.

Er bestaan ook een zak goedkope C-metertjes die geen rekening houden met de verlieshoek (al dan niet ingebouwd in een universeelmeter), die zijn goed voor het nameten van ceramische C's waar de opdruk van verloren is, maar geven een totaal verkeerd idee van de capaciteit/kwaliteit van een oude electrolyt.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum