Enige vragen en beschouwingen over de GM6008 B.V.M. (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.01.2008, 21:41 (5965 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door soundman2, 08.01.2008, 21:59

Er is wel degelijk verschil tussen RMS en een andere spanning. Een technicus hoort te weten wat en vooral waarmee hij meet en hij houdt daarmee rekening bij zijn interpretatie.
Bij een RMS meting is de golfvorm van de spanning in principe onbelangrijk. grafisch gezien wordt de oppervlakte gemeten. Een kanteelspanning van 220 volt of een sinusspanning van de zelfde waarde geeft op een RMS meter dezelfde uitslag. Een gewone meter is meestal een gemiddelde waarde of een topwaardemeter. Het hoeft geen betoog dat een dergelijke meter bij een sinus een heel andere waarde aangeeft als bij een kanteelspanning bijvoorbeeld Een gemiddelde waarde meter geeft bij wisselspanning in principe nul volt aan. Een topspanningsmeter meet bij een sinus de topwaarde, ca 1,4x de effectieve waarde en de afleesschaal is daarbij gewoon kloppend gemaakt. Dezelfde meter zal op een 220 volt kanteelspanning een veel te lage waarde aangeven. Een gloeilamp heeft daar helemaal geen last van en is een echte rms meter. Helaas is de exacte waarde moeilijk af te lezen door de helderheid te schatten. Met een hittedraad meter werkt het weer wel, maar deze vind je niet overal.
Overigens is een variac bijvoorbeeld, een apparaat dat een lichtnetsinus nogal geweld aan doet. Soms is de sinus behoorlijk afgeplat.

Die S3 is dat niet de AC/DC schakelaar op de meetkop?

Henk Roovers[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum