buizentester vraagjes (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 01.10.2011, 06:18 (4614 dagen geleden) @ John
Bewerkt door Ed van der Weele †, 01.10.2011, 06:25

Ik heb het ''eerdere'' bericht met belangstelling gelezen.
Zoals (altijd) zijn er ''voor'' en''tegen'' standers,ieder met hun eigen standpunt...........

Het is afhankelijk van welke criteria je hanteert. Een goed functionerende buis of een goed functionerende ontvanger.
Voor mij is de ontvanger het belangrijkst, een buis is daarvan maar één van de vele onderdelen. Als de fabrikant opgeeft dat een ontvanger een gevoeligheid behoort te hebben van 1µV bij een signaal/ruisverhouding van 20dB *) en de meting wijst uit dat deze norm wordt gehaald, heeft het zoeken naar een minder goede buis geen zin. De ontvanger zal met nieuwe buizen niet beter presteren dan de fabrikant opgeeft.
Is de gevoeligheid aanzienlijk minder, bijvoorbeeld 5µV S/N ratio 20db, dan mankeert er iets aan de ontvanger en dat zou een slechte buis kunnen zijn. Maar evenzogoed een verlopen weerstand of een slechte condensator. Een voor een uitwisselen van de daarvoor in aanmerking komende buizen is de snelste methode om een defecte buis te lokaliseren of uit te sluiten. Daarvoor heb ik een doosje met de meest voorkomende buizen die uitsluitend voor deze test worden gebruikt en vooraf zijn gecontroleerd. Dan weet ik met zekerheid of het wel of niet een versleten buis betreft.

*) Bij huis-tuin-en-keuken radio's wordt dit hoogstzelden vermeld. In Grundig documentatie ben ik het een enkele keer tegengekomen, maar Philips geeft dit nooit op.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum