gevonden: buizen met vloeistof ?? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.10.2011, 14:50 (4607 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Het zal dus waarschijnlijk een of andere natrium- verbinding zijn geweest; de rode kleur wijst ook in die richting.

Natriumlampen worden voor verlichtingsdoeleinden nog steeds veel gebruikt, ondanks het feit dat verlichting op basis van ledtechniek in opkomst is.

Het gaat daarbij nooit om een natriumverbinding. Er is ook geen sprake van een rode kleur, en ook niet van een vloeistof. Wel is het zo dat het uitgestraalde licht geel-oranje is, wanneer je 's avonds wel eens op een verlichte snelweg hebt gereden is je dat misschien opgevallen.

Vroege detectorbuizen bevatten vaak gassen. Dit kan lucht zijn (DeForest), maar meestal wordt een edelgas toegepast zoals neon. Hierdoor verbetert de gevoeligheid van de detector, overigens ten koste van de stabiliteit. Rond 1923 worden door de Connecticut Telephone and Electric Company natriumlampen t.b.v. radiodetectie in de handel gebracht, zie b.v. de types S11 en S13 op mijn website.

De S13 zie je het meest, deze buis moet met de huls naar beneden worden gebruikt, dus niet naar boven. Zie ook de plaatjes van de Sodion TR6 van Armand waar je dit zelf kunt controleren. Om het natrium hanteerbaar te maken lost men het meestal eerst op in kwik. Op de website van Ernst Erb heeft men het over een "flüssigem Natrium", maar dat is onmogelijk in een radiobuis (Note).

Een natriumlamp werkt met natrium in dampvorm. In koude toestand is het natrium als vaste stof in het amalgaam aanwezig. In zo'n lamp zit ook neongas. Als de lamp wordt ontstoken krijg je eerst een gasontlading in het neon. De lamp geeft dan oranje licht. De lamp warmt vervolgens op, waardoor het natrium verdampt. Nu worden de natriumatomen aangeslagen en de kleur verandert van oranje naar geel.

Vloeistof, of poeder?

Kwik is bij kamertemperatuur een vloeistof, natrium een vaste stof. Men noemt een oplossing van natrium in kwik een "amalgaam", en niet een "vloeistof".

De in deze posting gebruikte kreet "gevonden: buizen met vloeistof" heeft geen andere betekenis dan dat er buizen bestaan waarin zich (onder meer) kwik bevindt.

(Note) vloeibaar natrium komt wel voor als koelmiddel in sommige kerncentrales. Hierbij is echter steeds sprake van zeer uitgebreide beschermende maatregelen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum