Gebruiksaanwijzing tv (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 09.06.2008, 22:38 (6011 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik vermoed dat het bedieningssysteem wel hetzelfde zal zijn. Overigens schat je de CUC2800 toch echt een paar jaar te oud in, in 1982 waren ze nog bij de 3 cijferige chassis. Ik zou richting 1986 denken, eventueel 1985.

Het is heel goed mogelijk dat ik me een paar jaar vergis. In 1981 verhuisde ik naar een nieuwe woning en toen had ik nog een kleuren-tv die ik rond 1974 zelf in elkaar had gezet van dumponderdelen (overtollige fabrieksvoorraden) die te koop waren bij de firma Sikking in Bussum.
Best spannend om een chassis van merk P te combineren met een afbuigspoel van merk Q, een convergentie-eenheid van merk R, een beeldbuis van merk S, een kanalenvoorkeuze-unit van merk T, een kast van merk U met een achterwand van merk V.
Het paste allemaal niet op en in elkaar, er moest van alles worden aangepast, maar na een maand of twee zwoegen had ik voor circa 300 gulden een kleuren-tv (met buizen!)
Erg betrouwbaar was het niet, zodat er regelmatig aan gesleuteld moest worden. Vooral de convergentie was een eeuwig durend gevecht.
Een degauss-spoel zat niet om de beeldbuis, dus die had ik zelf gemaakt van een paar meter 50-aderige kabel (alle aders in serie) en een trafo. Spoel onder spanning brengen en langzaam naar het scherm toe bewegen en even langzaam ervanaf. En het schaduwmasker was weer voor een tijd gedemagnetiseerd.

Na een paar jaar in de nieuwe woning vond ik dat ik mezelf maar eens moest tracteren op een nieuwe, en ditmaal fabrieks, tv. En dat was die Grundig CUC2800.
Een multi-norm tv omdat ik verwachtte dat in Zuid-Limburg, waar ik toen woonde, wel kans was op ontvangst van Franse, Amerikaanse (NATO) en Britse (ook NATO) zenders.
AFN en BFBS (Amerikaans en Brits) kon ik dagelijks ontvangen, maar de Franse tv-zenders alleen zo nu dan bij bijzondere condities van de sporadische E-laag.

Na een jaar of tien begon het chassis kuren te vertonen. Telkens weer losse soldeerverbindingen op de printen. Steeds vaker moest het loodzware ding uit het wandmeubel worden getild en op de operatietafel gelegd. Na een paar jaar printen controleren en soldeerverbindingen herstellen was ik het zat en heb in 2002 een nieuwe tv aangeschaft.

Als hij zoals jij zegt van 1986 is, dan heeft ie het toch 16 jaar uitgehouden. En echt versleten was het ding niet. Alleen die tinpest deed hem uiteindelijk de das om.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum