bij hoger volume minder bas en geen hoge tonen (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 25.10.2011, 17:48 (4714 dagen geleden) @ hansvdklugt

Anodeweerstanden van 5k6 komen me onwaarschijnlijk voor. Weliswaar ligt de belastingsimpedantie van de buis in die buurt maar dat gaat dan over een impedantie niet over een weerstand. In de meeste gevallen wordt dan met behulp van een transformator een aanpassing gedaan zodat de energie door de luidspreker wordt omgezet in geluid. Bij toepassing van een weerstand wordt de energie in de weerstand in warmte omgezet en dat hoor je niet. Bij anodeweerstanden van 56k kan ik me helemaal niks meer voorstellen.

Het enige dat ik me wel kan voorstellen, is dat je het over de schermroosterweerstanden hebt. Daarbij lijkt me voor een EL84 een waarde van 5k6 wel mogelijk, 56k lijkt me - zacht gezegd - aan de hoge kant maar ook weer niet helemaal onmogelijk. Een en ander is afhankelijk van de schakeling, vooral van de daarin gebruikte uitgangstransformator. Toch, als ik je verhaal lees, denk ik dat 5k6 wel degelijk origineel is. Dat twee weerstanden tegelijk zomaar een factor tien kleiner worden, vind ik wel heel erg toevallig.

Een plaatspanning (=anodespanning) van 235V is een normale waarde voor een EL84. Een kathodespanning van 5,8V ook.

Ik neem aan dat je de koppelcondensatoren vervangen hebt door goede exemplaren. Heb je de ontkoppelelco's van de kathodeweerstand vervangen? Die willen ook nog wel eens zware vervorming opleveren.

Met wat voor een meter heb je de stuurroosterspanning gemeten? Als je dat met een laagohmige meter doet, heb je niet veel aan de gemeten waarde. Voor een betrouwbare meting moet de eigen weerstand van de meter in de buurt van de 1M liggen. Liefst nog wat hoger.

Wat hoor je uit de signaalzoeker als je hem aan het stuurrooster van de EL84's hangt? Blijft het geluid uit de luidspreker ongeveer hetzelfde?

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum