variac Andere uitgansspanning???? (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 11.06.2008, 07:29 (5973 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven,

De schaalverdeling van de variac klopt bij een ingangsspanning van 220V, waar de variac op ontworpen is.
Dat er uit het stopcontact soms een andere spanning komt dan 220V is heel normaal. Ten eerste is afgesproken dat binnen Nederland de netspanning nominaal op 230V is afgeregeld, maar daar kan door een heleboel omstandigheden variatie over de dag in optreden (is nu hier 228V, 's avonds regelmatig 10V meer).

Dus je moet even je netspanning meten om te zien wat die is, en meet dan de uitgangsspanning van de variac om te zien hoe die daarop reageert.

De variac is niks anders dan een transformator met primair een aantal wikkelingen, en daarop een aftakking die als 'secundaire' dienst doet. De eigenschap van een transformator is dat de uitgangsspanning in (eenvoudige) theorie afhankelijk is van de verhouding tussen het aantal primaire wikkelingen en secundaire wikkelingen. Ga je dus primair de spanning met 10% verhogen, dan verandert secundair de spanning ook met 10%. Even een simpel rekenvoorbeeldje voor jezelf maken en je hebt het inzichtelijk.

Als je zeker wilt weten wat nou je uitgangsspanning van de variac is, dan moet je dat dus meten (en een beetje begrijpen wat er in theorie zou gebeuren, om wat je gemeten hebt juist te interpreteren).

Zeker als je de variac ook via een scheidingstransformator hebt aangesloten, kan het ook heel goed zijn dat de scheidingstransformator een iets andere uitgangsspanning heeft dan de netspanning waarop ie aangesloten zit. Is meestal in onbelaste toestand ook iets hoger.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum