Telefunken Concertino 8 (Techniek Radio/TV)

door Marc De Reyck, 07.11.2011, 06:57 (4766 dagen geleden)

Forumleden,

Ik heb sinds kort bovenstaande radio in mijn bezit en heb een vraag betreffende de condensatoren dewelke zich op de uitgangstrafo bevinden.
Alle andere condensatoren zijn van het type ERO (teerachtig met papierwikkel) en vervangen door nieuwe gele exemplaren van 630v.
De grootste condensator op de uitgangstrafo is gemerkt '50 uF/ 4v Tonfrequenz'.
Deze heb ik vervangen door een bipolair exemplaar van 47 uF/ 63v.
De resterende condensatoren zijn metalen kokertjes zoals een elco maar hebben slechts een waarde van 0.15 uF/125v. Kan ik deze vervangen door de normale gele exemplaren of is hier iets speciaal aan de hand ? Waarom staan hier dit type condensatoren en niet dezelfde EROs zoals in de rest van de radio.

Groeten,
Marc

Telefunken Concertino 8

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 07.11.2011, 08:38 (4766 dagen geleden) @ Marc De Reyck

Hallo Marc,
Ik denk dat je de resterende condensatoren ook door 'gele' kunt vervangen. Het zijn misschien wel elco's, dus met een dikke vloeistof (electrolyt) erin, maar de waarden van een paar honderd nF (0,1 uF = 100 nF) is ook te krijgen als gewone condensator. Let wel op de vereiste werkspanning.
Heb je het toestel al weer eens aangezet sinds de vervanging van C's?
Groeten,
Paul

Telefunken Concertino 8

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.11.2011, 09:23 (4766 dagen geleden) @ Marc De Reyck

De resterende condensatoren zijn metalen kokertjes zoals een elco

Niet alle onderdelen die eruit zien als een metalen kokertje zijn elco's. Ook hoeven niet alle condensatoren van hetzelfde merk of type te zijn. De fabrikant kan zo z'n redenen hebben om ook andere fabrikaten in te kopen.

Je kan soms een toestel weer spelend krijgen door alle condensatoren te vervangen. Helaas is deze methode niet waterdicht, er zitten immers nog veel meer onderdelen in zo'n toestel. Denk bijvoorbeeld aan weerstanden. Bovendien zitten condensatoren soms verstopt in spoelbussen etc, waardoor je ze over het hoofd ziet. Bovendien blijkt in de praktijk de kans op het maken van fouten vrij groot te zijn.

Je kan dus beter een aantal kritieke papiercondensatoren vooraf vervangen, denk aan de koppel- en ratelcondensator. En vervolgens een multimeter pakken en de stromen en spanningen meten. Wanneer je hier enige handigheid in hebt gekregen wil je niet anders meer ;-) Een voordeel is ook dat je op deze manier veel meer fouten kunt vinden dan met "recappen" mogelijk is.

--
http://www.hupse.eu/radio

Telefunken Concertino 8

door Marc De Reyck, 07.11.2011, 10:25 (4766 dagen geleden) @ John Hupse †

Hi,

Voor het recappen speelde de radio (enkel UKW, geen brom).
Nu heb ik alleen nog een luide brom, geen muziek meer.
Ik zal dus al mijn 'verbeteringen' moeten nalopen aan de hand van het schema...

Groeten,
Marc

Telefunken Concertino 8

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.11.2011, 21:46 (4766 dagen geleden) @ Marc De Reyck

Dat is jammer. Te meer omdat je in een verkeerd deel van de radio aan het slopen geweest bent. Als de UKW (FM) een goed geluid geeft, is het LF-deel en de voeding vrijwel zeker in orde. Bepaalde delen van de AM-bereiken worden ook door de FM gebruikt en daar zal ook niet veel mis mee zijn. Fouten in de AM zijn vaak slechte (vuile) contacten in de golfbereikschakelaar. In dit geval misschien een niet werkende oscillator.

Pieter Kralt

Telefunken Concertino 8

door ruudtx @, 08.11.2011, 14:47 (4765 dagen geleden) @ Piet Kralt

Tja, maar het "preventief" vervangen van zoveel mogelijk C's en soms R's, alsmede het plaatsen van nieuwe buizen, is een soort gemeengoed geworden bij verzamelaars.
Voor minder geld en moeite koop je een nieuwe radio in de winkel, doet het veel beter, er zijn ook retro ontvangers te koop.

De sport voor mij is van een oud toestel met zo weinig mogelijk sloop en breek werk een werkende ontvanger te maken, het hoeft geen DX toestel te worden, daarvoor heb ik al uitstekende andere apparaten.
De zenders zijn tegenwoordig zo sterk dat ook met een gebruikt, enigzins versleten (buizen) en zelfs ietwat ontregelt (normaal verloop) apparaat, alles is te ontvangen.
Authenticiteit is ook wat.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum