nog een 2531: wat vragen + onderdelen gevraagd (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 11.06.2008, 18:06 (5973 dagen geleden)

Hallo,

Erg druk met 2531's de laatste dagen. Enkele maanden geleden heb ik er zelf eentje bemachtigd, en tot nu toe bezig geweest met het bij elkaar zoeken van de vitale onderdelen (buizen in dit geval) om het apparaat tot leven te wekken.

Dus vanavond eerst gemeten of de nettrafo in orde was, en vervolgens een 1805 gelijkrichter er in om de hoogspanning voorzichtig via de variac op te draaien. De 1805 om bij eventuele calamiteiten de goede 506 niet te riskeren.

Spanning liep netjes op zonder rare verschijnselen, dus toen maar een metertje draad op de antennebus, een aardleiding naar de verwarming toe, de juiste buizen geplaatst en de pannekoek aangesloten.

Netsnoer en stekker zijn nog origineel, maar het snoer is aan vervanging (of op zijn minst inkorting) toe: een flinke knik met kale draad, gelukkig dicht bij het uiteinde, dus wellicht kan er een stukje af.

Na weer voorzichtig opdraaien van de spanning de vereiste afstemming gepleegd, en al gauw kwamen er diverse zenders luid en duidelijk door. Een tijdje laten spelen en diverse dingen geprobeerd en alles ziet er goed uit.

[image]

Wasknijpers op de schakelcontacten om ook met open kap te kunnen spelen.

Nu heb ik een vraag: de volumeregelaar is een draadgewonden potmeter. Is nog prima in orde en maakt goed contact, maar ik vind de windingen wat losjes om het stripje heen zitten. Als je de knop draait, dan geeft dat hetzelfde effect als dat je met je nagel langs de tanden van een kammetje krast: de windingen bewegen wat mee. Nou ga ik de radio zeker niet dagelijks gebruiken, maar het zou zonde zijn als het stuk zou gaan.
Moet daar (n)iets aan gedaan worden?

[image]
Oorspronkelijk voor 127V bedraad, maar de trafo was al ingesteld op 225V.

[image]
Productiedatum 21 januari 1931

Wat ik dus nog zoek is het volgende:

- onderplaat voor de 2531
- zwarte afdekkap voor de 2531
- stekker voor de pannekoek (model 40cm diameter)

Bij deze dus een oproep of iemand die spullen voor mij heeft.


Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum