plaatspanningsapparaat type 372 getest (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 14.06.2008, 18:37 (5817 dagen geleden)

Hallo,

Ter voorbereiding van het opstarten van mijn Philips 2502 heb ik gisteren eerst de bijbehorende PSA 372 getest.
Ik had ondertussen drie van die apparaten staan, in varierende uiterlijke staat. De 373 buis die slechts op één van de PSA's zat toen ik ze kreeg was helaas slecht, maar met enig geduld toch twee goede kunnen vinden.

De PSA die bij de 2502 kwam was geschikt voor 127V netspanning. Via een variac uiteraard geen probleem, maar ik had ook nog een mooie (en een beschadigde) 225V uitvoering. Moet het wel heel raar lopen als er daar niet ééntje van zou werken.

Als eerste de drie PSA's geopend om de binnenkant te inspecteren. Ondanks de eenvoud van het apparaat toch een behoorlijke dradenboel van binnen. Overigens wel erg netjes georganiseerd en mooi gemaakt.

[image]

Hier zichtbaar de smoorspoel met daaraan bevestigd de weerstand voor de verschillende aftakkingen van de detectorspanning. De detectorspanning kan op 3 verschillende waarden geregeld worden met de linker draaiknop boven op het apparaat (dus aan de binnenkant de schakelaar rechts). Links is de rheostaat voor het regelen van de gloeispanning van de 372 gelijkrichter zichtbaar. Door het regelen van de gloeispanning is uiteindelijk de anodespanning te beinvloeden.

Achter de smoorspoel is het condensatorblok met daarin de diverse afvlak condensatoren zichtbaar.

[image]

Aan de andere kant binnenin zit de nettrafo. Hierop is met witte inkt 127 geschreven als spanningsindicatie.

Alle drie de PSA's zagen er van binnen nog perfect uit, en ook alle onderdelen leken op het eerste gezicht prima in orde. In de twee mooiste exemplaren trof ik ook nog enkele (originele?, want precies hetzelfde soort) stukken golfkarton aan, waarschijnlijk bedoeld als geluidsdemping.
De beschadigde PSA (er is een stuk van de bakelieten bovenplaat afgebroken), is duidelijk ooit een samenstel geweest van twee apparaten. Het serienummer van de kast (en vermelding van de netspanning 127V) komt niet overeen met het serienummer dat is ingestanst op de aluminium beugels om het condensatorblok, en de werkspanning van 225V.

Daarna de elektrische test. Eerst zonder buis getest op hoog- en gloeispanning. Bij alle apparaten in orde, en onderling gelijk.

Daarna de buis er maar op en de uitgangsspanning meten. Eerst begonnen bij het 225V model, zou mooi zijn als die goed zou werken.
Na langzaam opdraaien van de spanning wilde de anodespanning maar niet boven de 130V uitkomen. Beetje laag dus, ondanks de goede ingangsspanningen. Daarna maar eens het 127V exemplaar getest. Hier zou de anodespanning (onbelast) met gemak richting 200V gaan, dus voordat die waarde bereikt was maar gestopt. Ook het uiterlijk beschadigde exemplaar vertoonde dit gedrag.

Dus dan kan als enige oorzaak een lekke condensator over blijven. Testje om daar achter te komen: buis eruit en stroommeter tussen de buis en PSA. Bij nominale ingangsspanning liep er maar liefst 20mA stroom in de PSA rond. Duidelijk geval van lekke C's in blik.
Voor de zekerheid de andere PSA's op dezelfde wijze getest, en daar géén lekstroom gevonden.

Keuze is dan voor mij snel gemaakt: de mooie goede 127V uitvoering bij de 2502 radio houden, en wellicht t.z.t. nog eens het lekke condensatorblok reviseren of door het andere vervangen (al moet dan echt het hele PSA uit elkaar, anders kom je er niet bij).

[image]
De onderkant van de 127V PSA met serienummer 2000289

[image]
En zoals het PSA 372 er na schoonmaken en plaatsen van 373 gelijkrichter dan uit ziet.

De contrastekker zal wel weer iets worden dat onmogelijk te vinden is, maar wie weet...

Groeten,

Matthias Meijer


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum