Transformatoren (Techniek Radio/TV)

door John de Haas, 25.11.2011, 19:38 (4748 dagen geleden)

Hallo,
Ik zoek een beetje advies met het volgende probleem. Ik heb net diverse trafo's gekregen, die lijken wel OK te zijn maar ik weet helemaal niet wat de primaire of secondaire wikkelingen zijn. De meesten hebben geen nummers of letters, alleen maar draadjes die eruitkomen.
Mijn vraag is, hoe kan ik het beste bepalen wat de primaire wikkeling is en of die goed is. Ik stel me zo voor dat als ik die trafo dan aansluit, ik dan kan meten waar de andere draden voor zijn (secondaire wikkeling).
Kan iemand mij helpen? Wat meet ik en wat voor waardes zou ik behoren te krijgen?

Bij voorbaat dank van John de Haas

Transformatoren

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 25.11.2011, 20:12 (4748 dagen geleden) @ John de Haas

Da's làstig John
Heb je enig idee of het werkelijk allemaal "gewone" transformatoren zijn? Om van 220 volt naar een of meer andere spanningen te gaan? Er bestaan namelijk ook uitgangs transformatoren, die zijn vaak te herkennen aan de opbouw van de kern. In een trafo voor netspanning zijn de blikjes van de kern om-en-om gestapeld; in een uitgangs trafo zitten àlle E- blikjes aan dezelfde kant en alle I- blikjes op een bundel er tegenover, met een laagje karton tussen E en I. Die opening is nodig om geen problemen te krijgen met de gelijkstroom die de eindbuis trekt.
Verder kun je beginnen met meten en dan de wikkeling met de hoogste weerstand aansluiten op een variac. Die draai je langzaam omhoog terwijl je de stroom meet die de trafo opneemt. Die "blindstroom" mag niet meer zijn dan enkele tientallen mA. Eerst meet je de secundaire spanningen onbelast en vervolgens belast met een weerstand waarvan de waarde afhanklijk is van je schatting hoeveel stroom die secundaire zou moeten kunnen leveren.
Zo kom je al een heel eind, succes
Nico

Transformatoren

door John de Haas, 26.11.2011, 22:41 (4747 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dank je wel Nico voor je advies. Ja, het gaat hier alleen om voedings transformatoren. Ik dacht als ik eenmaal de primaire wikkeling kan vinden, zeker zijn dat die goed is en die aanluit op het net dan moet de rest eenvoudig zijn.
Hoe dan ook, ik moet nog even verder meten enz. Veel dank voor jr bijdrage.

Transformatoren

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.11.2011, 21:03 (4748 dagen geleden) @ John de Haas

Mijn vraag is, hoe kan ik het beste bepalen wat de primaire wikkeling is

een transformator werkt in twee richtingen, je kan dus niet meten wat primair en wat secondair is. Een voorbeeld, stel dat je een transformator hebt met twee wikkelingen, en een wikkelverhouding van 1 : 2. Zo'n trafo kan b.v van 110 volt naar 220 volt transformeren, maar ook van 220 volt naar 110 volt. In het eerste geval is de 110 volt wikkeling de primaire, in het tweede geval is de 220 volt wikkeling de primaire.

De eerste meting die je moet doen is het bepalen waar de aansluitpunten van de verschillende wikkelingen zitten. Je maakt dus een tekening van de aansluitpunten (of van de draadeinden) en meet met een ohmmeter de weerstand tussen aansluitpunt 1 en 2, 1 en 3 enz. Dan tussen 2 en 3, 2 en 4 enz. Dan tussen 3 en 4 enz. totdat alle mogelijke verbindingen in kaart zijn gebracht. Overal waar je een weerstand meet zit een wikkeling (of zitten wikkelingen). Je tekent nu alle wikkelingen tussen de aansluitpunten van de trafo, en zet de gemeten weerstand er bij. Je hebt nu een schema van de wikkelingen en aansluitpunten van je transformator. Let op wikkelingen met een (midden)aftakking, je meet dan 3 weerstanden waarvan de hoogste weerstand de som is van de twee andere weerstanden.

Vervolgens zet je een lage wisselspanning (b.v. 1 volt) op de wikkeling met de laagste weerstand. Je kan nu de spanningen meten op alle andere wikkelingen. Stel dat je op een wikkeling 40 volt meet dan is de wikkelverhouding ten opzichte van de wikkeling waar 1 volt op staat 40 : 1. Noteer nu de wikkelverhouding van alle wikkelingen op je schema.

Wanneer er een luchtspleet aanwezig is gaat het vaak om een aanpassingstrafo voor een luidspreker. De luidspreker wordt dan meestal aangesloten op de wikkeling met de laagste weerstand. De impedantie aan de hoogohmige kant is dan gelijk aan het kwadraat van de wikkelverhouding maal de luidsprekerimpedantie. Voorbeeld: stel dat je een wikkelverhouding meet van 30 : 1, en dat de luidspreker een impedantie heeft van 5 ohm, dan is de belasting voor de eindbuis gelijk aan 30 x 30 x 5 = 4500 ohm.

Wanneer er geen luchtspleet aanwezig is dan kan het gaan om een nettrafo, of om een uitgangstrafo voor een balanseindtrap. Een Europese nettrafo heeft vaak een netspanningswikkeling met meerdere aftakkingen (b.v. 110, 125, 140, 220 en 245 volt), zoiets herken je wel op je schema.

Een nettrafo voor 110 en 220 volt heeft meestal twee identieke gescheiden wikkelingen die in serie of parallel kunnen worden gezet, ook dat herken je op je schema.

Een Amerikaanse of Japanse nettrafo heeft meestal alleen 110 volt, ook die herken je wel.

De spanningen die een nettrafo levert kan je rechtstreeks afleiden uit de wikkelverhouding van de desbetreffende wikkeling. Alle spanningen zijn evenredig met de wikkelverhouding.

Een balanstrafo heeft een hoogohmige wikkeling met middentap, ook dat herken je in het algemeen wel.

Een microfoontrafo is meestal klein en afgeschermd met mu-metaal, dit geld ook voor aanpassingstrafo's voor pickupelementen etc.

--
http://www.hupse.eu/radio

Transformatoren

door John de Haas, 26.11.2011, 22:46 (4747 dagen geleden) @ John Hupse †

Dank je wel John voor je advies. A real engineering approach van jou en ik ga het proberen ook om de wikkelingen uit te tekenen na meting. Het gaat hier om Australische voedings traformatoren, en de primaire wikkeling is meestal maar een enkele ingang hier, dus 240 VAC. Heel soms hebben ze een aftakking voor 110 VAC, maar meestal maar een ingang. Hoe dan ook ik vind jouw voorstel interessant en ga het proberen. Bedank John.

Transformatoren

door verdicom ⌂ @, Maarssen, 25.11.2011, 21:30 (4748 dagen geleden) @ John de Haas

Of het hier opgaat weet ik natuurlijk ook niet.
Maar in de tijd dat ik werkte op het ontwikkelingslab transformatoren bij Philips in Eindhoven zat(en) de primaire wikkeling(en) altijd aan de 'buitenkant'.
Dus de bovenste laag. En dat moet te zien zijn.
We praten dan wel over voedingstrafo's.

Groet,
Han

Transformatoren

door Willem.H.N @, Enschede, 26.11.2011, 07:38 (4747 dagen geleden) @ verdicom

Maar in de tijd dat ik werkte op het ontwikkelingslab transformatoren bij Philips in Eindhoven zat(en) de primaire wikkeling(en) altijd aan de 'buitenkant':NO:

Wanneer was dat? volgens mij net andersom.

Transformatoren

door Bert @, 26.11.2011, 10:38 (4747 dagen geleden) @ Willem.H.N

Als beginner technieker kun je een apparaatje maken waarmee je vrij snel kunt uitzoeken wat de primaire- en secundaire wikkeling(en) zijn. Je monteerd een lamp van 100/150 watt in een fitting met twee aansluitdraden.
Vervolgens sluit je een draad aan in serie met een draad van de trafo en met de andere NET-draad prik je alle overige draadjes even aan.
Daar waar de lamp vol oplicht is niet de primaire 220 volt. Daar waar de lamp flauw of heel flauw oplicht is in de goede richting van de 220 volt aansluiting.
Zo kun je in iedergeval geen kortsluiting maken want de lamp licht dan vol op.

Ikzelf gebruik al jaren een zekeringkastje waarin een lamp van 150 watt zit en aangesloten is op mijn zogezegde ,,controle-stopcontact''.

succes,

Bert Zeist

Transformatoren

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.11.2011, 10:50 (4747 dagen geleden) @ Bert

Bert,

wanneer je deze test uitvoert op een willekeurige transformator loop je het risico dat je een wikkeling vernielt. Vandaar dat ik liever een ohmmeter hiervoor gebruik, dan loop je dit risico niet en ben je tevens op de hoogte van de ohmse weerstand.

Dat laatste gegeven heb je immers toch nodig, b.v. om aftakkingen van wikkelingen op te sporen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Transformatoren

door verdicom ⌂ @, Maarssen, 26.11.2011, 18:36 (4747 dagen geleden) @ Willem.H.N

Hallo Willem,

Het gaat nu over voedingstrafo's met het E-blik pakket.
De gloeidraadwikkeling, 6,3 Volt, was van binnenaf gezien de eerste.
De dubbele hoogspanning de volgende. En tenslotte de primaire wikkeling, met zijn aftakkingen, daar weer boven op.

Nou heb ik echt de wijsheid niet in pact. Daarom heb ik nog even nagekeken hoe dat nou zat bij een paar van deze trafo's.

Daar komt nog bij dat ik mij toendertijd, 1964-1966, meer heb bezig gehouden met C-kerntrafo's, ook wel U-kern genoemd, dan met de E-blikken. Ook al werden die toen nog volop gemaakt.

Maar ja, dat is inmiddels ook voor mij 45 jaar geleden :-)
Dus heb ik het toch mis, duid het mij niet euvel.

Groet,
Han

Transformatoren

door Bert @, 26.11.2011, 22:44 (4747 dagen geleden) @ verdicom

Oké John dan heb ik waarschijnlijk steeds geluk gehad, maar het gaat mij om even snel de 220 volt draadjes te vinden.

Bert Zeist

Transformatoren

door John de Haas, 26.11.2011, 23:09 (4747 dagen geleden) @ verdicom

Hallo Han, het gaat hier wel om voedings trafos maar dan Australische trafo's. En dus wellicht doen ze het hier net andersom down under. Bedankt voor je antwoord. Groetjes John

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum