gelijkrichting voor anode (Techniek Radio/TV)

door Anton van Kinderen, 30.12.2011, 22:43 (4713 dagen geleden) @ Florick Wibier

Een eenvoudig voedinkje lijkt mij een Graetz-brug, dat zijn gewoon vier stuks 1n4007 twee aan twee in serie en dan elk setje van twee parallel.
Het éne uiteinde is dan de min en het andere uiteinde met de ringetjes de plus.
Dan blijven er nog twee knooppunten over om de wisselspanning op aan te sluiten!

Omdat zo'n brug effectief gebruik maakt van de volledige sinus is een enkele winding van iets meer dan 200VAC voldoende bij gebruik van 400V elco's. Om de elco's niet meteen te vernielen door een te grote rimpelstroom is wellicht een draadgewonden weerstand tussen de plus van brug en de eerste elco verstandig. 80ohm-5watt ofzo.

Vergeet niet dat elke gelijkrichtbuis een aanmerkelijke inwendige weerstand heeft, die daarmee de aangegeven extra weerstand overbodig maakt.

Een andere overweging is dat een siliciumbrug, bij inschakelen, meteen de elco's onder spanning zet terwijl die nog niet belast wordt door de nog koude kathodes van de buizen.

Neem nooit overdreven grote elco's, dat wordt levensgevaarlijk bij dergelijke spanningen. 100uF of iets in die orde grootte moet voldoende zijn.

Vergeet niet dat, dat heerlijke buizengeluid komt omdat alle spanningen aan elastiekjes lijken te hangen en vrolijk met de muziek mee dansen.

Voor wat betreft de benodigde stroom, kan je stellen dat je effectief twee keer het uitgansgvermogen als piek moet aanleveren. De eerste versterker en fase-draaier vallen daarbij nagenoeg in het niet.
10Watt aan de uitgang wordt 20Watt aan de voeding, bij 200VAC wordt dat 100mA aan de wisselspanning zijde per kanaal.

Gelijkgericht is die spanning hoger en de stroom kleiner en zo kom je dan weer in de orde grootte van de eerder genoemde 80mA plaatstroom.
Was dat niet iets met wortel twee ....

Nou, genoeg voor even, op naar overwegingen, beslissingen, resultaten!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum