Frequentie meter Dynatek dfc1000 (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 05.01.2012, 08:16 (4756 dagen geleden) @ Piet
Bewerkt door soundman2, 05.01.2012, 08:49

Als je het over 2-meter en 70 cm apparatuur hebt, dan zit je toch in het amateurbereik. Daar is het al veel nauwkeuriger werken als in een omroepdoos. De toleranties die vereist worden zijn veel geringer om met je zender binnen de toegestane frequenties te blijven etc. Een amateur heeft examens gedaan, om in die gebieden te mogen uitzenden en apparatuur te bezitten.
Als je dat ook hebt zou je er meer vanaf moeten weten.
De meter die je voorstelde heeft in elk geval een ingang van 1M ohm ( dat staat op het front) Over de parrallelcapaciteit is mij niets bekend. Zoals bekend heeft een weerstand wel invloed op de kwaliteit van de kring en nauwelijks op de frequentie. De ingangscapaciteit is daarentegen wel heel belangrijk. In de regionen 70cm en hoger, heb je doorgaans te maken met 50 ohm, maar meestal is een HF-probe onontbeerlijk.
Wat het meten van de uitgangsfrequentie van een meetzender betreft, nog dit. De meeste eenvoudige apparaten geven geen spectraal zuivere draaggolf af, maar maken gebruik van harmonischen. Het zou kostbare afstembare bandfilters nodig maken. Omdat een frequentiemeter niet weet waarop hij moet triggeren, zal de uitlezing best lastig zijn. De digitale exemplaren doen het dan weer beter, maar die hebben vaak al weer een display aan boord.
Zelfs een precisieinstrument uit de "oudheid" , de BC221, maakte dankbaar gebruik van harmonischen.

In de gewone omroepontvangers komt het allemaal minder nauwkeurig. Ze moeten tegen de laagst mogelijke kosten geproduceerd worden en door iedereen te gebruiken zijn.
Dat houdt in dat ze makkelijk zijn af te stemmen etc, een van de reden waarom daarvoor energieverslindende dubbelzijbandzenders gebruikt worden. In beide zijbanden is exact dezelfde informatie aanwezig en een van de twee kan dus worden weggelaten, inclusief de draaggolf.
Verder maakt het helemaal niet uit of de MF versterker er een paar kilohertz naast staat. Het gaat om de doorlaatbandbreedte en de versterking.
De oscilator wordt dan weer aangepast op de schaal en vaak worden daarvoor de bestaande radiozenders gebruikt. Dat laatste gaat helaas niet altijd meer goed, sinds alle zenders op de middengolf in Europa zijn ingedeeld in een 9KHz raster.
Zou je exact op frequentie afregelen, dan heb je ook een nieuwe schaal nodig.
De streepjes op de zenderschalen zijn erg breed, zodat de Hilversumse zenders 1 en 2, waarschijnlijk nog wel passen.
Ik zal de laatste zijn die beweert dat een counter/frequentiemeter een nutteloos apparaat is, maar voor de hobby in (oude) radio's is het geen noodzakelijk instrument. Ik zou in dat geval meer waarde hechten aan een oscilloscope en een signaalzoekertje (signaltracer)

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum