Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit! (Techniek Radio/TV)

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 07.01.2012, 10:49 (4705 dagen geleden)
Bewerkt door wvogel57, 07.01.2012, 11:18

Ik heb eens wat rekenwerk uitgevoerd. Dit alles naar aanleiding van storende adapters en switched mode voedingen op de middengolf. Ik bewijs in deze berekening dat de EMC (Elektromagnetische Compatibiliteits-) normen praktisch geen bescherming bieden voor een goede radio ontvangst op de middengolf, tot op vele meters afstand van de stoorbronnen!

Rekent u even mee?

AM zenders behoren storingsvrij te kunnen worden ontvangen als zij met 60 dBuV/meter binnenkomen. Dit zijn al forse signaalniveaus. De gemiddelde buizenradio met ferrietantenne presteert al goed als de veldsterkte 150 uV/meter is (44 dBuV/meter).

Rekenen wij nu verder met die 60 dBuV/meter. Een ferrietantenne reageert op de magnetische component van het veld. In praktisch alle gevallen bevinden wij ons in het verre veld van de zender. Bij grove benadering is de verhouding tussen het E-veld (60 dBuV/m of wel 1 mV/m) en het H-veld gelijk aan 120 pi = 377 Ohm. We vinden dan een magnetisch veld dat gelijk is aan ongeveer H = 3 uA/meter.

De EMC normen staan toe dat over een bandbreedte van 9 kHz (Middengolf, AM) in een elektrische leiding een stoorstroom (bijvoorbeeld van een schakelende voeding) loopt van 20 uA. Is dit een Common Mode stoorstroom (door de beide netleidingen in fase, de stroomkring wordt dan geheel ergens anders gesloten via bijvoorbeeld een externe aarde), dan kunnen wij het stoorveld als volgt berekenen (voor deze storing bevinden wij ons in het nabije veld van de bron; deze storing vormt een zgn. laagohmig elektromagnetisch veld):

Neem aan dat de common Mode stroom van 20 uA per spectraalcomponent in het frequentiegebied van 150 kHz - 30 MHz loopt door een lange rechte stroomdraad.

Bevinden wij ons op een afstand van 1 meter van die draad (in een huiskamer een realistische aanname), dan is de magnetische veldsterkte gelijk aan H = I / (2 * pi * r). Wij vinden voor de storing dan eveneens H = ongeveer 3 uA/meter!

Het resultaat is dat de ontvangst van de gewenste middengolfzender volledig wordt weggedrukt!

Tijd om het Agentschap Telecom (in Groningen) erbij te betrekken!

met vriendelijke groet,

Wim Vogel.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door soundman2 @, Wouw, 07.01.2012, 11:21 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Als de storing binnen de toegestane norm valt, zal het agentschap er weinig aan doen meen ik zo.
Hoewel in ons dichtbevolkte landje het voor de meesten wel een onbereikbare wens zal blijven, is de ouderwetse draadantenne, hoog gespannen boven de normale stoornevels de beste oplossing. Zeker nog als de antenneenergie via een coaxkabel getransporteerd wordt naar de ontvanger.
Voor de meerderheid is het probleem echter opgelost, omdat die ontvangers gebruiken, die middels goed afgeschermde kabels aan een goed afgeschermd centraal antennesysteem hangen. De uitzendingen bedoeld voor de middengolf, worden in FM kwaliteit ook via het net gedistribueerd. Het probleem is dus het grootst voor de mensen die signalen direct uit de ether oppikken, zoals eigenaren van portable radio's, maar ook zend/luisteramateurs. Deze groep is tamelijk klein en wordt gemakshalve maar over het hoofd gezien.

Soundman2

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 07.01.2012, 11:36 (4705 dagen geleden) @ soundman2

Ik bewijs in mijn berekening dus, dat het tijd wordt de norm aan te passen! Agentschap Telecom kan hieraan wel een belangrijke bijdrage leveren. Niet alle uitzendingen op de middengolf zijn op de FM te ontvangen.

Luister maar eens op 1296 kHz van 10 - 12 uur, ma-vr., op 1008 kHz, op 828 kHz, op 747 kHz, en op 675 kHz. Daarnaast zijn er vooral 's avonds vele buitenlandse stations te beluisteren, die je op de FM band niet kunt ontvangen!

Als de norm niet wordt aangepast (verzwaard), dan hebeen middengolfkavels uitgegeven door het Agentschap Telecom praktisch geen waarde meer!

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door soundman2 @, Wouw, 07.01.2012, 14:23 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Het agentschap telecom gaat niets aanpassen vrees ik. Ze hebben alleen dollartekens in de ogen en gaan daarbij niets ontziend te werk. Zo worden op korte termijn heel veel (dure) draadloze microfoons rijp voor de container. Jarenlang hebben ze ervoor gezorgd dat UHF K63 vrij zou blijven voor die toepassing. Nu hebben ze die frequentie en de rest van de UHF band doodleuk verkocht aan telecombedrijven als digitenne, draadloos internet providers en nog veel meer moois voor de massa.
Als er in hun ogen een alternatief is maak je al helemaal geen kans.
Enne de AM zenders die ze belangrijk vinden worden doorgegeven op CAI en DIGITENNE (voor de portables). De kleine groep die andere am zenders wil beluisteren , tja die moeten niet zeuren toch? Je kunt niet alles hebben.

Soundman2

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door ruudtx @, 07.01.2012, 15:46 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Als bezitter van 3 MG kavels (= 75% van totaal) heb ik geen illusie dat er op MG nog enige potten te breken zijn. Stand alone op MG zenden heeft geen commercieel nut, Radio 10 Gold op 828 zit in de R538 groep en heeft daar nog een toegevoe\gde waarde. R538 gebruikt zelf 891 als steunzender in Z Limburg wegens een gevrek aan FM frequenties daar.
veder is Radio 5 nog interessant, maar zit ook op kabel.
Dan zijn er nog wat doelgroepzenders (reli) en wat hobyzenders, zoals ik zelf.
Het lukt me steeds minder thuis naar mn eigen zenders te luisteren, het stoorveld wordt met de dag groter.
MG heeft alleen nog enige waarde voor (auto) mobiele ontvangst.

AT doet niet veel aan MG, ze hebben hun handen alvol aan de FM piraten.
De normen voor uitstraling van allelei apparten op MG en LG en KG banden wordt allang niet meer in de gaten gehouden.
(Die rotzooi is zo lek als een mandje, en het werkt ook andersom, een sterke MG zender naast de deur maakt al die spullen waardeloos, gaan de mensen weer klagen met als gevolg dat we nergens meer AM zenders kunnen neerzetten.)

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 08.01.2012, 21:04 (4704 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door wvogel57, 08.01.2012, 21:17

Als je een antenneaansluiting van een buizenradio bekijkt, zie je dat deze voor AM niet is berekend op een coaxkabel. Meestal is de AM aansluiting berekend op een hoogohmige en capacitieve draadantenne. De capaciteit is een wezenlijk onderdeel van de antennekring. Draadantennes konden met succes zonder afscherming naar de radio worden aangesloten omdat in die jaren nog weinig klachten over E-veld storingen binnenshuis voorkwamen.

Sluit je nu een coaxkabel van enkele meters aan tussen een hoogohmige draadantenne en een hoogohmige radio AM ingang, dan wordt de ingangskring volledig buiten afstemming gebracht. De capaciteit van ca. 100 pF/meter coaxkabel is niet meer weg te regelen door de antennetrimmer in de radio uit te draaien.

Wat wel kan is een actieve H-veld antenne zoals de Wellbrook ALA1530A aansluiten via een coaxkabel, mits je in serie met de AM ingang (en uitsluitend op die plaats!) een condensator van ca. 68 pF in de signaalleiding monteert. De kabel niet met 75 Ohm of iets dergelijks afsluiten.

Wel een afsluitweerstand van ca. 150 Ohm plaatsen als de coax langer is dan ca. 3 meter. De volgorde is: antenne -- kabel -- afsluitweerstand -- seriecondensator -- radio. De afscherming van de coax altijd kort doorverbinden met de aarde aansluiting van de radio.

Dezelfde truc kun je toepassen bij het testen van autoradio's.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Eduard @, 07.01.2012, 11:38 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

dag Wim,

Ik vrees dat uw rekenwerk klopt. De feiten geven je alleszins gelijk. Meeste AM luisteraars zijn ter zelfde tijd slachtoffer en dader. Met een gewoon portabeltje kan ik op MG gebrom horen en de stoorzender localiseren. De elektrische leidingen in de muur kan ik met het radiootje opsporen. Zelfs zonder dat er gekookt wordt is de elektrische oven (met LCD display enz) in de keuken een grote stoorbron. Die oven heeft zeker een CE merk en voldoet aan de EMC normen. Ook op straat kan je met het radiootje de kabels volgen. Uit een huis iets verder in de straat komt verschrikkelijk veel storing.
Wellicht neemt het belang van AM af en dat van de schakelende voedingen toe.
Het is hier (in een woonwijk) zo slecht gesteld dat ik het PLL zendertje van Otto Tuil via een coax aan de antenneingang verbind. Instralen over een afstand van enkele meter geeft al hinder bij zachte passages van klassieke muziek.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 07.01.2012, 12:00 (4705 dagen geleden) @ Eduard

Tijd om die buren eens aan te spreken. Mogelijk weten zij niet dat zij zoveel storingsellende veroorzaken. Mocht de ontvangst van Radio 5 op 747 kHz wegvallen, dan kan het Agentschap Telecom er WEL iets aan doen. De normen geven slechts een VERMOEDEN van overeenstemming met de EMC richtlijn (Gij zult niet storen, of gestoord worden.). Is die overeenstemming er niet, dat kan het AT wel (bestuursrechtelijk) optreden.

Probeer eerst eens de buren zover te krijgen dat zij de stroom in hun huis even uitschakelen en dan groep voor groep weer inschakelen. Is de storende groep weer ingeschakeld, ga dan op alle stopcontacten na wat er is aangesloten.

Heb je die medewerking van de buren gekregen en het storende apparaat gevonden, laat het dan weten in deze thread (als leermoment voor ons allemaal). Succes!

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Roland Huisman @, Zwolle, 07.01.2012, 12:34 (4705 dagen geleden) @ Eduard

Hoi Eduard

Die oven heeft zeker een CE merk en voldoet aan de EMC normen.

Als ergens CE op staat wil nog niet zeggen dat het apparaat
aan alle eisen voldoet. Al die goedkope rotzooi uit China met
schakelende voedingen enzo heeft wel een CE merkje maar is niet gekeurd.

CE is een politiek plaatje. Het MOET op je product staan. Zelfregulering.
Het is niet meer dan een fabrikantenverklaring die zegt: Ik voldoe aan de eisen.
Óf dat werkelijk zo is, is aan de ander om dat te bewijzen als je er last van hebt.

Houd maar eens een zakradio naast een spaarlamp van een tokkywokky merk.
BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Allemaal ether spam....

Groeten, Roland

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door huub.jak @, 07.01.2012, 12:57 (4705 dagen geleden) @ Roland Huisman

Ik heb eens een klacht op gelost van brom storing
Bij iemand in een groot cafe met een transistor tunner versterker
Om bij de Coaxkabel de buiten mantel massa af te wikkelen
Dus zonder mantel gewoon geisoleert .En het was weer muistil
Niks geen brommenje of iets dergelijks En de ontvangst was prima
Met zoo de kabel .Hoe verklaart men dat ?? Huub

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Frans Hamer @, Den Helder, 08.01.2012, 15:36 (4704 dagen geleden) @ huub.jak

Hallo Huub.Jak.
Dit soort problemen met een coax radioaansluitng komen
meestal door een aardlus.
Één of meerdere audio toestellen zijn geaard aangesloten op het lichtnet.
De coaxkabel komt met een eigen aarde binnen en dit kan geratel
en brom opleveren.
Dit los ik meestal met een trafo'tje op.
In de audio of in de antennelijn.
Met vriendelijke groet,Frans Hamer.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Ed van der Weele † @, Zeist, 08.01.2012, 15:46 (4704 dagen geleden) @ Frans Hamer

Dit soort problemen met een coax radioaansluitng komen
meestal door een aardlus.
Één of meerdere audio toestellen zijn geaard aangesloten op het lichtnet.
De coaxkabel komt met een eigen aarde binnen en dit kan geratel
en brom opleveren.
Dit los ik meestal met een trafo'tje op.
In de audio of in de antennelijn.

Hier een heel uitgebreid artikel (klik) in het Engels over aardingslussen.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 08.01.2012, 20:45 (4704 dagen geleden) @ huub.jak

Ik heb eens een klacht op gelost van brom storing
Bij iemand in een groot cafe met een transistor tunner versterker
Om bij de Coaxkabel de buiten mantel massa af te wikkelen
Dus zonder mantel gewoon geisoleert .En het was weer muistil
Niks geen brommenje of iets dergelijks En de ontvangst was prima
Met zoo de kabel .Hoe verklaart men dat ?? Huub

Mogelijk los je daarmee wel de brom op, maar introduceer je er wel een probleem bij: Onvoldoende immuniteit in-band door gebrek aan afscherming.

Had je nog wel kabelontvangst, of ontvang je nu de etherfrequenties buitenom de kabelaansluiting?

En ontvangen andere portable radio's in de buurt nu kabelfrequenties vanwege de stralende coaxkabel waarvan de afscherming niet is aangesloten?

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Armand @, 07.01.2012, 13:14 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Hallo Wim,

Een half jaar geleden had ik een soortgelijk probleem.
Zie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=100515
Men sprak ervan om de elektriciteitsmaatschappij en/of het BIPT in te schakelen voor nader onderzoek en sindsdien heb ik een storingsvrije ontvangst op M en L golf.Het probleem lag ook bij één van de bewoners verderop.
Men zou me verwittigd hebben wat nu de uiteindelijke oorzaak was maar is men blijkbaar vergeten.

Vriendelijke groeten,:-) Armand

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door buisje, 07.01.2012, 18:32 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Wim stuur je verhaal eens naar het AT,je zou dan een nette mail,met uitleg terug moeten krijgen.
ben eingelijk wel nieuwschierig naar hun reactie.
ben zelf niet zo theoretisch ondelegd ,dat ik dit uit zou kunnen leggen.
Anders had ik het zelf gedaan.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door buisje, 07.01.2012, 18:34 (4705 dagen geleden) @ buisje

Ruud beetje meer vermogen op je zender kan ik hier ook luisteren.
was paradijs toch, of vergis ik me nu

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door ruudtx @, 07.01.2012, 19:08 (4705 dagen geleden) @ buisje

Is hobbyzender he.
Eneco rekent gewone prijzen, wat dacht je dat het continu aanstaan van zender kost?

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Jan 1 @, Tilburg, 07.01.2012, 20:48 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Een zeer herkenbaar euvel. De alom bekende draadantenne in combinatie met coaxkabel werkt natuurlijk prima. Ik zit er aan te denken dit ook te gaan aanleggen, naast mijn bestaande 40 meter band draadantenne van mijn amateurzender. Op twee plaatsen in huis heb ik wel perfecte middengolf ontvangst. Boven op zolder met de Philips radio BX180U. Deze staat op een uitgekozen plek waar helemaal geen stoorspanningen aanwezig zijn. De accoustiek is ook een stuk verbeterd daar hij ergens op een plank staat tussen mijn radioverzameling. Normaal klinkt zo'n Philips erg schel. De tweede radio staat in de bijkeuken. Een Philips autoradio 22RN531 met staafantenne, eigen voeding van 12 Volt, en de centrale verwarming als aarde. Erg veel middengolfzenders en geen storing. Deze radio geeft veel meer zenders weer dan alle andere radio's in mijn huis. De storing van de TV of Computer is zeer nihil.Gebruik ik een andere aarde dan wordt het hommeles. Veel minder goede resultaten met storingen krijg ik met de andere aardes; De waterleiding (overal van koper) evenals de gasleidingen (overal van ijzer), de aarde van de gemeente Tilburg, en een aardpen van twee en een halve meter in de grond, die eigenlijk onberispelijk zou moeten werken. Deze aarde is op een strategische plek in de grond gedreven, ver van andere aanwezige aardes. En wat de middengolf zelf betreft; Deze heeft eigenlijk de toekomst. Een stuk of vier digitale zenders (als ik het goed heb) op middengolf, waaronder Radio Luxemburg. Geen steunzenders nodig zoals bij FM op de 3 meter band, en een veel groter bereik. Als het zo doorgaat met het verdwijnen van Midden en Langegolf zenders, zullen zij de enigen zijn die nog op de middengolf te beluisteren zijn ! Belgie op 927 Khz is sinds 1 Januari 2012 ook al weg, en het gerucht gaat dat Droitwitch op 198 Khz Langegolf ook gaat verdwijnen.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 07.01.2012, 20:57 (4705 dagen geleden) @ wvogel57

Een nobel streven en een juiste constatering...maarrr, ik denk dat we als AM liefhebbers gewoon aan het kortste eind trekken..

De overgrote massa zal het een worst wezen dat een paar duizend mensen storing op hun (verouderde/afgeschreven) AM radio hebben..

Nog leuker is om een meting van storingsbronnen en straling te doen en dat op een monitor te tonen...je schrikt er van.

10 jaar terug waren er verontrustende berichten over kanker, migraine en slapeloosheid veroorzaakt door GSM telefoons...

Nu hebben we: draadloos internet, draadloze telefoon, draadloos oplaadbare tandenborstel, draadloze boxen, draadloos alarm...

Het gaat allemaal om milliwatts, maar alles bij elkaar kan het nooit gezond zijn:-D maar je hoort er niks meer over.

Verder draait alle moderne apparatuur bij voorkeur op 12 V DC, het liefst via een externe adapter met uiteraard een SOPS voeding (schakelende voeding)...ook de verlichting in huis gaat via een dimmer die lekker uitstraalt.

De huidige apparatuur zit bijna uitsluitend in plastic behuizing, wat uiteraard geen enkele vorm van afscherming biedt..

Ik heb hier weinig last van storing, de KPN Experiabox stoorde enorm op mijn radio's..die zit nu opgeborgen in een stalen kast met wat ventilatie-openingen.

Draadloos internet/wifi gebruik ik niet en heb ik uitgezet op de KPN box.

Van storende spaarlampen of ledlampen heb ik ook geen last want die komen er hier niet in, ten eerste vind ik ze lelijk, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua lichtbeeld. voorts is zo'n plastic kreng geen gezicht in een antiek armatuur.

Besparing door spaarlampen is kul, ze verbruiken minder maar kosten in aanschaf een veelvoud van een normale gloeilamp.. in de voorgeschotelde tientallen euro's besparing door de energiemaffia zijn de aanschaf en recyclingkosten van deze chemische bommen niet meegenomen:-D

In de aanloop naar "Iedereen aan de spaarlamp" heeft men meteen de kwaliteit van de gloeilamp maar verslechterd, paar maanden branden en kapot..je hebt er een jaar garantie op, maar wie claimt dat?

Gebruik maar eens een gloeilamp van 50 jaar oud, dat is andere kwaliteit.

Een goede oplossing voor storende adapters van oa mobiele telefoons is het plaatsen van een stekkerblok met schakelaar, dat bespaart dus wel energie.

Nu woon ik vrijstaand, ik kan me voorstellen dat je met buren in een rijtjeshuis waar het hele gezin behangen is met moderne electronica behoorlijk de sigaar bent met je oude radio..:-( dan maar een loden plaat onder het behang?:-D

CE keur stelt niks voor, heeft ook niets met Kema of VDE te maken.

Een vriendin had zo'n leuk sierkacheltje bij de bouwmarkt gekocht, made in China en CE-keur..het ding is gesmolten en heeft bijna het huis in brand gezet...vroeg ze mij hou dat nou kon, "hij is toch nieuw"?

Maar we willen het (op een paar uitzonderingen na) allemaal zelf mensen! "Geinig voor weinig" daar is onze eigen electronica-industrie een vroege dood aan gestorven..

Je koopt toch geen Philips of Erres als je voor een derde van de prijs een product van het merk Hutsieflutsie kunt krijgen?

De tijd van een half jaarsalaris uitgeven aan een radio is voorbij en de tijd van er 30 jaar mee kunnen doen ook.

Het enige wat je aan storing kunt doen is zo min mogelijk storende apparatuur aanschaffen/gebruiken en het noodzakelijke uitzetten of afschermen.

Groet, Jeroen.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 08.01.2012, 21:30 (4704 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

En toch zijn er voor minder dan 80 Euro nog zeer goede autoradio's te koop met IC's van NXP Semiconductors (voorheen Philips). Op AM een intermodulatievrij dynamisch bereik van 80 dB en een spiegelonderdrukking van 55 dB. Bij mijn weten voldoet de Sony GDT 24 autoradio aan deze specificatie.

Een goede radio kan dus wel voor slechts enkele euro's (af fabriek) gemaaakt worden!

(P.S. Ik ben zelf bij de toepassing van het IC betrokken geweest).

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door huub.jak @, 08.01.2012, 22:10 (4704 dagen geleden) @ wvogel57

Ik heb ook met de duitse philips radio,s
gewoon de binnen kast Feroceptor verdaaibaar in gebruikt
En die is meer als genoeg Met de am ontvangst De radio,s
Zin ongeveer van 53/54. en de ouderen van 48. daar is een stukje
koperdraad van 2.m genoeg . voor radio 5. Ja ik woon ook wel
Redelijk vrij van hogen gebouwen. Maar ik denk dat de zenders ook
Sterker zijn als uit die ouden tijd. Huub

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 09.01.2012, 01:41 (4704 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door wvogel57, 09.01.2012, 01:50

En dan nu: Een video met een demo van wat ik bedoel met Common Mode Storing!

Zet het geluid goed hoog en kijk op http://wn.com/HPIM0846

Klik op nr. 2 , het AVI filmpje.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door huub.jak @, 09.01.2012, 08:07 (4703 dagen geleden) @ wvogel57

Ja in die tijd dat die ouden radio.s gemaakt zijn
En gebruikt dat weet ik nog wel
Er was veel net storing Van Alerlij huishoudenlijke apperaten
stofzuigers het philips scheer apperaat koffiemolens noem
Zoo nog maar meer op .Er was ook een net storings Filter te koop
Later met de FM gebruik veel auto en bromfiets storing
Met de gewone dipool antenne. Huub

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 11.01.2012, 22:10 (4701 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Ik heb deze zaak nu wederom aanhangig gemaakt bij het Agentschap Telecom en verwacht binnen enkele weken een officiele reactie.

(wordt vervolgd).

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 13.01.2012, 07:24 (4699 dagen geleden) @ wvogel57

Als je een Switched Mode Power Supply slim ontwerpt ( de stoorbron zoveel mogelijk isoleert van de uitgaande bedrading) kan het nog meevallen. In het volgende Youtube filmpje valt het NIET mee.

Zet het geluid goed hard en kijk dan op http://www.youtube.com/watch?v=19wYS_myjgI

Wordt vervolgd (Het Agentschap Telecom kijkt mee naar deze discussie maar is voorlopig niet van plan de normen aan te scherpen).

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Lees dan dit!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 15.01.2012, 10:38 (4697 dagen geleden) @ wvogel57

Verdere uitleg over dit topic vind je op mijn persoonlijke website: op

http://www.mate.nl/EMC/EMC%20normen%20-%20commentaar.htm

De pagina is nog in bewerking; de plaatjes worden nog vervangen door betere. Controleer de pagina daarom regelmatig op updates.

Kraakt of bromt uw radio ook op AM? Het standpunt van het AT

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 19.01.2012, 16:45 (4693 dagen geleden) @ wvogel57

Ik heb inmiddels een antwoord gekregen van het Agentschap Telecom, en ook van het NEN (NNI) te Delft, commissie NEC EMC.

Beide instanties geven aan dat mijn berekening correct is! Het Agentschap Telecom heeft op een alternatieve manier berekend dat het magnetische stoorveld op de lage hoogfrequentbanden (0,5 - 5 MHz), gemeten over 9 kHz bandbreedte, geproduceerd door een apparaat dat (net) aan de normen voldoet, op de AM banden (waaronder de middengolf) 4 uA/meter kan bedragen.

Het Agentschap Telecom geeft aan dat de normen niet bedoeld zijn om de radio ontvangst in het eigen huis te beschermen. Alleen wanneer een buurman teveel storing veroorzaakt komen zij (mogelijk) in actie.

Het NNI geeft hetzelfde aan: Op 1 meter afstand van de storende stroomdraad waardoor 20 uA stoorstroom loopt (over 9 kHz bandbreedte gemeten) is de storing zo sterk dat zelfs de ontvangst van sterke omroepzenders er zwaar onder te lijden heeft.

Het NNI komt ook met een berekening voor de toelaatbare storing door de buurman. Op 23 meter afstand zou het elektrische stoorveld op de AM banden niet meer dan 34 dBuV/meter mogen zijn.

Hierbij maak ik nog wel enkele kanttekeningen:

De berekeningen zijn gebaseerd op de aanwezigheid van slechts een enkele stoorbron. In een normaal huishouden kunnen veel meer stoorbronnen aanwezig zijn. Ervan uitgaande dat de storingen niet gecorreleerd zijn, tellen deze in vermogen op.

Verder is de afstand van 23 meter tot de buren erg ruim. In Nederland zijn er vele situaties, waarbij de mensen dichter op elkaar wonen, bivoorbeeld in flatgebouwen. De inschatting van de geproduceerde storing door de buren is dus erg optimistisch!

Wat ik mij afvraag is: Kun je dit ook omdraaien? Als je thuis een stoorveld van de buren van meer dan 34 dBuV/meter ervaart op de middengolf, kun je het Agentschap Telecom dan in rechte aanspreken op handhaving?

Voor wat betreft de Common Mode stoorstromen in 2-aderige netleidingen geldt (proefondervindelijk) dat deze in huis zeer grote afstanden kunnen afleggen. Dit is met name het geval als er een 3e weg is voor de stroom, naar een externe aarde, bijvoorbeeld van het kabeltelevisienet. Pas wanneer de lus van de lichtnetbedrading naar de externe aarde gesloten is, kan worden gerekend op een grotere afval van het magnetisch stoorveld met de afstand.

Ik beschik (gelukkig) over de technische kennis om het probleem in mijn eigen huis op te lossen. De doorsnee consument heeft die technische kennis niet. Vervelender wordt het als ik voor een ongestoorde radio ontvangst mijn buren moet gaan aanspreken. Deze situatie is bij vele zendamateurs wel bekend.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum