Philips 2514 geen geluid (Techniek Radio/TV)
door Sven Zijlemaker, 22.06.2008, 12:19 (5996 dagen geleden)
Hallo,
Vandaag aan de slag geweest met het tot leven weken van mijn philips 2514.
Ik had deze opstelling scheidingtrafo variac en een voor schakellamp.
Met het opstarten leek alles goed te gaan de lamp ging niet branden ofzo.
Maar er komt geen geluid uit de luidspreker. Zelfs op 118 volt waarop dit toestel schijnt te moeten werken, komt er geen geluid uit de luidspreker ik heb het toestel al open gehad en alles gecontroleerd, ik heb geen geheel kapotte draden aangetroffen of iets dat lijkt stuk te zijn.
Maar bij de lampen zitten wel rubber draadjes waarvan het rubber geheel van is vergaan maar buiten de vergane rubber ontmanteling heeft dat draad ook een soort van stof ontmanteling.
En ook op de voeding trafo van dit toestel is 118 volt op geschreven en ik heb niks kunnen vinden waarmee de netspanning kan worden ingestelt.
Nou mijn vraag, waar kan het probleem liggen, Zou dit aan de doorverbind draadjes bij de lampen kunnen liggen of meschien aan iets anders.
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 geen geluid
door Matthias Meijer , Dordrecht, 22.06.2008, 12:29 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Multimeter erbij.
Alle lampen uit de radio.
Spanning voorzichtig op de radio brengen en dan meten of je op de nettrafo primair spanning krijgt. Daarna secundair testen. En alle gloeiaansluitingen op de buisvoeten. Multimeter hierbij op de wisselspanning stand.
Is dat in orde, dan gelijkrichter plaatsen. Wederom spanning opvoeren en dan de gelijkspanning over de eerste afvlak C meten. Multimeter op gelijkspanning zetten dan.
Als je hiermee klaar bent de resultaten maar eens op het forum plaatsen, dan kan er weer wat raad gegeven worden.
Verder maar even in het archief van de laatste paar weken gaan zoeken, er zijn de afgelopen weken veel van dit soort oude toestellen langsgekomen, met veel uitleg hoe te werk te gaan.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 metingen
door Sven Zijlemaker, 22.06.2008, 16:50 (5996 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Sven Zijlemaker, 22.06.2008, 17:24
Philips 2514 metingen
door Hans van der Marel , Hilversum, 22.06.2008, 17:38 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Waar heb je de aansluitingen van de meter op gehouden ?
Kijk eerst een bij John Hupse wat de aansluitingen van de buizen zijn en meet dan met beide pennen of er gloeispanning is, zoniet, naar de trafo en daar meten of de 220 V aankomt ( slecht netsnoer ? ), wel 220 op de trafo dan secundair testen.
Hans
Philips 2514 metingen
door Matthias Meijer , Dordrecht, 22.06.2008, 20:07 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Ik heb in ieder geval de indruk dat je niet weet wat de ingangsspanning van de radio (dus de uitgangsspanning van je variac is) en dat je ook niet weet wat de instelling van de spanningskiezer op de nettrafo.
Uit de metingen lijkt wel/geen gloeispanning aanwezig te zijn op de buizen, maar de hoogspanning is ook te laag.
Ga dus eerst even de gloeispanning goed nakijken. Die hoort 4V te zijn. Zet voor het meten van een lage spanningswaarde de meter in een overeenstemmend bereik. Dus gloeispanning niet gaan meten op het 200V bereik, maar zet de meter op het 20V bereik.
Prik de meetpennen daarna goed aan de gloeispannings aansluitingen van de buisvoet. Corrosie op de aansluitingen kan al zorgen dat je niks meet dus even krabben.
De gloeiaansluiting zit zoals op de site van John Hupse voor bijvoorbeeld de 506 te zien is:
http://www.hupse.eu/radio/tubes/506.htm
Bij de B443 zit de gloei en kathode op dezelfde plaats. En raad eens voor de E442: gloei en kathode ook weer op dezelfde pinnen. Bij dit soort buisvoeten zit de gloei steeds op dezelfde plaats.
Ook weet je dus niet of de spanningsinstelling van je nettrafo in orde is. Ik denk zelf van niet, gezien de gemeten waarde van de hoogspanning (als dat juist gemeten is althans).
Ga als volgt te werk: zoek eerst de spanningskeuze instelling met dat lipje en schroefjes. Kijk in de documentatie hoe die zit en waar dat mee overeen komt.
Kom je er zo niet uit, dan meten. Voed de radio met bijvoorbeeld precies 111V (om aan de veilige kant te zitten). 111V is de laagst mogelijke instelling volgens de doc.
Ga dan de gloeispanning meten. Stel dat je nu 2V meet als je de meting juist uitvoert.
Dan kun je op je klompen aanvoelen dat de trafo op 210V of 225V ingesteld staat, want je meet de helft van de gloeispanning zoals die moet zijn.
Meet je een gloeispanning die iets te laag is, dan kan de trafo op bijvoorbeeld 118V staan.
Meet je ondanks de juiste instellingen van de trafo, bijbehorende voedingsspanning uit de variac, schone contactjes, juiste meetmethode op de juiste pinnen nog niet de goede spanningen (of niks) dan eerst naar losse draden of soldeerverbindingen zoeken.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 metingen
door Sven Zijlemaker, 23.06.2008, 12:39 (5995 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Matthias,
Ik heb dit keer opnieuw gemeten op de goede manier, ik heb een papier erbij gehad waarop de behorende spanningen stonden, Ieniedergeval klopte de metingen.
En de spanning staat vast op 118 volt.
Ik heb bij een weerstand (r7) die bij lamp E 415 zit gemeten, de waarde leek te kloppen maar ik hoorde ook een soort van zacht gebrom uit de luidspreker toen ik de meetpennen bij de top van de weerstand hield en bij een van de buispennen waar deze weerstand weer naar een condencator gaat.
Nou mijn vraag kan deze weerstand de storing veroorzaken?
Het volume viel niet bij deze brom te regelen wel als ik aan de afstemcondensators draaide werd het gebrom iets hoger of milder van toon, ook met de terug koppeling komt er uiteindelijk een soort van ruis.
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 metingen
door Matthias Meijer , Dordrecht, 23.06.2008, 13:01 (5995 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Weerstand R7 zit aan het rooster van de E415. Dat je brom uit de luidspreker krijgt als je aan die weerstand zit is alleen maar goed. Dan werkt de versterker in ieder geval vanaf het rooster van de E415 blijkbaar wel. Wat je hebt gedaan is de grammofoon aansluiting geprobeerd. Kijk maar in het schema.
Dat je ook een (iets veranderende brom) hoort als je aan de afstemming draait duidt er op dat er in het ontvangst gedeelte ook het e.e.a. nog wel werkt.
Hoe goed de buizen nog zijn is uiteraard ook nog wel van belang voor het goed laten spelen van de radio, maar ook met behoorlijk versleten buizen moet er nog wel wat geluid uit te krijgen zijn.
Het zal mij niks verbazen dat omdat je de buizen uit het toestel gehaald hebt, nu de buispennetjes weer contact maken met de buisvoetjes in de radio, omdat op sommige plaatsen de oxidatie wat eraf gekrabt is.
Even goed aan alle knoppen draaien, met name de bandkeuzeschakelaar en de antenne een flink aantal maal in en uit de antennebus halen wil misschien ook nog wel werken. Bij mijn 2534 is de bandkeuzeschakelaar ook (nog) wat lam, als ik hem halverwege tussen twee klikjes in zet dan werkt het prima. Anders alleen ruis.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 metingen
door Sven Zijlemaker, 23.06.2008, 15:22 (5995 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Mathias,
De radio wilt niet harder spelen of een zender ontvangen. Het geluid uit de luidspreker is zelfs zo zach dat ik bijna met mijn hoofd in de luidspreker zit om iets te kunnen horen (heel erg zachte ruis). Alleen die brom van de grammofoon ingang is redelijk hoorbaar. Maar het volume kan niet harder of zachter. En ik heb zoals u zij de knoppen enz een aantal keer gedraaid maar zonder echt verbeterend resultaat. Kan het dat de potmeter om het radio volume harder en zachter te zetten doorgebrand is?
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 metingen
door Matthias Meijer , Dordrecht, 23.06.2008, 16:00 (5995 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
De spanningen zoals in de documentatie staan komen dus aardig overeen met wat jij gemeten hebt?
Of de potmeter nog heel is kun je het makkelijkst zelf even meten. De weerstand daarvan staat ook in de service docs.
Aarde goed aangesloten? Lang genoeg stuk snoer als antenne? Zeker weten een hoogohmige luidspreker?
Jij had toch ook een spelende 2531 ? In hoeverre komen de buizen daarvan overeen (met name de voetjes) met die uit de 2514? Kun je eventueel in de 2531 een buis testen. Gelijkrichter moet zeker passen, E442 misschien. De andere buizen hebben waarschijnlijk een andere voet waardoor het niet past.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 metingen
door Sven Zijlemaker, 23.06.2008, 17:01 (5995 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Matthias,
Ik heb de E442 (met aansluitschroefje aan de zijkant) met een hulp draadje in mijn philips 2531 gestopt samen met de philips 506. Beide lampen werken in de radio en de philips 2531 speelt gewoon goed. Ik had in de gebruiksaanwijzing dat een lamp los moest worden gehaald voor radio ontvangst (E415) klopt dat?
En ik had geen aarde gebruikt. Ik heb verder de B443 en de E415, het gloeidraad in ohm gemeten in de uit stand (stekker uit het stopcontact) en dat was geloof ik ook goed. En ik hoorde daarbij bij de B443 gekraak uit de luidspreker bij het meten in ohm (meter ingestelt op 2000 ohm).
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 metingen
door Matthias Meijer , Dordrecht, 23.06.2008, 17:39 (5995 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Ik heb de E442 (met aansluitschroefje aan de zijkant) met een hulp draadje in mijn philips 2531 gestopt samen met de philips 506. Beide lampen werken in de radio en de philips 2531 speelt gewoon goed.
Dan lijken die lampen in orde.
Ik had in de gebruiksaanwijzing dat een lamp los moest worden gehaald voor radio ontvangst (E415) klopt dat?
Waar staat dat? Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Kijk eens in het schema en volg het signaal vanaf de E442. Hoe komt dat bij de eindbuis. Juist. Via de E415.
En ik had geen aarde gebruikt.
Doe dat eens wel. Ik heb bij mijn 2531 gemerkt dat het wel degelijk verschil maakt. Hoeft niet bij alle toestellen te zijn, maar omstandigheden kunnen ook anders zijn.
Ik heb verder de B443 en de E415, het gloeidraad in ohm gemeten in de uit >stand (stekker uit het stopcontact) en dat was geloof ik ook goed.
Moet ook wel, anders had je niks gehoord bij het aanraken van de grammofoon aansluiting. En de buis wordt na een paar minuten in de radio ook warm.
En ik hoorde daarbij bij de B443 gekraak uit de luidspreker bij het meten in >ohm (meter ingestelt op 2000 ohm).
????
Weerstand meten doe je ALTIJD als de radio uit staat. Niet iedere multimeter kan er tegen als die spanning binnenkrijgt op het weerstandsbereik.
Als de radio uit staat en je meet de gloeidraad aansluitingen met een multimeter, dan lijkt het mij ook stug dat je iets uit de luidspreker hoort. Dat zou alleen maar kunnen als je aan de anode gaat zitten meten. Bij weerstandsmeting laat je multimeter een kleine stroom door de te meten weerstand vloeien, en als die door de UGT heen gaat, dan zal je luidspreker even kraken bij aanraken van het meetpunt.
Daarnaast weet je dan ook niet of je de gloeidraad meet of de weerstand van de gloeistroom wikkeling van de voedingstrafo als je de buizen tijdens deze meting in het toestel laat zitten.
Gloeidraad dus alleen meten met de buis uit het toestel.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 Aanvulling
door Sven Zijlemaker, 24.06.2008, 12:52 (5994 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Sven Zijlemaker, 24.06.2008, 13:02
Hallo Matthias,
Er komt inmiddels weer wat geluid uit de radio.
Maar de aarde op de verwarming aan te sluiten lijkt wel efect te hebben maar niet veel, hij staat nu boven en de radio doet het daar minder dan in de huiskamer. En het radio volume kan ik nog steeds niet harder of zachter zetten.
En als de rechter draaicondencator op 0 staat is er een harde fluittoon te horen die niet met de volume knop te regelen valt. En ik ontvang als ik de afstemcondensators anders afstem op mijn philips 2511 wel iets maar dat lijkt meer op een fluittoon met wat vervormende (het lukt niet om het volume harder te zetten (erg zacht geluid) en met de terugkoppeling komt uiteindelijk wel iets door maar, als er geluid lijkt te komen en ik de terugkoppen ling iets verder probeer bij te regelen valt het signaal weg, ik denk dat dit iets met het volume te maken kan hebben)
En het geluid blijft ook hier heel erg zacht en is niet te regelen.
En bij het afstemmen van de linker afstemcondensator lijkt het ontvangst niet veel te veranderen. Maar het vreemds is dat de antenne die ik gebruik op mijn philips 2531 een uitstekend ontvangst geeft, ondertussen dat op mijn philips 2511 het ontvangst heel slecht lijkt te zijn. Of kan dit komen omdat de volume knop van mijn philips 2511 niet lijkt te reageren.
Verder lijkt de antenne te verwisselen weinig effect te hebben.
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 Aanvulling
door Arjan Boomars , Ouderkerk aan de Amstel, 24.06.2008, 13:29 (5994 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
beste Sven,
zoek eens terug naar de berichten van Tjabring en zijn 2514.
dit lijkt er erg op.
gr Arjan B.
Philips 2514 Aanvulling
door Hans Op den Camp , Leusden, 24.06.2008, 14:14 (5994 dagen geleden) @ Arjan Boomars
Arjan, of bedoel je misschien Tjabrings Philips 2531 http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=3523 Daarbij bleek uiteindelijk de E442 buis de zwakke schakel te zijn.
Ook de Philips 2534 van Jarno heeft zo´n zelfde probleem; de radio speelt heel erg zacht. (of is het al opgelost?)
De HF versterkerbuis E442 heeft kennelijk een belangrijke functie bij al dit soort historische rechtuit-ontvangers.
Een nare bijkomstigheid is dat je een goede E442 maar zelden tegenkomt en als je er een vindt, dan ben je een klein vermogen kwijt. En een vervanger vinden.......................
Volgens mij moet er een mogelijkheid bestaan om in de buisvoet of in de glazen ballon van een uitgebluste E442, moderne electronische componenten te plaatsen waardoor zo'n oud toestel tenminste weer goed werkt; een nieuwe uitdaging dus voor de ware electronicus op het forum . Groet, Hans
Philips 2514 Aanvulling
door John Hupse † , Schoonhoven, 24.06.2008, 14:28 (5994 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
moderne electronische componenten te plaatsen
je kan hiervoor b.v. een PF86 gebruiken, moderner is niet echt nodig
Philips 2514 Aanvulling
door Hans Op den Camp , Leusden, 24.06.2008, 15:23 (5994 dagen geleden) @ John Hupse †
John, dat klinkt goed. Een goedkoop TV buisje, PF86 als vervanger van een zeldzame E442. Ik wil het best eens proberen: Bakelieten voet van de defecte E442 buis verwijderen (kit losweken in spiritus) en voorzichtig de glasballon open slijpen aan de onderzijde het oude ijzerwerk eruithalen en de PF86 er netjes in schuiven en aan de pennen van de E442 solderen...... (het wordt wel even lastig met het weer verbinden aan de topaansluiting) en vervolgens de glazen ballon weer netjes vastlijmen en een nieuwe E442 is herboren. Het klinkt te mooi om waar te zijn . Of zie ik nog wat over het hoofd?? Groeten, Hans
Philips 2514 Aanvulling
door John Hupse † , Schoonhoven, 25.06.2008, 07:35 (5994 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door John Hupse †, 25.06.2008, 07:51
Hans,
een artikel hierover heeft in het RHT 1989/3 gestaan, zie trefwoordenlijst RHT
De topaansluiting wordt gerealiseerd door een draadeind aan de huls te bevestigen die vlak naast de PF86 naar boven loopt. Om de in dit geval te hoge versterking van de PF86 op het gewenste niveau te brengen wordt het schermrooster via een spanningsdeler (2 weerstandjes en een ontkoppelcondensator) aangesloten.
Het opnieuw bevestigen van de originele glazen ballon is niet zo simpel, onder meer omdat de zilverkleurige laag op de ballon verdwijnt.
Philips 2514 Aanvulling
door Sven Zijlemaker, 24.06.2008, 16:30 (5994 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
Ik heb de philips E442 met zijaansluiting in mijn philips 2531 uitgeprobeert met een hulpdraadje voor de vijfde aansluiting. Mijn philips 2531 speelde daar gewoon goed op. Maar bij mijn philips 2514 zijn de draadjes voor de zijaansluiting van de E442 en de B443, het rubber isolatie vergaan. Maar er zit ook nog wat stof omheen, ik had bij de E442 nog een nieuw draadje voor de zij aansluiting geprobeerd maar dat werkte niet. En ik kreeg het moertje voor de zijaansluiting van de B443 niet meer helemaal vast. Zou het niet aan de lampen maar aan de draadjes voor de zijaansluitingen meschien kunnen liggen (die van de E415 had ook nog olie kous)? Want alle lampen worden warm behalve de E442 met een letterlijk verminkt draadje voor de zijaansluiting maar zonder resultaat met het vernieuwen hiervan, maar dat had ik vandaag niet meer geprobeerd. Maar hoe kan het eigenlijk dat de E442 wel in mijn philips 2531 werkt (die met zijaansluiting) en dan ook gewoon het volume kan regelen. Maar eemaal in de philips 2514, het volume niet te regelen valt, en het volume letterlijk echt heel erg zacht is (en dan bedoel ik echt zo zacht dat ik bijna met mijn kop in mijn mijn cema luidspreker zit om iets te kunnen horen, en dan nog net niet bij de terugkoppeling). En ik wil er nog even bij zeggen dat mijn philips 2531 speelt zonder een E442 maar met een E462.
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 Aanvulling
door Hans Op den Camp , Leusden, 24.06.2008, 18:01 (5994 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Hans,
Ik heb de philips E442 met zijaansluiting in mijn philips 2531 uitgeprobeert met een hulpdraadje voor de vijfde aansluiting. Mijn philips 2531 speelde daar gewoon goed op.
Nou, Sven, dan is jouw E442 in ieder geval in goede conditie; en wees maar blij, want een goede E442 vind je maar heel zelden. Wat betreft de draadjes hoef je je met een 2514 of 2531 / 2514 geen zorgen te maken, want de isolatie bestaat uit katoen en een soort hars en gelukkig geen natuurrubber dat kapot gaat.
Maar, aan een 2514 kan eigenlijk helemaal niet zo veel mankeren. Behalve de buizen (en vergeet ook de eindbuis niet) bestaat die radio uit heel eenvoudige radiotechniek. Hoogstens een hoogohmige weerstand die defect is en oneindige weerstand heeft en dat is het eigenlijk. Het condensatorblok heb ik zelf ook nooit als defect meegemaakt.
Vergeet een ding niet; een 2514 heeft en heel lange antennedraad nodig om goed te kunnen werken. Meer nog dan een 2531 van twee jaar later. En in een 2531 wil nog wel eens een E443H eindversterker zitten (ook in mijn eigen 2431) en zo´n buis geeft een gigantische luide versterking. De B443 in de 2514 is wat versterking betreft tot heel wat mindere prestaties in staat.
Staar je daarom maar niet blind op de prestaties van jouw 2514, want die radio is nu nog origineel en niet verprutst. Neem er maar je tijd voor Sven en ga af en toe eens meten met behulp van de uitgebreide servicedocumentatie en als je het soms niet meer weet; het forum is er voor al je vragen!!!! groet, Hans .
Philips 2514 Aanvulling
door Jim, 25.06.2008, 01:37 (5994 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Sven, gloeit jouw buis wel?
Ik heb stiekum de indruk dat jouw buis geen gloeispanning krijgt.
Even op de aansluitingen meten.
Philips 2514 Aanvulling
door Sven Zijlemaker, 25.06.2008, 05:12 (5994 dagen geleden) @ Jim
Bewerkt door Sven Zijlemaker, 25.06.2008, 05:35
Hallo Jim,
Dat vraag ik me inderdaad ook wel af, want de E442 lamp wordt in de philips 2514 niet warm. Maar toch weer even vragen hoe ik de gloeispanning van de buisvoet van deze lamp moet meten, ik dacht namelijk dat ik de zwarte meetpen op het chasis moest doen en de rode meetpen in de buisvoet moet doen. En kan ik gewoon de E442 er even uithalen en de andere lampen er in laten zitten zonder dat er iets stuk gaat bij het meten van de gloeispanning. En stel dat de lamp dan geen gloei spanning krijgt wat kan er dan stuk zijn?
Groeten, Sven Zijlemaker
Philips 2514 Aanvulling
door Matthias Meijer , Dordrecht, 25.06.2008, 07:47 (5994 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Maar toch weer even vragen hoe ik de gloeispanning van de buisvoet van deze lamp moet meten, ik dacht namelijk dat ik de zwarte meetpen op het chasis moest doen en de rode meetpen in de buisvoet moet doen.
Die E442 zit natuurlijk op een heel lastige plaats in de radio, waardoor je lastig aan de achterkant kunt meten als de buis geplaatst is.
Dus even meten als de lamp uit de radio is. Steek dan de pinnetjes van de multimeter in de gaatjes van de buisvoet waar de gloeispanning uit komt. Buis er dus uit. Voor de veiligheid van jezelf en de radio zou ik dan ook de gelijkrichter eruit halen. Krijg je alleen maar laagspanning op het te meten gedeelte.
En kan ik gewoon de E442 er even uithalen en de andere lampen er in laten >zitten zonder dat er iets stuk gaat bij het meten van de gloeispanning.
Zie boven.
Wat je kunt doen is twee dunne draadjes om de pinnen van de gloeiaansluiting draaien, die naar buiten toe leiden, en daarop de gloeispanning meten als de buis in de radio zit. Zo dus:
Meet je zo geen spanning op de buis dan is de buisvoet niet in orde.
En stel dat de lamp dan geen gloei spanning krijgt wat kan er dan stuk zijn?
Wat kan het niet zijn? De wikkeling van de transformator. Want de andere buizen krijgen wel gloeispanning.
Wat wel: het ene draadje naar de aansluiting van de buisvoet. Het andere draadje naar de aansluiting van de buisvoet. Beide draadjes naar de aansluiting van de buisvoet. Soldeeraansluitingen, etc.
Wat het ook nog kan zijn is dat de lipjes in de buisvoet wat verbogen (of erg vuil) zijn waardoor de geen contact maken met de pennen van de buis.
Als je wel spanning meet met je multimeter op de buisvoet, dan zou ik echt dat laatste geval controleren. Moet je de buisvoet aan de achterkant gaan bekijken.
Groeten,
Matthias
Philips 2514 Aanvulling
door Hans Op den Camp , Leusden, 25.06.2008, 14:01 (5993 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Nog even een korte reactie op dit verhaal:
Met mijn Philips 2531 heb ik de volgende test gedaan; E442 er uit gehaald en het toestel aangezet. Resultaat lijkt sprekend op wat jij beschrijft: als de rechter afstemknop naar 0 gedraaid wordt klinkt een harde fluittoon en reageert de radio niet op de volume regelaar en ook niet op de linker afstemknop.
Als de E442 weer terug geplaatst wordt dan speelt de radio gewoon luid en duidelijk.
Dat is dus hetzelfde wat je met jouw 2514 meemaakt. Conclusie is dat de E442 niet werkt.
Heb je al gemeten of de spanningen aan de buisvoet in orde zijn, want dat moet haast de oorzaak zijn. Groet, Hans
Philips 2514 Aanvulling
door Sven Zijlemaker, 25.06.2008, 14:27 (5993 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
Ik ga morgen de spanning even meten. Ik heb het vandaag heel druk gehad en moet vanovond mijn diploma ophalen. Zodoende kan ik niet eerder dan morgen in de na middag gaan meten (Ik heb morgen ook nog een intake gesprek).
Groeten, Sven Zijlemaker.
Philips 2514 metingen
door Leo Snoeren , Dongen, 23.06.2008, 16:42 (5995 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
De volumeregelaar in een 2514 regelt niets in het laagfrequentdeel. Het volume van de pick-up ingang is dus niet te regelen met de potmeter: het was indertijd de bedoeling dat je een losse volumeregelaar gebruikte, ofwel een pick-up waar deze ingebouwd zat.
Wat regelt de volumepotmeter dan wel?: De negatieve roosterspanning van het hoogfrequentdeel. De stand van de volumepotmeter heeft alleen invloed als je de radio als radio ontvanger gebruikt.
Waarschijnlijk is de potmeter niet kapot, soms kun je dit zien: het is een lange draad, opgerold op een plaatje karton. Als je geen breuken ziet, zal het wel meevallen, maar meet hem gewoon even door, dan weet je het zeker....
Succes, Leo
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Philips 2514 metingen
door Ton Mijnster, 22.06.2008, 20:25 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Hallo Sven,
Zo ver het mij bekend is,werd dit toestel met verschillende voedingstafo,s geleverd!
Als er dus 118V opstaat,moet het ook 118V zijn.
Als de kap er af is werkt het toestel overigens niet.
Je moet dan een tijdelijke doorverbinding maken.
Groet Ton
Philips 2514 metingen
door Maurice , Dordrecht, 22.06.2008, 22:35 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
omdat je de onderdelen niet kan vinden, hier dan.
heb je niet de volledige manual??
daar staat het allemaal in vermeld.
geef anders maar even een mail.
Philips 2514 geen geluid
door Maurice , Dordrecht, 22.06.2008, 14:04 (5996 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
En ook op de voeding trafo van dit toestel is 118 volt op geschreven en ik heb niks kunnen vinden waarmee de netspanning kan worden ingestelt.
Sven,
Je kunt ook niet die spanning veranderen.
Toestel is simple enkel 110V ( en geen 118V maar dat ter zijde)
Dus moet je wel met trafo's gaan werken.
220V -> 110V
TIP
Doe geheel aan het uiteinde netstekker even klein kaartje.
Dit vastmaken aan het snoer met een bindertje
Op kaartje schrijf je beide zijde "110V !!"
Maak je nooit de fout later nog eens die stekker in de 220V te steken.
Verder:
Geen geluid?
Wel zoals aan aangegeven.
Begin bij begin.
Lampen er uit en eerst gloei meten en ook kijken of er
uit de trafo ook Hoogspanning Wissel uit komt.
Philips 2514 geen geluid
door Hans van der Marel , Hilversum, 22.06.2008, 17:33 (5996 dagen geleden) @ Maurice
De 2514 kun je wel op 225V ( er was blijkbaar al in 1927 door Philips een spanningsverhoging voorzien ) zetten.
Onderstaande foto's heb ik een tijd geleden van Michiel gehad.
Die 118V waar Sven het over heeft is ook correct ( al heb ik geen idee waar een 118V net was te vinden, wie wel ? )
Hans
Philips 2514 geen geluid
door Maurice , Dordrecht, 22.06.2008, 22:27 (5996 dagen geleden) @ Hans van der Marel
Hans,
Zijn 2 type trafo's gebruikt.
Type 1 = 127V en daarmee is het klaar
Type 2 = inderdaad instelbaar met de plaatjes.
Ik heb type 1 gemonteerd zitten.
118V waarschijnlijk als de centrale om de hoek stond in een 110V net??
zie inderdaad in de manual staan ook die 118V.
Philips 2514 geen geluid
door John Hupse † , Schoonhoven, 23.06.2008, 07:46 (5996 dagen geleden) @ Maurice
118V waarschijnlijk als de centrale om de hoek stond in een 110V net??
Philips had toen bedacht dat 118 en 222 volt handige waardes waren.
De 118 volt zit procentueel precies tussen de toen gangbare 110 en 127 volt, terwijl 222 volt exact tussen 220 en 240 volt zit. Het was een beetje technisch gedacht, normaal zou je zeggen dat er een toestel was voor 110/127 volt, en een ander toestel voor 220/240 volt.
Philips 2514 geen geluid
door Jan Bus , Amersfoort, 23.06.2008, 18:50 (5995 dagen geleden) @ John Hupse †
De gangbare netspanningen waren rond 1930: 110, 127 en 220 volt. zowel wissel- als gelijkstroom. Maar er waren afwijkingen. Kijk eens vooraan in de Staleman, dan kun je zien dat ook in begin jaren 50 zich nog exotische situaties voordeden. Bv. Groningen: gedeeltelijk 220 volt gelijkstroom en 150 volt (!!!!!) wisselstroom. En dan niet te vergeten alle plaatsen die jarenlang in een overgangsfase hebben gezeten, totdat alles uniform op 220 volt wisselstroom stond.
Groet, Jan
Philips 2514 geen geluid
door Maurice , Dordrecht, 23.06.2008, 19:00 (5995 dagen geleden) @ Jan Bus
en in den buitenlanden dan?
Toestel werd immers verder dan NL verkocht.
Misschien wel voorbereid voor wat nog komen kon.
Philips 2514 geen geluid
door Ton Mijnster, 23.06.2008, 19:47 (5995 dagen geleden) @ Maurice
Maurice,
Voor dit toestel staan 14 voedingstrafo,s in service doc.
Type 1 en 2 zijn omschakelbaar,en dan 12 stuk oplopend van 103V tot 253V!
Waar dat ook gebruikt is geen idee.
groet Ton