Restauratie portable radio Teletone type 152 (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 24.06.2008, 12:44 (5997 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Al weer een jaar geleden had ik op de beurs in Driebergen een portable buizen radio gekocht van Teletone type 152.

Deze radio kan op batterij en op 110 volt AC spelen. De buizen bezetting is: 1R5, 1U4, 1S5, 3S4 en 117Z3
De radio speelde niet en na wat metingen kwam ik er achter dat alle mica? condensatoren een behoorlijke lek hadden.

De ontwerpen van deze radio’s zijn vaak zo simpel dat het meestal lukt om eerst te meten in de schakeling, voordat een condensator los gehaald moet worden. Soms moet je daarvoor ook de buizen er uit halen omdat de pennen die intern zijn doorverbonden ook gebruikt worden als soldeersteun.

Ik meet de condensator eerst met een elektronische meter dus met een lage spanning. Als de condensator een waarde meet van bijvoorbeeld 10 MOhm, dan zet ik er de spanning op die ook in bedrijfssituatie aanwezig is en ik meet dan de lekstroom. Hierna bereken ik de weerstand waarde. In dit geval zaten de condensatoren allemaal met berekende waardes rond de 1 MOhm. In dit soort radio’s zitten veel weerstanden met waardes van 3,3 tot 10 MOhm dus dan is vervangen noodzakelijk.

Je verwacht het eigenlijk niet dat dit type condensator zo slecht is, maar er zal wel een verklaring voor zijn.

De aansluitdraden van de condensator knip ik zo kort mogelijk af . Daarna wikkel ik de condensator in een stukje papier en span hem in een bankschroef. Daarna zaag ik met een figuurzaagje de condensator door midden. Na het verwijderen van al het materiaal frees ik met een dremel nog wat extra ruimte zodat er een MKH condensator van 250 Volt in kan. Ook de doorvoer voor de aansluitdraden maak ik iets ruimer.

In dit geval moeten de aansluitdraden van de MKH condensator gebogen worden en voorzien van twee blankvertinde aansluitdraden.

[image]

Na een aantal keren passen met de nieuwe MKH condensator er tussen, kunnen beide helften voorzien worden van twee componenten lijm. Nu het geheel laten drogen in een lijmklem

[image]

Hierna eventueel overtollig lijm weg snijden en klaar is de nieuwe condensator. Tip: ik laat alle oude was aan de buitenkant zoveel mogelijk zitten. Hierdoor hecht de tweecomponentenlijm niet en is dan makkelijker te verwijderen.

[image]

Op onderstaande foto zie je (of niet) dat alle micacondensatoren vervangen zijn. Ook zijn er een paar weerstanden vervangen door types met dezelfde kleur (en uiteraard de goede waarden).

[image]

Zeg nou zelf, als op al deze plaatsen moderne type hadden gezeten dan was dat toch lelijk geweest? Hierna nog wat detailfoto’s van het chassis.


[image]

[image]


De kast had een klein scheurtje bij de handgreep. Dit is waarschijnlijk gekomen omdat het deurtje zeer zwaar open en dicht ging. Ik heb de scheur aan de binnenzijde gestabiliseerd met een stukje kunststof . Het scheurtje is volgegoten met secondelijm en daarna gepolijst. Je blijft het helaas wel iets zien.

[image]

[image]

Aan de achterzijde is ook de batterijhouder voor de gloeispanning te zien. Normaal gebruik ik hier voor oplaadbare batterijen. Echter bij deze houder paste deze batterijen er niet in. De eindmaten van niet oplaadbare en oplaadbare batterijen zijn wel gelijk. Echter de pluspool is bij niet oplaadbare een paar mm langer. Daardoor past deze wel in de houder. Een oplaadbare batterij klemt met het lichaam tegen de positieve aansluitveer en past daarom niet.

[image]

De radio speelt nu goed en het eindresultaat ziet er zo uit.

[image]


Met vriendelijke groet,

Loek Riemens

Restauratie portable radio Teletone type 152

door Francesco, 24.06.2008, 13:00 (5997 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

wat is het telkens weer genieten van jouw rijk geïllustreerde bijdragen!!
Ik vraag me af hoe je het metalen chassis bovenkant zo zuiver krijgt?
Meestal zit dit vol hardnekkig stof.
Overigens prachtig werk met die condensatoren!
Ik sluit me helemaal aan bij jouw mening dat moderne onderdelen in een oude radio staan als een tang op een varken!

Net gisteren heb ik een oude batterij-buizen-ontvanger (mijn eertse!) gekregen, een Zenith- Trans- Oceanic.
Helaas mankeert de voorklep.
De kast is bekleed met stof of leer.
De ontvanger is compleet, afstemmechanisme zit vast, en natuurlijk is hij vies en vuil.
Batterijbakje is er niet meer bij, en het schema is opgegeten door boekenworm...
Voorlopig gaat deze de rek in...ik bewaar hem, van slopen in geen sprake omdat het toch wel om een speciale kortegolfontvanger gaat.

Hier een foto van de achterzijde.

[image]

Groeten!

Francesco

Restauratie portable radio Teletone type 152

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.06.2008, 14:15 (5996 dagen geleden) @ Francesco

Leuk spul hoor. Een tip voor Amerikaanse radio's in het algemeen en Transoceanics in het bijzonder: news://rec.antiques.radio+phono Dit is een usenet nieuwsgroep (wordt ook door Google Groups doorgegeven) met een vergelijkbare doelgroep als ons forum, maar dan vooral gericht op Amerikaanse hobby-objecten. Als je vragen hebt over je TO, dan moet je maar eens in de archieven kijken naar berichten van Peter Wieck, of hem daar je vraag stellen. Als er iemand veel van weet is hij het wel.

Restauratie portable radio Teletone type 152

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.06.2008, 14:13 (5996 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Maarten Bakker, 24.06.2008, 14:18

Deze 'mica' condensatoren zijn waarschijnlijk papiercondensatoren van het merk Micamold. De picofarad-exemplaren zijn wel echt mica, dus die hoef je niet te vervangen, maar dus wel de hogere capaciteiten.

Is je behuizing trouwens uit Catalin of een aanverwant materiaal (bakelietachtig maar dan zonder vezelstof vulling)? Zo ja dan kan het afhankelijk van de samenstelling met de jaren gaan krimpen. In dat geval uitkijken dat het chassis niet klem komt te zitten. Scheurtjes kunnen trouwens een teken van krimp zijn.

Restauratie portable radio Teletone type 152

door Hans van Kampen @, Voorhout, 24.06.2008, 18:12 (5996 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

:OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK::OK:

;-)
Hans

Restauratie portable radio Teletone type 152

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.06.2008, 07:21 (5996 dagen geleden) @ Loek

Ik heb ook een Teletone radio. De mijne is voor lichtnet, maar heeft wel een beetje dezelfde bouw. Ook een antennespoel aan de zijkant, en gaatjes in het chassis waar de afstemtouwtjes doorheen gaan:

[image]

De luidspreker is op het chassis gemonteerd, niet aan de binnenzijde kast, maar dat is bij Amerikaanse radios eigenlijk heel gebruikelijk.

Restauratie portable radio Teletone type 152

door ruud, 25.06.2008, 10:29 (5996 dagen geleden) @ gerard

Opvallend dat dit toestel al tot 1700 kHz ging. De Extended Band (1600-1700) werd pas veel later officieel ingevoerd.

Restauratie portable radio Teletone type 152

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.06.2008, 18:17 (5995 dagen geleden) @ gerard

Gerard, jouw Teletone is uit 1946-1947 en heeft het eerste chassis van dit merk, het z.g. A chassis. Normaal zitten hier 5 octal buizen op, het schema is identiek aan dat van de Teletone 109.

Er zijn vrij veel verschillende Teletone modellen gemaakt met dit chassis, ik weet niet precies wat het typenummer van jouw toestel is. Het ligt in elk geval tussen de 100 en de 131 :-)

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum