Gloeispanning 2 volt buizen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 11.02.2012, 18:50 (4670 dagen geleden) @ Patrick2
Bewerkt door soundman2, 11.02.2012, 19:07

Bedankt voor de tips, heren

Hugo slaat de spijker op de kop: ik heb de 6,3 volt nog nodig voor de andere buizen in de schakeling. De oplossing van soundman lijkt me te doen, alleen zijn het inderdaad direkt verhitte buizen (VT165/1624) dus een enkele diode er tussen om gelijk te richten lijkt me aangewezen.

Een diode is hier niet de oplossing. Direct verhitte buizen, mogen als de gloeidraad dik genoeg is, rustig met wisselstroom worden gevoed. Het effect van de wisselstroom op de temperatuur is dan te verwaarlozen. Echter hebben direct verhitte buizen geen scheiding tussen gloeidrssd en kathode. Ze staan dus onder dezelfde spanning. Dat is waarschijnlijk een probleem. Het hangt er maar vansf over welke buizen het gaat en of de kathode aan aarde mag liggen, omdat het gloeidraadcircuit meestal geaard is. In dit geval liefst in het midden.
Als er een middentap is, kun je de buizen in serie met een weerstandje 0,33 ohm, elk op een helft laten branden.
Het type buis maakt het allemaal niet eenvoudiger.
Alle oplossingen met stabilisatieic's, lijken me schijnoplossingen, omdat ze vanwege de lage spanning niet goed kunnen regelen, er valt te weinig spanning over en het probleem van de galvanische scheiding tussen gloeidraad en kathode is niet opgelost. Een kleine aparte gloeistroomtrafo met eventueel aparte wikkelingen kan het probleem oplossen. Moeten de buizen echt met gelijkstroom gevoed worden, dan biedt een losse trafo ook veel meer mogelijkheden. Als er dan toch halfgeleiders aan te pas komen, kun je met succes een geïntegreerde schakelende spanningsregelaar toepassen. Er wordt dan weinig vermogen gedissipeerd.

Edit:
Het gaat over de buis VT165/1624. Ik heb de datasheet erbij gehaald en de buis mag gevoed worden met AC of DC. De buis is inderdaad direct verhit. Een in het midden geaard gloeidraadcircuit is ideaal, maar aan een kant werkt ook wel.
De negatieve roosterspanning voor de eindbuizen zou je kunnen krijgen door in de negatieve pool van de voeding een weerstand op te nemen. Dat vergt wel geisoleerd opgestelde elco's etc. Als je het goed uitkient, kun je bij een eenzijdig geaard gloeidraadcircuit ook nog wel via een diodeverdubbelaar de negatieve spanning laten verzorgen. Ik heb zelf ooit eens een negatieve spanning gemaakt in een versterkertje met 2x EL84. Daarvoor heb ik een klein trafootje gewikkeld, enerzijds, 6,3 in en aan de andere zijde ca 20 volt uit. Het vermogen dat geleverd moet worden is zeer gering. Een gesloopt uitgangstrafootje is daarvoor prima geschikt.
Kan je gloeidraadwikkeling overigens wel genoeg vermogen leveren?

Soundman


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum