vragen over schema (Techniek Radio/TV)
door onbekend, 25.02.2012, 07:33 (4657 dagen geleden)
Wat vragen over dit ontwerp
Hallo,
Ik ben bezig met dit schema als basis
Voor de mixer en LO gebruik ik een PCF80. Ik heb het geheel zover dat ik stations kan intunen en zo, de inregel fase dus. Echter het komt nogal eens voor dat de LO de detectors overstuurd of dat deze zelfs via de antenne uitstraald. De LO is te krachtig dus. Wat is nu de juiste oplossing om de LO te verzwakken, de koppel condensator verkleinen misschien? Op het moment staat er nog Va 80V op en de koppel condenstor is 10nF.
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 25.02.2012, 07:54 (4657 dagen geleden) @ onbekend
Inderdaad, de koppelcondensator C2 verkleinen is een optie
Verder kun je ook de RFC in de anodeleiding van de LO vervangen door een weerstand van laat zeggen 22 Kohm en daar ook wat mee experimenteren
In principe wordt de oscillator belast met een impedantie van 1/S waarin S de steilheid van de pentode is (voor de ECF80 = 6 mA/volt)
Meet vooral de oscillator spanning onder èn boven C2
Eventueel kun je de voedingsspanning van het geheel verlagen cq stabiliseren, er staat nergens hoe hoog die moet zijn maar ik zou niet boven 200 volt gaan
Nico
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 25.02.2012, 09:23 (4657 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
PS:
De 6J7 is véél minder steil met zijn 1,2 mA/volt en heeft dus minder gauw last van oversturing
vragen over schema
door onbekend, 26.02.2012, 07:56 (4656 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bedankt schipper voor je reactie.
Ik heb al een extra weerstand tussen de anode en de rfc van de LO geplaatst. De LO werkt nu op een spanning van 80V. Ik moet nog kijken wat het resultaat wordt als ik de koppel condensator verkleint.
Nog wat anders. Ik heb dit schema als referentie gebruikt omdat ik afwijkende onderdelen heb. Ik zal later wel een correct schema maken met de gebruikte waarden en meetpunten zodra de werking een beetje binnen de gestelde grenzen liggen. Wat ik heb gedaan is een scheidingstrafo gemaakt door 2 trafo's rug aan rug te plaatsen. 220V-12,6V <=> 12,6V-220V. In het midden, op 12,6V neem ik de gloeispanning af voor de buizen. Dit is gedaan met 2 dikke draden dicht tegen het alu. frame aan geplaatst zijn maar geen aarde maken. Totaal gescheiden van de rest dus. Je raad het waarschijnelijk al, een brom. Is hier nog een oplossing voor anders dan een van deze draden te aarden want dat zou het hele idee van een scheidingstrafo teniet doen? Ik zelf dacht hier aan een diode en een elco in de 12,6V AC lijn te plaatsen naar de gloeidraden.
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 26.02.2012, 09:42 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Graag gedaan Bram
Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo stuk van die "rug aan rug" schakeling. Waarom je de gloeidraad voeding vrij van aarde houdt is me niet duidelijk; de eerste van die twee trafo's zorgt toch al voor de scheiding van het net? Zie maar eens het resultaat als je over de gloeispanning twee weerstandjes van 100 ohm in serie zet en het middelpunt aan aarde legt.
Probeer 's wat de oscillator gaat doen als je de RFC helemaal wèg laat?
Verder heb je nog niet verteld hoe hoog de + hoogspanning is waar de ontvanger op werkt. Als ik iets verkeerd heb begrepen zou een schema van dat voedingsdeel veel kunnen verhelderen
Ben Benieuwd
Nico
vragen over schema
door onbekend, 26.02.2012, 13:53 (4655 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Hoi Nico,
Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo stuk van die "rug aan rug" schakeling. Waarom je de gloeidraad voeding vrij van aarde houdt is me niet duidelijk; de eerste van die twee trafo's zorgt toch al voor de scheiding van het net?
Je hebt gelijk, waar ik met mijn gedachten zat weet ik ook niet. Ik heb ondertussen alle draden naar de gloeidraden vervangen door getwiste draden en ik heb een kant aan massa gelegt. Helaas had dat geen resultaat. Ik heb nog wat tegen draden aan zitten duwen. Ik weet nog uit mijn zender bouwtijd jaaaren geleden dat dit nog weleens info geeft welke draad(en) storing geeft maar in dit geval niets. Volgens mij betekend dit dat er ergens op een input een 50hz signaal wordt opgepikt.
Ondertussen heb ik ook de condensator van de LO verklient naar 470pF en de oversturing is nu weg.
Probeer 's wat de oscillator gaat doen als je de RFC helemaal wèg laat?
Is goed. Dit wil ik nog weleens gaan proberen.
Verder heb je nog niet verteld hoe hoog de + hoogspanning is waar de ontvanger op werkt. Als ik iets verkeerd heb begrepen zou een schema van dat voedingsdeel veel kunnen verhelderen
Ik heb vandaag de laatste buis (magic eye) erin geplaats en onder spanning gezet. Hij functioneer nog wel niet maar het is om te kijken waarop de uiteindelijke spanning blijft staan. De radio werkt met een spanning van 220V.
Ik zal een correct schema maken zoals ik de radio nu hebt, inclusief wat meet waarden. Tot later.
Groet,
Bram
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 26.02.2012, 14:45 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Bewerkt door Ouwe Schipper, 26.02.2012, 14:56
Ik kan nog steeds iets niet volgen Bram
Je vertelt dat je een PCF80 gebruikt voor meng en oscillator buis. Maar die heeft een gloeispanning van 9 volt nodig; daar zet je toch niet de volle 12 volt op? Als je een serieweerstandje gebruikt (zou 10 ohm moeten zijn) moet erop letten dat je een van de gloeidraadpennen van de PCF aan aarde legt, en niet het "hete" einde van dat serieweerstandje.
De dubbeltriode is vermoedelijk een of andere ECC**? Met de gloeidraadjes van de trioden in serie voor 12 volt? Dan kun je ook proberen om pen 9 daarvan te aarden
Vooropgesteld natuurlijk dat het werkelijk een 50 Hz brom is; als het 100 Hz is moet je de voedings elco's kontroleren
Het nadeel van de kombinatiebuis PCF in deze schakeling vind ik wel, dat de interne afscherming aan de kathode verbonden zit en dus ook de oscillator spanning voert. Let ook op het rooster van de oscillatorbuis; als daar brom op geïnduceerd wordt krijg je die netjes op de oscillatorspanning gemoduleerd (kristalhouders afschermen!)
Nico
vragen over schema
door onbekend, 26.02.2012, 16:06 (4655 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Je vertelt dat je een PCF80 gebruikt voor meng en oscillator buis. Maar die heeft een gloeispanning van 9 volt nodig; daar zet je toch niet de volle 12 volt op?
Klopt, ik heb daar een serie weerstand naar toe zitten. Alle buizen zijn in ster aangesloten (parallel) op de 12V voeding.
Als je een serieweerstandje gebruikt (zou 10 ohm moeten zijn) moet erop letten dat je een van de gloeidraadpennen van de PCF aan aarde legt, en niet het "hete" einde van dat serieweerstandje.
Daar zal ik rekening mee houden.
Vooropgesteld natuurlijk dat het werkelijk een 50 Hz brom is; als het 100 Hz is moet je de voedings elco's kontroleren.
Het is een 50Hz brom, maar ik ben er vrijwel zeker van dat ik hem ergens binnen krijg op de input van de versterken.
Het nadeel van de kombinatiebuis PCF in deze schakeling vind ik wel, dat de interne afscherming aan de kathode verbonden zit en dus ook de oscillator spanning voert. Let ook op het rooster van de oscillatorbuis; als daar brom op geïnduceerd wordt krijg je die netjes op de oscillatorspanning gemoduleerd (kristalhouders afschermen!)
Bedankt, dit zal ik ook in de gaten houden.
Hieronder de gevraagde schema's
Ik heb de tunning tube, een vt-138 er niet in getekend. Deze is nog niet in gebruik daar ik nog geen goede 0V tot -8V locatie kunnen vinden waarom ik hem kan aansluiten.
Ik heb nog wel meer probleempjes maar gewoon 1 probleem tegelijk aanpakken. Eerst de brom, dan de rest. Dat maakt deze hobby juist zo leuk.
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 26.02.2012, 16:54 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Bewerkt door Ouwe Schipper, 26.02.2012, 17:03
Kijk daar kunnen we mee verder....
De sturing voor het afstemoog kan betrokken worden vanaf de rechter kant van R3. Daar moet dan wel een laag-doorlaat filter tussen: serieweerstand 2M2 en daarachter een condensator 0.1 uF naar aarde
Persoonlijk lijkt me de voedingsspanning te hoog, ik meldde al: 200 volt zou voor mij het maximum zijn. Eerder zou ik voor 170 volt kiezen
De spanning op het rooster van de oscillator is duidelijk wat je meet als je daar zonder meer een meetstift op zet. Dan slaat de oscillator af! Je moet een weerstandje van 220 K op de punt van je meetstift zetten, dan blijft de oscillator werken. Ook kun je de stroom meten die door de lekweerstand R2 loopt (ondereind losmaken en stroom naar aarde meten) en dan een rekensommetje maken
Die bromspanning, blijft die hoorbaar als je de PCF eruit trekt? Overigens is het verschil tussen een 6SN7 en een ECC83 wel erg groot; de versterkingsfactor van de ECC is 5 x zo hoog....
Khooretwel
Nico
vragen over schema
door onbekend, 26.02.2012, 19:34 (4655 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
De sturing voor het afstemoog kan betrokken worden vanaf de rechterkant van R3. Daar moet dan wel een laag-doorlaat filter tussen: serieweerstand 2M2 en daarachter een condensator 0.1 uF naar aarde
Geprobeerd maar geen effect. Alsof de brom hier ook aanwezig is en het signaal overheerst. Het oog slaat wel een beetje uit maar varieer niet als ik probeer af te stemmen.
Persoonlijk lijkt me de voedingsspanning te hoog, ik meldde al: 200 volt zou voor mij het maximum zijn. Eerder zou ik voor 170 volt kiezen
Mee eens, maar helaas moet ik het doen met de spulletjes die ik verzameld hebt.
De spanning op het rooster van de oscillator is duidelijk wat je meet als je daar zonder meer een meetstift op zet. Dan slaat de oscillator af! Je moet een weerstandje van 220 K op de punt van je meetstift zetten, dan blijft de oscillator werken.
Dit was een openbaring. Ik mat dus -16V. Dat is volgens mij een heel stuk te hoog. Zover ik weet zou dit rond min 1-3V moeten zijn.
Die bromspanning, blijft die hoorbaar als je de PCF eruit trekt?
Dan is er nog steeds een brom. Ook als ik tevens de 12AX7 eruit trek.
Overigens is het verschil tussen een 6SN7 en een ECC83 wel erg groot; de versterkingsfactor van de ECC is 5 x zo hoog....
Dat is mee ook opgevallen. Ik hoef de volume knop maar een klein beetje open te draaien en er komt al een lekker volume uit. De triode van de eindtrap versterkt denk ik veelste veel.
Ben daarom wat aan het experimenteren gegaan.
Ik heb de condensator die aan pin 1 zit van de 12AX7 verbonden met aan de 1K weerstand die aan het grid (pin 8) van de pentode (pcl86) zit. De triode in de pcl86 heb ik uitgeschakeld. Dan is de brom nog vaag op de achtergrond te horen. Als ik nu de condensator naar pentode loshaal hoor ik nog steeds zachtjes stations en ik kan ze afstemmen. Er komt dus RF over de powerlijn in de eindbuis.
Als ik de triode en pentode van de eindbuis weer in orde maakt en nu hier direct het signaal vanuit de detektor in in de eindversterker invoer ( de rechter triode van de 12AX7 omzeilt) dan vervaagt de brom als er een signaal is. De brom is hard als de volume knop dicht staat of als het volume hard staat.
vragen over schema
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 27.02.2012, 00:04 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Bram
De ECC83 kun je zonder de schakeling te veranderen vervangen door de veel
minder versterkende buis ECC82.
Tevens kun je een ontbrom draad gewonden pot meter ca 470 Ohm op nemen in
de gloei spanning.
De loper komt dan aan de massa, zo dicht mogelijk bij de voeding.
Of anders even uitproberen waar dat het beste werkt.
Ook kan de PCL86 brom veroorzaken. Dat is een beruchte buis.
Een degelijker buis PL84 kan ook samen met een ECC buisje.
Heb je minder last van storingen die een PCL kan geven.
Ja, dan word het schema wel even anders.
Succes vr gr Cees.
--
CornelisBB
vragen over schema
door onbekend, 27.02.2012, 07:56 (4655 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Bewerkt door onbekend, 27.02.2012, 08:06
Hallo Cees,
De ECC83 kun je zonder de schakeling te veranderen vervangen door de veel
minder versterkende buis ECC82.
Helaas verbruikt die ook ongeveer 10x zoveel.
Tevens kun je een ontbrom draad gewonden pot meter ca 470 Ohm op nemen in
de gloei spanning. De loper komt dan aan de massa, zo dicht mogelijk bij de voeding.
Hmm, betekend dit dan niet dat als je de kant opdraait waarbij de weerstand minder wordt dat je dan uiteindelijk kortsluit aan massa? De pot meter krijgt dan wel ongeveer 10W te verstouwen. Ik heb het in ieder geval genoteerd
Ook kan de PCL86 brom veroorzaken. Dat is een beruchte buis.
Tja, in eerste instantie leek het een goede keuze.
Een degelijker buis PL84 kan ook samen met een ECC buisje.
Heb je minder last van storingen die een PCL kan geven.
Ja, dan word het schema wel even anders.
Ik zou de PCL86 eindtrap kunnen vervangen voor een PL84 of iets dergelijks. De voorgaande trap met de ECC83 levert in dit geval dan toch voldoende voorversterking. Ik zit wel met de gloeispanning van de PL84. Deze is 15V en die heb ik niet beschikbaar. Ik heb nog wel een loze 22V aftakking maar ik weet niet hoeveel ik die kan belasten.
Ik heb nog wat in het buizen handboek zitten neuzen en ik zit nu te denken aan een EL95 als eindbuis of is dat ook een mindere keuze?
Bedankt voor alle tips.
Groet,
Bram
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 27.02.2012, 08:46 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Misverstand Bram....
De ECC82 "verbruikt" niet meer dan de '83; hij staat in het buizenboek met de instelling waarvoor 'ie gemaakt is. Als je de '82 opneemt in deze schakeling zul je even op de instelling moeten letten en eventueel de kathodeweerstand aanpassen. Voor de detector- helft is het misschien zelfs gunstiger, omdat de steilheid van de '82 groter is.
De EL95 is een gezellig eindbuisje; als je voor afstemoog een EM84 neemt kun je de gloeidraadjes in serie zetten, ze nemen evenveel gloeistroom op.
Het advies voor een "ontbrom- pot.metertje" komt op hetzelfde neer als waar ik het over had: een spanningsdelertje van 2 x 100 ohm en de mid-tap aan aarde.
Bij gebruik van een pot.metertje (gewoonlijk 100 ohm) sluit je de einden aan op de gloeispanning en de loper aan aarde. Moet wel een draadgewonden pot.metertje zijn, het moet 1,5 Watt kunnen verdragen. Bij 470 ohm is de dissipatie 0,33 Watt dus nog steeds te veel voor een koolpot.metertje
Die -16 volt op het rooster van de oscillator is aan de hoge kant maar echt kwaad kan dat niet
Nico
vragen over schema
door Sieme , Niekerk, 27.02.2012, 08:52 (4655 dagen geleden) @ onbekend
Bedenk wel dat dit al een behoorlijk uitontwikkeld ontwerp is.
Dit denk ik tenminste op te kunnen maken uit de gedetailleerde
omschrijving van de detectorspoel.
De auteur gebruikt deze ontvanger om cw en ssb te ontvangen.
Dat vereist een behoorlijke stabiliteit en soepel regelbare terugkoppeling.
Afwijken van het ontwerp zal daarom mijns inziens meestal
leiden tot verslechtering van de eigenschappen van het toestel.
Oorspronkelijk worden voor de voeding ook twee gloeistroom-
trafo's rug aan rug geschakeld maar dat zijn dan wel Amerikanen
met een 110volt primaire,dat zal dan resulteren in een voedingsspanning
van hooguit 100 volt; met 220 en een ecc83 wordt het een heel nerveus
geheel,denk ik.
Ook staan in het schema 2 rfc's.
Die in de anodeleiding van de detector zou eigenlijk als afc (audio freq.choke) benoemd moeten worden.
In de onderdelenlijst is sprake van een primaire van een (L.S.?)trafo,
als je daar een volgewikkelde weerstand in poot heeft de detector
alleen de regelpot en voorschakelweerstand als anodebelasting,
dat werkt wel maar niet zo goed.
Al met al een uitdagend project.
Eerst die brom uit de versterker,dan zonder de PCF80 de detector
aan de loop op 80meter, je kunt de antenne via een c'tje van een
paar pf aansluiten in de anode aansluiting van de p(c)f80.
Als dat werkt kan de mengtrap ervoor.
Bedenk dat het kristal op de grondfrequentie op ca.10mc moet zitten,
als je daar een overtone kwarts inzet open je een doos van Pandora.
Oorspronkelijk was dit waarschijnlijk bedoeld als een
z.g. single span voorzet voor de 40 en 20 meter amateurbanden,
Mits zorgvuldig gebouwd in staat tot verbluffende prestaties,
succes!,
Sieme
--
het experiment heeft altijd gelijk
vragen over schema
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 27.02.2012, 08:57 (4655 dagen geleden) @ Sieme
Bewerkt door Ouwe Schipper, 27.02.2012, 09:05
mee eens
Alleen lijkt de angst voor overtoon kristallen me nogal overbodig. Ik ben ervan overtuigd dat het signaal naar de mixer toe toch al barst van de harmonischen, door het oversturen (klasse C!) van de oscillator
N.
vragen over schema
door onbekend, 27.02.2012, 09:18 (4655 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
mee eens
Alleen lijkt de angst voor overtoon kristallen me nogal overbodig. Ik ben ervan overtuigd dat het signaal naar de mixer toe toch al barst van de harmonischen, door het oversturen (klasse C!) van de oscillator
N.
Dat kan ik bevestigen.
Als ik een 10mHz kristal gebruikt and ontvang ik stations rond de 7.4 MHz
Wordt er wat aangepast en dergelijke dan vind ik soms alleen stations op 12Mhz of zelf 15Mhz en niet meer op de verwacht 7.4 Mhz
vragen over schema
door onbekend, 27.02.2012, 09:12 (4655 dagen geleden) @ Sieme
Bedankt Sieme,
Ik heb al enkele 1 buis ontvangers gemaakt en wilde eens een ontwerp met meerdere buizen maken. Dit schema en beschrijving sprak me wel aan mede omdat ik eigenlijk geen test gereedschap heb om een radio goed af te regelen. Alleen een DMV en deze heeft gelukkig ook een stand om frequenties te meten tot 20mHz, vandaar.
Je werkvolgorde was ook de conclusie dit ik vannacht had getrokken (oude tijden herleven, slapeloze nachten van de spanning ). Eerst alle buizen eruit op de eindtrap na en ontbrommen. Daarna terugwerken naar de detektor en verder.
Even een zijdelinks opmerking.
De radio ontvangt al lekker veel stations dus ik ben al redelijk blij. Er zijn nog een berg kleine en grotere probleempjes op te lossen maar dat maakt deze radio voor mij juist zo leuk, leerzaam en belonend.
vragen over schema
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.02.2012, 16:15 (4654 dagen geleden) @ onbekend
Eerst de brom, dan de rest. Dat maakt deze hobby juist zo leuk
voor de schakeling die je hebt ontworpen geldt dat brom niet is te vermijden, de l.f. versterking is gewoon te hoog. Je kan dat zelf uitrekenen:
- de roosterdetector versterkt het l.f. signaal minimaal 50 maal (smoorspoelkoppeling)
- de eerste l.f. voorversterker versterkt minimaal 10 maal (anodeweerstand 8K2)
- de tweede l.f. voorversterker versterkt minimaal 50 maal (anodeweerstand 220K)
De eindbuis heeft circa 500 mV eff. nodig bij weergave op kamersterkte, de volumepotmeter verzwakt dan ongeveer 10 maal. De l.f. spanning op het rooster van de roosterdetector is onder deze omstandigheden dus (500 x 10) : (50 x 10 x 50) = 0,2 mV. Zelfs wanneer je R3, C8 en B2 volmaakt afschermt zal door de interne capaciteit tussen de toevoerleidingen van de gloeistroom en het rooster nog steeds te veel brom worden opgepikt.
Wanneer je meent zoveel versterking nodig te hebben kan je dus beter een extra m.f. trap tussenvoegen, en de eerste l.f. versterker gewoon weglaten. Je kan b.v. met ECH81, EBF89 en PCL86 (dus ook 3 buizen) een prima superheterodyne bouwen. Een van de diodes in de EBF89 gebruik je dan als detector, dit werkt probleemloos en geeft veel minder vervorming dan deze regeneratieve detector.
Wat betreft het aansluiten van een afstemoog: het is onmogelijk om zoiets direct aan te sluiten in jouw ontwerp. De detectorspanning is immers aanzienlijk minder dan een millivolt, zie bovenstaande berekening. Een normaal afstemoog heeft minimaal een paar volt nodig, dat is ruim 5000 maal zoveel.
vragen over schema
door onbekend, 27.02.2012, 18:44 (4654 dagen geleden) @ John Hupse †
voor de schakeling die je hebt ontworpen geldt dat brom niet is te vermijden, de l.f. versterking is gewoon te hoog. Je kan dat zelf uitrekenen:
Eigenlijk is het ontwerp van iemand anders namelijk wd4nka. Ik zou de credits hiervan niet willen hebben. Ik borduur alleen maar door op zijn idee.
Maar ik ben met je eens dat de versterking veelste hoog is op deze manier. Ik heb alles losgekoppeld op de PCL86 na. Als ik hiervan alleen de pentode gebruikt is er maar een heel kleine brom ver weg. Zodra en wat muziek door komt is het totaal niet te horen. Als de triode wordt aangezet dan is de brom beter te horen en wordt overstemd als de muziek op normaal volume is.
Je kan b.v. met ECH81, EBF89 en PCL86 (dus ook 3 buizen) een prima superheterodyne bouwen. Een van de diodes in de EBF89 gebruik je dan als detector, dit werkt probleemloos en geeft veel minder vervorming dan deze regeneratieve detector.
Weet je hiervan een schema zodat ik eens kan kijken of dit haalbaar is met mijn beschikbare gereedschap. Ik heb namelijk niets om m.f. trappen fatsoenlijk af te regelen.
Wat betreft het aansluiten van een afstemoog: het is onmogelijk om zoiets direct aan te sluiten in jouw ontwerp. De detectorspanning is immers aanzienlijk minder dan een millivolt, zie bovenstaande berekening. Een normaal afstemoog heeft minimaal een paar volt nodig, dat is ruim 5000 maal zoveel.
Is deze wel aan te sluiten in hierboven genoemde opzet?
Gr.
Bram
vragen over schema
door onbekend, 01.03.2012, 07:30 (4652 dagen geleden) @ John Hupse †
Wanneer je meent zoveel versterking nodig te hebben kan je dus beter een extra m.f. trap tussenvoegen, en de eerste l.f. versterker gewoon weglaten.
Een extra MF trap geeft toch ook gewoon versterking of zie ik dat verkeerd?
Hoe kan je anders er voor zorgen dat je ongeveer 1 a 2 W aan de luidspreker krijgt?
vragen over schema - Waar doen we het voor?
door onbekend, 27.02.2012, 18:29 (4654 dagen geleden) @ onbekend
Bedankt voor alle hulp tot dus ver.
Dit is waar jullie me bij helpen.
Wat foto's met een hoog 'experimenteer' gehalte.
(Dus ik weet dater teveel, te lange draden in ztitten.
vragen over schema - Waar doen we het voor?
door huub.jak , 27.02.2012, 18:40 (4654 dagen geleden) @ onbekend
Bram je bent toch leuk bezig
Gr huub
vragen over schema (opgelost)
door onbekend, 01.03.2012, 16:24 (4651 dagen geleden) @ onbekend
Na veel experimenteren en proberen werd het me duidelijk dat het de anode spanning is die bromt. Via de tool PSU Designer de voeding na gemaakt en die gaf een 1.5V rimpel aan. De tool liet ook zien dat het toevoegen van 2x een $R netwerkje dat dan de rimpel kleiner is dan 0.1V.
Dus een 100 ohm serie weerstand met daarachter een 100uF naar massa (en dit 2x) en schoon is de lijn!