Ontvangstprobleem FM (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 28.06.2008, 21:40 (5790 dagen geleden) @ ivan

Vraag: Als men een ontvangst antenne plaatst , plaatst men ze dan horizontaal of vertikaal ? Horizontaal dacht ik !

De ontvangantenne plaatst men met de polarisatie gelijk aan die van de zendantenne. Is de zendantenne vertikaal gepolariseerd, dan moet - voor de beste ontvangst - ook de ontvangantenne vertikaal gepolariseerd zijn.
Vergelijk het met een brievenbus; in een horizontale brievenbus is het niet mogelijk om een brief er vertikaal in te stoppen zonder de brief te verfrommelen. Het verfrommelen van de brief staat in deze vergelijking dan voor een verzwakking van de ontvangst van een hoogfrequentsignaal.

De verticale antennes dienen voor het verbeteringen van autoradio- ontvangst. Een autoradioantenne staat , dacht ik , verticaal.

Juist omdat in auto's en bij portable radio's de FM-antenne - normaal gesproken - vertikaal staat (en dit door het mobiele gebruik de meeste problemen oplevert), heeft men besloten de zendantennes van horizontale polarisatie in vertikale polarisatie te veranderen.

Waarom men in een ver verleden heeft gekozen om FM- en TV-zenders met horizontale polarisatie uit te zenden zal enig historisch onderzoek vergen. Ik vermoed dat dit heeft te maken met de vertikale en horizontale openingshoek van Yagi-antennes die van nature nogal verschillend zijn. Op de juistheid van deze uitspraak durf ik echter geen vergif te nemen.

We moeten het niet eens zijn.

Vanzelfsprekend hoeven we het niet over alles met elkaar eens te zijn :-) Ieder heeft zijn eigen gedachten over een onderwerp. Het zou ook een heel saaie boel worden als iedereen het over alles met elkaar eens was.
Ik reageerde op dit onderwerp omdat ik van mening ben dat hiermee anderen op het verkeerde spoor (of polarisatie) worden gezet.

Ga eens ter plaatse !

Ik hoef niet terplaatse te gaan om antennes te bekijken, hoewel het best interessant zal zijn om een TV-toren van dichtbij en van binnen te bekijken. Ik vertrouw volkomen op de informatie die het Agentschap Telecom en de VRT in deze verstrekken: FM-zenders zijn vertikaal gepolariseerd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum