Achterwand Philips BX180U gerestaureerd (Techniek Radio/TV)

door PatrickMarcelB, 12.03.2012, 19:26 (4640 dagen geleden)
Bewerkt door PatrickMarcelB, 12.03.2012, 20:06

Ik heb nu 4 van deze BX18xU toestelletjes, 2x BX180U, 1x BX181U en 1x BX182U, en van alle 4 is er een stuk uit de achterwand gebroken. Dat vind ik merkwaardig en ik ben geïnteresseerd in het verhaal achter dit systematisch euvel.
Naar restauratiefilosofie van monumenten mogen restauraties blijvende sporen achterlaten die zo deel worden van de historie van het betreffende object.
Hier het verslag van de restauratie van mijn achterkarton.
De achterwand vertoonde volgende gebreken: afgebladderde aluminiumlaag, afgebroken hoek, brosse kartonscharnier.
[image]
De losse aluminiumfolie werd verwijderd. Het blijkt om aluminiumfolie op een papieren drager te gaan. De papieren drager heb ik samen met de label met de buizenbezetting op zijn plaats gelaten.
De afgebroken hoek werd mooi recht gesneden. Van de overblijvende hoek werd het passend spiegelbeeld in stevig karton nagemaakt. Ik diende 2 lagen van het beschikbare karton aaneen te kleven voor een min of meer gepaste dikte.
De scharnier is verstevigd met gegomde paierkleefband die enigszins in de scharnierspleet gedrukt is.
[image]
De hoek is vastgekleefd met witte houtlijm op waterbasis. Tijdens het drogen houden kunststofklemmen achterwand en hoek in de kleefzone vlak tegen een enigszins ingevette drager om aankleven te vermijden.
[image]
Dit is het resultaat na het uitharden van de lijm:
[image]
[image]
Hier nog een detail van de buizenbezetting:
[image]
Een gepast stuk aluminiumfolie waaruit plaats voor de buizenbezetting is uitgespaard
[image]
is ingesmeerd met witte houtlijm
[image]
en nauwgezet op de achterwand en rond het buizenbezettingslabel aangebracht,
[image]
met een inktrol aangerold
[image]
en dan nog eens met een zachte schuimstof ertussen aangedrukt met de rol
[image]
om de folie goed rond de perforaties te laten aansluiten. Na het uitharden zijn de overtollige randen weggesneden met een nieuw breekmesje.
[image]
Daarna zijn de gaatjes vrijgemaakt met behulp van een fijn rond vijltje. Hier speelde de flexibele lijmrest op het weg te vijlen materiaal wat parten waardoor alles wat meer tijd vroeg dan verwacht.
[image]
Om de karton weer wat flexibiliteit te geven is deze dan aan beide zijden ingesmeerd met een mengsel van 1/3 lijnolie en 2/3 terpentijn. Na het intrekken en opdrogen is ook de lijnolie gehard en ziet het geheel er zo uit aan buiten-
[image]
en binnenkant.
[image]
De aluminiumfolie , te verbinden via C20 naar het chassis, vormt een afscherming ter hoogte van middenfrekwent-, eind- en gelijkrichterlamp
[image]
[image]
Nu begin ik aan de volgende achterwand.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum