Verslag zelfbouw connector Telefunken E127KW5 ontvanger (Techniek Radio/TV)
Telefunken E127/KW5 regenboogontvanger antenneplug zelf bouwen
Ik heb een ontvanger waarvan de antennebussen zodanig geconstrueerd zijn dat er alleen maar een originele antenneplug op past. Deze plug is mijn inziens zo zeldzaam dat het bijna geen doen is deze te vinden. Maar ik blijf proberen deze te vinden.
In de tussentijd kan ik drie dingen doen:
Niets:
Geen optie want ik ben gebruiker.
Modificeren:
Originele antennebussen eruit en vervangen door SO239. Technisch perfecte oplossing echter respectloos naar de ontvanger toe. De originele antennebussen in een zakje doen doen en ergens in de ontvanger in de kast met een kabelbinder vastzetten tegen verlies met als doel als het zich een keer voordoet alles weer in originele staat terug te brengen.
Ik snap modificaties wel in de tijd dat er veel surplus op de markt kwam na 1945 en de koude oorlogjaren daarna en het zelfbouwen (men had weinig) hoogtij vierde. Een nadeel hiervan was vaak geen weg meer terug.
Oorzaken voor de modificaties zijn vaak: kabels+connectoren voor antenne en voeding en overige onderdelen zoals audio hangen aan het meetsnoeren rek en raken kwijt bij ruil en/of verkoop of zijn door leger gesmashed. Verder de ijver om te vaak in een apparaat de oplossing te willen zoeken terwijl de oplossing extern ook mogelijk is.
Modificeren is voor mij geen optie.
Origineel laten:
Een technische oplossing vinden die werkt en de ontvanger in originele staat laat. En die bovendien netjes is en geen prutswerk.
Van geknutsel gepruts naar het doel toe werken.
Ik heb eerst geknutseld met gardenakoppelingen en kabeldoorvoerwartels van E installatiewanddozen (grijs pvc). Deze laatsten werken wel maar gaven geen voldoening (afscherming probleem dus 50 ohms is te vergeten). Bevestiging op de antennebussen doormiddel van knellende werking die sterker is dan de veerkracht van het binnenwerk van de antennebus.
Beschrijving van de antennebussen van de Telefunken E127/KW5
De antennebussen bestaan uit een bus met buiten schroefdraad (later bleek gewoon metrisch). Het binnenwerk is verend en de ruimte tussen het verende binnenwerk en buitenmantel is te klein om er een bus overheen/in te schuiven immers maakt die dan HF sluiting dus geen ontvangst.
Deze constructie is vergelijkbaar met de antennebussen (shielded binding post) van de Amerikaanse ontvangers zoals de BC312. Door een wartel aan te draaien duwt een stempel tegen het verend binnenwerk waardoor signaaloverdracht kan plaatsvinden.
Het contact vindt niet plaats door een plug/stift constuctie zoals een PL259 of N-pluggen, BNC of bananenstekker maar gewoon door een platte/bolle stempel.
BC312 Wartel en binnenwerk stempel
Ik heb uit Amerika een BC312 antennewartel met stempel ontvangen waarvan het binnenwerk over een duitse (Siemens ?) plug paste …. een zeer vreemde Deutsche Amerikanische Freundschaft. De wartel bleek wonderbaarlijk over de draad va de antennebus te passen licht met de hand aandraaibaar en een constructie kon gemaakt worden. De passing bleek later door de tolerantie van twee verschillende draad soorten: widworth en metrisch.
Ik heb die consructie laten zien aan een gerenomeerde surplushandelaar uit Aken. Hij kon zich het passen niet voorstellen en vertelde mij dat de Telefunken draad metrisch was immers alles van Telefunken was metrisch in zijn visie. Een originele Telefunkenplug had hij nog nooit gezien en zoals hij zei “wenn ich dass nicht habe dan haben mein kollegen dass auch nicht” Vervolgens toch diverse Duitse en Nederlandse surpluszaken aangeschreven.
Samengevat: hebben we niet. Het is daarbij ook lastig zoeken naar dat ene antennesnoer tussen de megaspaghetti.
De duitse plug met de BC312 wartel met binnenwerk gelijkt nog het meest op het origineel. Maar later zou ik dit niet toepassen immers zou het ten koste gaan van de schroefdraad.
Foto duitse plug + BC312 wartel
Het binnenwerk van de BC312 is in feite een kokertje dat schuift over de bus van de duitse plug. De wartel ligt er net overheen.
De radiovlooienmarkt op 10 maart 2012 in Rosmalen
Mijn doel was een originele antenneplug te vinden maar ook de realiteit te aanvaarden. Dus de schuifmaat van Mitutoyu mee en de Deutsch Amerikanischer Freundschaft.
Veel pluggen in de hand gehad en gemeten N- PL- SO- SMA- BNC Spinners Lemo noem ze allemaal maar op maar geen resultaat totdat mijn oog viel op een soort “verlengbus” met een PL259 eraan, van binnen een rubberen ring; stalen ring; een tule (steunbus) en een binnen wartel. Deze “verlengbus” is volgens mij oorspronkelijk bedoeld als aansoldeerplug voor een Aircom kabel van 10.8 mm doorsnee (buiten diameter).
Aansoldeerplug Aircom PL259
De binnenwartel er uitgedraaid en de diameter opgemeten van die”verlengbus”. En vergeleken met BC312 wartel. En warempel de maten kwamen overeen. Twee stuks aangeschaft.
Passen
Thuis gekomen de twee “verlengbussen” geprobeerd op de originele antennebus en warempel de draad was correct en de lengte van de draad was meer dan voldoende. Verder was de bus van binnen diep en breed genoeg om zelf een stempel in te bouwen.
Opbouwen van binnenwerk/stempel
Voor het opbouwen heb ik eerst allerlei onderdelen van chassisdelen tot moeren schijfjes fittingen uit elkaar gehaald om daarmee de juiste combinatie te bouwen. Ik geef hierbij ook geen maten op want dat is niet te doen. Verder allerlei HF + BNC connectoren en adapters die gangbaar zijn bij zendamateurs.
Stempel opbouw
Entree chassisdeel met vlak metalen ring en gevoerd met kunststof tbv isolatie;
Messing staafje onderdeel engelse dubbele bakelieten bajonet lampfitting;
Messing ringetje als kontakt;
Porceleinen doorvoerisolator.
Al deze onderdelen heb ik niet hoeven inkorten of afdraaien ze pasten precies in elkaar en zijn zo gemonteerd. De kunst van de stempel bouwen zit hem in het goed ontvetten, opruwen, voorsolderen (vertinnen), isoleren van de kern en bepalen hoe diep de stempel moet komen te zitten immers bepaalt dat hoever moet worden aangedraaid. De boel in elkaar zetten solderen overtollig tin van de stempel verwijderen en afvlakken. De bus op de antennebus draaien en testen.
En ja hoor perfect werkend. Klaar.
Foto stempelonderdelen
Foto zelfgebouwde connector
Met toevoeging van overige HF connectoren en adapters de werkende situatie.
Foto ontvanger in werking
Mocht iemand toch een of twee originele pluggen hebben dan houd ik me aanbevolen. Zie hieronder.
originele antenneplug.
bron: http://www.qrpforum.de/index.php?page=Thread&threadID=3709
PA11084
--
groet Sander